Maib anunță încheierea cu succes a perioadei de subscriere la oferta publică de obligațiuni municipale emise de Primăria municipiului Chișinău. Astfel, Comisia Națională a Pieței Financiare a aprobat darea de seamă privind rezultatele emisiunei.
Cetățenii au manifestat interes sporit pentru finanțarea proiectului de modernizare a parcului de troleibuze al municipiului Chișinău, contribuind astfel la dezvoltarea unor servicii calitative de transport, fiind 56 de subscriitori, inclusiv 3 persoane juridice și 53 de persoane fizice. Obligațiunile au fost plasate în volumul total de 65 de milioane de lei, prevăzut în „Prospectul de ofertă publică primară de obligațiuni municipale emise de Primăria mun. Chișinău”.
Obligațiunile vor fi admise spre circulația pe piața reglementată a Bursei de Valori a Moldovei și, ca urmare, doritorii de a investi în obligațiuni vor putea beneficia de această posibilitate și pe viitor.
Amintim că subscrierea s-a desfășurat în perioada 7 - 28 martie curent, valoarea nominală a unei obligațiuni constituind 1000 de lei, iar termenul de circulație este de 7 ani.
Obligaţiunile municipale reprezintă valori mobiliare emise de oraşe sau alte forme administrativ-teritoriale locale. Aceste instituții pot realiza emisiuni de obligaţiuni municipale pentru investiţii capitale. Emisiunea de obligaţiuni municipale oferă posibilitatea atragerii investitorilor prin intermediul pieţei de capital, precum şi diversificarea instrumentelor de investire în condiţii de maximă transparenţă.
Participarea maib în cadrul intermedierii emisiunii de obligațiuni este un eveniment important. În decursul celor peste 30 de ani de activitate banca s-a poziţionat ca promotor activ al inovaţiilor financiare, contribuind la dezvoltarea pieţelor de capital din Moldova. Prin intermedierea emisiunii de obligațiuni municipale, maib încurajează și susține viitoarele investiții locale din capitală.
Maib dezvoltă parteneriate cu municipalitatea, finanţând mai multe proiecte importante de dezvoltare, inclusiv privind modernizarea infrastructurii de transport. Precizăm că maib şi Mastercard participă în prima etapă a proiectului pilot de achitare fără numerar în unităţile de transport public din Chişinău.
Maib este cea mai mare bancă din Moldova, deținând 31,4% din activele sectorului bancar, conform datelor la 31 decembrie 2021. Banca deservește peste 35% din populația țării și este unul dintre cei mai mari angajatori din republică. În 2021, pentru al doilea an consecutiv, maib a fost desemnată „Best Digital Bank Moldova”, de Global Banking and Finance Review. Totodată, în 2022 a obținut pentru al șaselea an consecutiv titlul de „Cea mai bună bancă în Moldova”, conform concursului organizat de Global Finance.
Maib este recunoscută pe larg pentru calitatea deservirii și produsele sale inovative. Din 2018, cel mai mare acţionar al maib este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.