Săptămâna trecută, în cadrul şedinţei grupului de lucru pentru reglementarea activităţii de întreprinzător, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a atenţionat membrii asupra unor carenţe existente în mecanismul de promovare a actelor normative cu impact asupra mediului de afaceri. El le-a reamintit colegilor săi că grupul a fost lansat anume cu scopul de a nu admite birocratizarea serviciilor publice şi adoptarea unor acte normative care să împiedice activitatea întreprinderilor locale.
Grupul de lucru pentru reglementarea activităţii de întreprinzător a fost creat în anul 2004 cu scopul diminuării substanţiale a gradului de dependenţă a întreprinderilor de reglementarea administrativă a activităţii de întreprinzător, dar şi a cheltuielilor financiare şi de timp suportate de antreprenori pentru efectuarea diferitor proceduri regulatorii.
Structura a avut ca sarcină revizuirea actelor legislative şi normative ce reglementează activitatea de întreprinzător, proces care a obţinut denumirea de „Ghilotină legislativă”.
„Am aşteptări mari de la activitatea Grupului de lucru, care a acumulat o expertiză semnificativă pe parcursul anilor. Iar pentru ca membrii acestui grup să fie motivaţi în continuare, ei trebuie să constate rezultate clare ale activităţii lor”, a declarat ministrul, subliniind necesitatea de a reseta mecanismul acestui grup. În context, ministrul Economiei a solicitat asociaţiilor profesionale din diverse ramuri ale economiei să fie mai active în promovarea intereselor proprii.
În cadrul şedinţei s-a discutat detaliat despre necesitatea de a corela analiza impactului regulator al proiectelor de acte normative cu analiza ex-ante, cât şi cu cea AIR, adică a impactului actelor legislative în general, care se implementează de câţiva ani. Reprezentantul OMC, Inga Ionesei a remarcat că până la sfârşitul anului curent trebuie aprobate şi ratificate toate recomandările Comisiei Europene vizavi de actele ce reglementează activitatea de întreprinzător.
Membrii Grupului de lucru au convenit ca în termen de o săptămână să colecteze propuneri pentru perfecţionarea mecanismului de promovare a actelor normative în şedinţele Guvernului şi să analizeze impactul regulator al acestora asupra activităţii antreprenoriale. La şedinţa următoare va fi discutat, în mod special, proiectul Legii privind ajutorul de stat, elaborat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei.
Lilia Platon