Marii retaileri ezită să vină în RM

Marii retaileri ezită să vină în RM

Cauze – piaţa mică şi puterea de cumpărare redusă

Piaţa de retail din Republica Moldova este slab dezvoltată, iar marii jucători de pe pieţele externe sunt rezervaţi în a intra pe piaţa din ţara noastră care este mică, dar şi cu o putere de cumpărare a populaţiei redusă.

Universul de comerţ din Republica Moldova numără circa 9500 de magazine, de zece ori mai puţine decât numărul celor din România. Această diferenţă poate fi explicată de faptul că Republica Moldova are o populaţie de 3,5 milioane, de 5,5 ori mai mică decât cea a României.

Slaba dezvoltare a universului de comerţ din Republica Moldova este evidenţiată şi de numărul mic de magazine de comerţ modern. Astfel, în ţara noastră există doar 189 de supermarketuri şi hipermarketuri şi trei magazine cash&carry, potrivit unei analize a companiei de cercetare de piaţă Market Vector. Nici un jucător de pe segmentul de magazine de tip discount nu şi-a făcut intrarea. Piaţa de comerţ modern din Republica Moldova este dominată de jucători din Ucraina şi Rusia. Metro Cash&Carry este singurul jucător străin occidental prezent. Pentru comparaţie, în România există aproape 1000 de magazine de comerţ modern, pe toate formatele, piaţa fiind dominată de germani şi francezi. Cei mai mari jucători sunt Kaufland, Metro Cash&Carry şi Carrefour.
Piaţa retailului din Republica Moldova este dominată de companiile ucrainene, care deţin mai mult de jumătate din numărul total de supermarketuri din cele 34 atestate, fără regiunea transnistreană.
Printre reţelele de magazine se evidenţiază Fourchette, care a pornit cucerirea pieţei din Moldova, deschizând primul supermarket în anul 2006, la Bălţi, dar nu în capitală. În prezent compania deţine peste 10 supermarketuri. Unul dintre acţionarii principali ai Fourchette este compania franceză Auchan, unul din liderii mondiali din domeniu.
Cealaltă companie ucraineană Kviza Trade cu brandul Велика Кишеня a preferat să cumpere o reţea locală de patru magazine Green Hills Market pe care a extins-o până la 10 unităţi (6 la Chişinău şi restul în provincie). De altfel, X5 Retail Group a încercat să cumpere compania Kviza Trade, dar în ultimul moment a renunţat. Mai este Metro Group, care a inaugurat primul hipermarket la finele anului 2004 la Chişinău, iar apoi au mai fost deschise câte unul la Chişinău şi Bălţi. Operatorii locali Fidesco şi N1 deţin 8 şi respectiv 4 supermarketuri, în special în Chişinău.

Unul dintre liderii retailului rusesc, Пятерочка, prezent şi în Republica Moldova

Cea mai mare reţea de retail din Rusia X5 Retail Group, care administrează reţeaua de magazine Пятерочка a venit în Republica Moldova la sfârşitul lui 2010. La acea vreme compania Stati Market SRL, parte componentă a Stati-Holding administrat de Gabriel Stati, anunţa că a semnat un acord de colaborare cu cea mai mare companie de gestionare a comerţului cu amănuntul din Rusia X5 Retail Group.

Grupul Sheriff, monopolist în stânga Nistrului

Deocamdată nici una dintre reţelele de supermarketuri din Republica Moldova nu este prezentă în stânga Nistrului. Piaţa de retail din Transnistria este monopolizată de grupul care deţine cel puţin 16 magazine de diverse mărimi, inclusiv 10 supermarketuri şi trei depozite angro. Despre importanţa acestei companii şi a reţelei sale vorbeşte faptul că în ultimii ani, Sheriff a fost cel mai mare contribuabil la bugetul regiunii separatiste. Compania a fost înfiinţată în 1993, iar în prezent numără 12 mii de angajaţi în tot holdingul. Compania, pe lângă domeniul retailului activează în diferite domenii, inclusiv sport, automobile, publicitate şi tipografie.

În zece ani, numărul obiectivelor de bunuri şi servicii din municipiul Chişinău s-a triplat şi a atins cifra de 24,5 mii

În zece ani, numărul obiectelor de bunuri şi servicii din municipiul Chişinău s-a triplat fiind de 24,5 mii obiective, potrivit informaţiilor Primăriei Chişinău.
Din totalul de 24,5 mii obiective de bunuri şi servicii, 81% sunt obiective de comerţ, 6,7% obiective de alimentaţie publică şi 12,2% obiective de prestare a serviciilor.
Pentru comparaţie, în anul 2007, în municipiul Chişinău erau 19,7 mii obiective de bunuri şi servicii cu 24,3% mai puţine faţă de anul 2011, iar în 2000 – 8,8 mii obiective de bunuri şi servicii.
Potrivit informaţiilor direcţiei Comerţ din cadrul Primăriei Chişinău, în prezent în capitală sunt 19 896 magazine, inclusiv 41 centre comerciale, 866 magazine alimentare, 4,7 mii departamente comerciale, 3,3 obiecte comerciale mobile, 2,6 mii magazine nealimentare, 2,3 mii depozite, 45 de pieţe şi circa 5 mii buticuri.

Dacă în Republica Moldova marii retaileri evită să vină, România este din ce în ce mai interesantă pentru marii jucători din comerţ

Cum construcţia de malluri este destul de răspândită în România, iar interesul clienţilor pentru astfel de magazine sfidează criza şi cum mai este mult loc de creştere, este firesc ca România să devină un punct de interes pentru investitori. Dacă India şi Turcia sunt fruntaşe în acest clasament, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Irlanda sau Belgia se plasează pe poziţii similare cu România, arată studiul How Global is The Business of Retail, realizat de CBRE. Mai mult de jumătate dintre retaileri funcţionează în sistem de franciză. Una dintre metodele clasice de business din România este franciza – 56% dintre comercianţi folosesc acest model. Dacă în anii trecuţi era un procedeu de succes, în ultimele 12-18 luni multe companii-mamă au fost nevoite să preia activitatea francizorului din cauza unor slabe rezultate financiare. Sunt din ce în ce mai des întâlnite cazurile în care marile nume aleg să intre în piaţă, fără francizori. În acest sens, cei de la CBRE îi dau exemplu pe retailerii H&M, Inditex, C&A, New Yorker. Marea Britanie este pe locul I în topul ţărilor cu cea mai bună prezenţă a comercialilor internaţionali, având un procentaj de 58% din totalul pieţei. La mică distanţă se plasează Emiratele Arabe Unite (cu 54%) şi S. U. A. (cu 50%). „Dimensiunea comerţului devine una globală pe masură ce retailerii targetează pieţe-cheie emergente pe lângă destinaţiile clasice unde sunt deja prezenţi. Din acest punct de vedere, Turcia a înregistrat cea mai mare creştere a prezenţei retailerilor anul trecut, alte pieţe cu creşteri importante pe acest segment fiind Belgia, Polonia, Egipt, Vietnam, Brazilia şi Mexic”, se menţionează în studiul companiei de consultanţă.
Deşi retailul din Republica Moldova nu poate fi comparat cu cel din România, experţii sunt de părere că pentru cine are deja bani, anul acesta este bun pentru investiţii, atâta timp cât planurile de amortizare sunt foarte bine gândite şi iau în calcul situaţia economică de pe întreg continentul european. În prima jumătate a anului viitor nu ne aşteptăm la o creştere a consumului, vom avea cam aceleaşi cifre ca şi anul trecut. Dacă ne comparăm cu alte ţări din regiune, avem o piaţă încă foarte fragmentată, în care primii câţiva retaileri acoperă doar 20% din piaţă, în timp ce în ţări precum Cehia, Slovacia sau Ungaria aceştia acoperă peste 70%. Rămâne, prin urmare, destul de mult loc pentru coagulare.
Pe de altă parte, experţii sunt de părerea că există o presiune din partea producătorilor de creştere a preţurilor, ca urmare a creşterii preţului materiilor prime şi a costurilor de producţie. Rămâne de văzut dacă această creştere se va traduce şi la raft sau va rămâne doar la producător şi creşterea să fie absorbită de retaileri.
În Republica Moldova retail-ul este influenţat de componenta psihologică şi de cea financiară: prima ţine de nivelul de încredere al consumatorilor, iar a doua de modul în care sunt făcute disponibile sume de bani ca şi credit de consum pentru populaţie.
„Nivelul de încredere general este scăzut, probabil că el nu poate să crească foarte mult în 2012, mai puţin în situaţia în care se întâmplă ceva absolut neprevăzut şi extraordinar. Cu privire la finanţare, nu doar disponibilitatea teoretică a băncilor de a acorda credite de consum contează, ci şi condiţiile în care se pot acorda aceste credite, dobânzile şi costul creditelor”, sunt de părere experţii.

OPINIE

Viorel Chivriga, analist economic:
Aici sunt riscuri foarte mari. Eu mă îndoiesc că actori de talie mondială sau din cei care activează chiar şi pe piaţa din România manifestă interes să vină în Republica Moldova luând în considerare că deja sunt unii actori de talie regională. Mai mulţi retaileri pe piaţă înseamnă în primul rând concurenţă şi un drum lung pentru a ocupa o anumită nişă.
Climatul de afaceri sperie actorii mari în condiţiile plasamentelor de capital într-un areal care este prea puţin cunoscut, ceea ce implică cheltuieli destul de mari pentru a intra pe piaţă şi a se menţine. Unii actori de pe piaţa retailului deja îşi pun întrebări dacă au procedat corect că au intrat pe piaţa moldovenească. Totodată, marii jucători evită să vină în Republica Moldova şi din cauza puterii reduse de cumpărare a populaţiei, care este mică în comparaţie cu cea din ţările vecine, ceea ce este un dezavantaj şi un lucru care persistă. Pe de altă parte, mai este şi cultura afacerii care nu este una dintre cele mai bune la noi în ţară. Iar prezenţa retailerilor din spaţiul CSI se explică prin faptul că pe vremea lansării procedurii de privatizare din Republica Moldova cei din CSI aveau prioritate, iar cei din occident se ţineau mai departe, mai ales că nu prea aveau şi acces pe piaţa din ţara noastră, în rândul doi, cultura afacerii e una apropiată cu cea din fostul spaţiu sovietic în condiţiile în care mai e şi tangenţa limbilor vorbite şi a zonei economie libere din CSI.
Pentru venirea unor actori mari în ţară, trebuie îmbunătăţit climatul de afaceri, investiţional şi al culturii afacerilor şi cel mai important este ca ţara să meargă pe o traiectorie normală, pentru ca un plasator de capital să investească fără frică în Republica Moldova.
Victor URSU

DOSAR

Cele mai importante reţele de supermarketuri din Moldova
Fourchette «Фуршет» (Ucraina) – 9 supermarketuri
Green Hills Market «Квіза Трейд» (Ucraina) – 10 supermarketuri
Fidesco FIDESCO SRL (Moldova) – 8 supermarketuri
Metro Cash&Carry Metro Group (Germania) – 3 supermarketuri
Nr1 47 Paraleli SRL (Moldova) – 4 supermarketuri
Sheriff din Tiraspol – 10 supermarketuri, 3 baze angro şi 3 mini-marketuri
Numărul de supermarkete
SUPERMARKET/HIPERMARKETURI 189
Cash&Carry 3
Magazine alimentare 4.947
Chioscuri 251
Farmacii 628
Total 9.493
Sursă: Market Vector  

 

 

Numarul ziarului: 
Nr.50 (470) din 19 decembrie 2012