Agenţii economici care au un capital statutar de 2 mil. lei, ar putea fi scutiţi de achitarea TVA şi a taxei vamale la importul materiei prime utilizate la producerea mărfurilor, destinate ulterior exportului. Prevederile respective se conţin într-un proiect de lege, elaborat de Ministerul Economiei, în scopul creării regimului special de administrare fiscal-vamală favorabil pentru proiectele investiţionale şi pentru susţinerea exportatorilor moldoveni.
„O astfel de iniţiativă este un stimulent al producerii interne şi al impulsionării exporturilor. În plus, se va crea şi o bază impozabilă mai mare, ca rezultat al creşterii cifrei de afaceri a întreprinderilor. Chiar şi pe schema existentă, TVA-ul trebuie restituit şi e o destinaţie prioritară faţă de agenţii economici care nu trebuie impuşi să crediteze statul cu resursele financiare necesare, dar să fie lăsaţi să producă”, a declarat Octavian Calmâc, viceministrul Economiei, în cadrul unei mese rotunde.
Potrivit proiectului de lege, la solicitarea importatorilor-agenţilor economici producători, Serviciul Vamal va prelungi termenul de plată a TVA la materia primă, materiale, accesorii şi articole de completare importate, care se vor utiliza la fabricarea în exclusivitate a mărfurilor pentru export. Produsele finite urmează a fi scoase obligatoriu de pe teritoriul ţării în decurs de 6 luni de la data declarării importului materialelor folosite la fabricarea acestora.
Dacă pe parcursul sau la expirarea termenului menţionat a avut loc exportul producţiei finite, obţinute din prelucrarea mărfurilor, pentru care s-a prezentat prelungirea termenului de plată a TVA, transferul efectiv al plăţii la buget nu va mai avea loc. În acest caz, Serviciul Vamal va efectua procedura anulării sumelor TVA calculate anterior, la importul materiei prime.
Pentru agenţii economici care vor putea beneficia de facilităţile respective, a fost introdus un criteriu de selectare. „Ne vom orienta la capitalul statutar al agentului economic care trebuie să fie de minim două milioane de lei. Aceasta este, de fapt, garanţia pentru stat în cazul în care agentul economic are restanţe la anumite plăţi”, a precizat Octavian Calmâc.
Totodată, există şi o listă de mărfuri care nu pot beneficia de aceste norme, printre care sunt carnea, produsele lactate, grăsimile de origine animală şi zahărul. Decizia de excludere a acestora a fost luată din considerentul că pentru ele există deja un regim special de taxe vamale şi de aplicare a TVA-ului. „Trebuie să avem un regim normal, aplicabil, indiferent de grupele de mărfuri. Avem experienţa unor agenţi economici, rezidenţi ai zonelor economice libere, care au investit şi au creat baza de producere. Aceştia importă carnea, o procesează şi apoi o exportă”, a mai spus Calmâc. Viceministrul a dat şi exemplul benefic pentru întreprinderile din industria uşoară, care achită doar procedurile vamale în mărime de 0,4% de la valoare, dar nu mai mult de 1800 euro pe declaraţie vamală.
Noile facilităţi fiscale ar putea intra în vigoare până la sfârşitului anului 2012, după ce vor fi aprobate de Guvern şi adoptate de Parlament.