Moldova are nevoie doar de 7-10 bănci?

Potrivit unei analize intitulate „Concentraţia şi concurenţa pe piaţa bancară a Moldovei” prezentate în cadrul simpozionului ştiinţifico-practic „Băncile în economie şi concurenţă: incertitudine, inovaţii şi integrare”, un număr de 7-10 bănci este unul optimal pentru asigurarea populaţiei ţării cu produse şi servicii bancare şi ar contribui la creşterea economică a ţării.

În cadrul prezentării analizei, profesorul catedrei „Bănci şi activitate bancară” de la Academia de Studii Economice din Moldova, Victoria Coceag, a menţionat că acest indice este calculat reieşind din numărul populaţiei şi suprafaţa ţării, precum şi PIB-ul pe cap de locuitor. Sursa citată a spus că acest model ignoră specificul sistemului bancar, nu ia în consideraţie fenomenul concentrării şi concentrarea pieţii bancare locale, nu atinge tehnica de deservire bancară. Potrivit datelor raportului, cota fiecăreia dintre cele 14 bănci din R. Moldova este de 254,2 mii locuitori. Pentru comparaţie, în Estonia (8 bănci) – 183 300 de oameni, Rusia (912 de bănci). – 155 600 de oameni, Franţa (390 bănci) – 16 800 de oameni. În cadrul prezentării, profesoara a menţionat că sectorul bancar este monopolizat de 3-5 bănci (80 la sută) din activele sistemului bancar sunt controlate de 3 bănci, cinci bănci sunt lideri (60-70 la sută) după cota de capital, credite şi depozite).

Potrivit raportului, în Moldova există bănci care sunt excluse din concurenţă. Sectorul bancar al ţării este caracterizat prin concurenţă temperată, care nu are o influenţă pozitivă asupra creşterii economice (de exemplu, reducerea ratei procentuale la credite nu influenţează asupra creşterii accesului întreprinderilor la resursele financiare). Piaţa bancară a Moldovei nu este destul de eficientă, dar este stabilă.

Potrivit Victoriei Cociug, o astfel de situaţie s-a creat din cauza lipsei de diversitate a produselor bancare; de ratele procentuale mari, care au menirea să finanţeze riscurile bancare reglementate, de conjunctura economică, de influenţa organizaţiilor de micro-finanţare, care deseori preluau de la bănci segmentul creditelor mici, precum şi de apatia băncilor şi nedorinţa de a intra în lupta concurenţială. Pentru soluţionarea acestor probleme, băncile trebuie să insiste în lupta pentru clienţi prin diversificarea portofoliului produselor, îmbunătăţirea managementului riscurilor, să fie mai mobile la situaţia economică, aducerea ratei procentuale în conformitate cu cea medie de pe piaţă.

Sursa citată a mai spus că consolidarea sectorului bancar al Moldovei va permite contribuirea la creşterea eficienţei sale. În prezent, în R. Moldova activează 14 bănci. Cel mai mare număr de bănci a fost în Moldova, în 1998 – 23 bănci.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.16 (487) din 24 aprilie 2013