MOLDASIG va plăti peste 100 mil. lei agricultorilor în cadrul contractelor de asigurare

MOLDASIG va plăti peste 100 mil. lei agricultorilor în cadrul contractelor de asigurare

În anul 2012, compania de asigurări Moldasig va plăti peste 100 mil. lei agricultorilor, în cadrul contractelor de asigurare.

Potrivit Agenţiei “INFOTAG”, într-un comunicat al companiei se spune că în prezent suma despăgubirilor pentru cazurile asigurate produse depăşeşte 78 mil. lei, inclusiv plăţile efectuate la începutul anului pe cazurile asigurate în anul 2011.

Moldasig încheie procesarea cererilor producătorilor agricoli asiguraţi pentru despăgubiri de încă circa 27 mil. lei. Având în vedere situaţia financiară dificilă a agricultorilor, determinată de seceta din anul 2012, administraţia Mold­asig intenţionează să antreneze toate resursele disponibile şi să le plătească asiguraţilor din sectorul agrar toate despăgubirile cuvenite până la sfârşitul anului 2012.
Din suma totală a plăţilor pentru cazurile asigurate din anul 2012, peste o jumătate (57%) vor reveni despăgubirilor pentru prejudicii cauzate de grindină, urmate de pierderile aduse de secetă – 38%. De cea mai mare parte a despăgubirilor vor beneficia agricultorii asiguraţi din raioanele de nord şi de centru – Ocniţa, Briceni, Făleşti, Ungheni.
În ansamblu, acestea corelează cu analiza Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (bazată pe calculul coeficientului hidrotermic) privind intensitatea secetei în regiunile Republicii Moldova. Unele discordanţe ţin de specificul practicii asigurărilor în sectorul agrar al ţării: agricultorii asigură culturile agricole cu consumul de resurse cel mai intens, în special, rapiţa, sfecla de zahăr, livezile. Aceste culturi sunt distribuite neuniform pe raioanele Moldovei.
Directorul general Moldasig, Vitalie Bodea, menţionează că în timp ce grindina este considerată un risc asigurat clasic în agricultură în toată lumea, seceta este raportată la dezastre şi acest prejudiciu este compensat din fondurile statale/internaţionale speciale pentru dezastre. În R. Moldova, însă, seceta este un risc a cărui asigurare este subvenţionată de stat. Managerul companiei afirmă că în anul 2012, sistemul de asigurare subvenţionată a funcţionat foarte bine – şi sub aspectul reglementării şi sub cel al încasărilor mijloacelor bugetare ale statului.
“Credem că este de datoria noastră să ne onorăm partea de angajamente în cadrul contractelor de asigurare subvenţionată a riscurilor agricole, cu minuţiozitate şi operativitate maximă posibilă. Suntem convinşi că parteneriatul public-privat eficient în domeniul asigurării riscurilor agricole va contribui la dezvoltarea pieţei asigurărilor în mediul rural, în ansamblu”, a conchis Vitalie Bodea.
Numarul ziarului: 
Nr.49 (469) din 12 decembrie 2012