Interviu oferit ziarului Capital Market de Marcela Badia, director al reţelei de magazine „Casa Bio”
– A duce o viaţă sănătoasă înseamnă, din ce în ce mai mult în ziua de azi, a consuma şi utiliza produse sănătoase. Cum credeţi, cât de sigure sunt produsele alimentare din R. Moldova?
– Este adevărat că tot mai multă lume alege să folosească produse bio, adică produse ecologice, care ajută la întărirea organismului şi îl fac mai rezistent în faţa bolilor şi a stresului. Nu cred că sunt în drept să dau aprecieri produselor alimentare prezente pe piaţa locală, dar pot afirma cu tărie că, din păcate, piaţa din R. Moldova este inundată de produse cu E-uri şi substanţe chimice. Părerea mea este că controlul la acest capitol nu este suficient de bine pus la punct. Consider că această situaţie s-a creat din cauza că tot ceea ce nu se vinde în alte ţări este adus la noi pe piaţă. Mă refer chiar şi la produsele alimentare.
În acelaşi timp, vreau să accentuez că pe piaţă există şi produse de calitate europeană foarte bună, cum ar fi cele destinate pentru alimentaţia copilului, începând cu 6 luni. Însă, de rând cu acestea, pe piaţă pătrund şi produse care conţin suficienţi aditivi alimentari, care contribuie la „înflorirea” multor patologii, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat sau diferite tipuri de alergii. Toate aceste boli reprezintă o reacţie a organismului nostru la alimentaţia necalitativă.
– Ce a motivat decizia Dvs. de a lansa o afacere de comercializare a produselor bio? Este rentabilă o astfel de afacere?
– Sunt medic de profesie şi mereu am optat pentru un mod de viaţă sănătos. Din start, am început să aducem în R. Moldova astfel de produse precum vitaminele minerale. Consider că este necesar să introducem vitaminele minerale în raţia noastră alimentară zilnică, deoarece este demonstrat că multe fructe şi legume nu mai conţin toate vitaminele şi substanţele utile organismului nostru. În acelaşi timp, sunt oameni care suferă de diferite patologii şi organismul lor nu asimilează substanţele necesare din produsul alimentar. În astfel de situaţii este necesară o susţinere „din exterior”, cum sunt vitaminele sau mineralele. Toate acestea, ne-au servit drept un imbold şi ne-au determinat să mergem înainte şi să aducem în R. Moldova şi produse alimentare de calitate, certificate ecologic. Este vorba de produse sigure şi verificate, care nu conţin E-uri, coloranţi şi conservanţi.
Nu pot spune că o astfel de afacere este rentabilă. Sunt deja şase ani de când suntem prezenţi pe piaţă, dar afacerea noastră încă nu a devenit profitabilă. Succesul nostru se exprimă în mulţumirea consumatorilor, creşterea numărului de clienţi fideli şi faptul că produsele noastre sunt dorite şi căutate.
– Ce sortiment de mărfuri propuneţi? Care sunt cele mai solicitate produse?
– Avem un sortiment foarte larg de produse ce include produsele alimentare, de îngrijire, cosmetice, detergenţi ecologici, ceaiuri, vitamine, minerale etc. Nu pot spune că unele categorii de produse sunt mai solicitate decât altele. Absolut toate se bucură de interes în rândul cumpărătorilor. Cu părere de bine, în ultima perioadă, tot mai multă lume începe să conştientizeze că alimentaţia corectă stă la baza sănătăţii.
– În opinia Dvs, ce îi determină pe clienţii Dvs să consume şi să utilizeze produsele bio – problemele de sănătate sau, totuşi, dorinţa de a consuma alimente inofensive şi naturale?
– În primul rând, modul de viaţă sănătos este promovat tot mai intens în zilele noastre. Pe de altă parte, şi oamenii încep să-şi dea seama că numărul în creştere a diferitor patologii este determinat, inclusiv şi de alimentaţie. Totodată, oamenii pot călători mai liber peste hotarele ţării şi văd care e situaţia în alte state, unde accentul se pune pe profilaxie, stilul de viaţă sănătos şi o alimentaţie naturală.
– Ce puteţi spune la capitolul concurenţă pe piaţa locală a produselor bio?
– Astfel de produse pot fi găsite în multe unităţi de comerţ, de rând cu alte mărfuri. Dacă e să vorbim de magazine, care se axează pe produsele ecologice, nu cunosc alte companii specializate în comercializarea doar a produselor eco.
– În perioada în care activaţi pe piaţă aţi efectuat vreo cercetare cu scopul de a constata care sunt preferinţele consumatorilor moldoveni de produse bio?
– Bineînţeles. Pot preciza că cel mai mare accent se pune pe produsele de sănătate cum sunt mineralele şi vitaminele. De rând cu acestea, sunt solicitate produsele pentru copii, cele de îngrijire, articolele cosmetice ecologice şi apoi produsele alimentare. Deseori, cumpărătorii noştri optează, mai întâi, pentru un produs bio, natural în scop de profilaxie sau pentru a scăpa de o problemă de sănătate, iar apoi decid să consume şi produsele noastre alimentare.
– Tot mai multă lume conştientizează importanţa unui mod de viaţă sănătos, însă puţini cunosc ce este un produs bio. Care e diferenţa dintre un produs ecologic, bio şi organic?
– Sunt de acord că mulţi cu greu fac deosebirea dintre un produs bio sau eco, care practic sunt sinonime, şi un produs natural. Produsele naturale sunt cele crescute în mod natural, ceea ce înseamnă că nu conţin îngrăşăminte chimice sau pesticide.
Produsele bio/eco sunt cultivate în zone ecologice, pe pământuri pregătite timp de 7-8 ani şi nepoluate. Aceste produse sunt obţinute sub supravegherea strictă a tehnologiei, de la prelucrarea terenului până la cules, procesare şi ambalare. Ulterior, acestea sunt ambalate în materiale reciclabile şi 100% biodegradabile. Toate produsele certificate bio au imprimate pe ambalaj sigla bio.
– Care sunt criteriile, după care vă selectaţi furnizorii de produse bio?
– Pentru noi este foarte important ca producătorul de produse bio pe care l-am ales să fie certificat în Uniunea Europeană, pentru că produsele europene sunt de o calitate mult mai înaltă.
– Ce puteţi spune la capitolul producători moldoveni de produse bio?
– Pe moment, în magazinele noastre sunt comercializate produsele a două companii din R. Moldova, care deţin certificate eco şi sunt exportate şi pe piaţa UE. Este vorba de o companie care produce fructe şi seminţe uscate, iar a doua – produce uleiuri bio, în special de nucă. Dar nu este un secret că produsele certificate în Moldova şi vândute pe piaţa din UE, sunt mult mai scumpe decât cele aduse din Europa în R. Moldova.
– În opinia Dvs, care sunt perspectivele de a cultiva şi a exporta produse bio de către R. Moldova?
– R. Moldova are un avantaj foarte mare deoarece cu adevărat dispune de pământuri foarte bune, însă este foarte necesar ca terenurile pe care dorim să cultivăm produse bio să fie verificate. Asta din cauza că ştim cu toţii că în perioada sovietică pe aceste suprafeţe au fost folosite necontrolat o mulţime de pesticide şi produse chimice cu scopul de a obţine recolte mai înalte. Astfel, pământurile noastre arată foarte frumos, dar cu părere de rău, pe alocuri, sunt poluate. De aceea, ele urmează mai întâi să fie controlate riguros şi pregătite, după care poate fi începută cultivarea propriu-zisă a produselor bio. Este foarte important să înţelegem că pentru a obţine produse ecologice nu este îndeajuns să sădim seminţe şi plante bio, ci trebuie respectat întregul lanţ de obţinere a acestor produse.
A discutat Lilia Alcază