Întrunirea cu reprezentanţii autorităţilor publice locale din raionul Teleneşti

La 27 noiembrie curent a avut loc întrunirea dintre angajaţii Reprezentanţei teritoriale Bălţi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, reprezentanţii primăriilor din localităţile raionului Teleneşti, precum şi şefii serviciilor desconcentrate din teritoriu. Întrunirea a avut drept scop dezvoltarea cooperării în domeniul protejării drepturilor şi intereselor consumatorilor de servicii care sunt oferite de participanţii pieţei financiare nebancare, ridicării gradului de atracţie investiţională a Republicii Moldova, precum şi culturii financiare a consumatorilor de servicii financiare nebancare.

La întrunire au participat primari şi reprezentanţi a 31 de primării în componenţa cărora intră 54 de localităţi. Ulterior, cei prezenţi la întrunire vor informa populaţia despre drepturile şi responsabilităţile consumatorilor serviciilor acordate de participanţii pieţei financiare nebancare (asociaţii de economii şi împrumut, companii de asigurări şi societăţi pe acţiuni).

La deschiderea întrunirii, preşedintele raionului Teleneşti, Boris Burcă a menţionat că desfăşurarea unor astfel de întruniri este foarte importantă pentru atragerea investiţiilor în dezvoltarea infrastructurii locale şi accelerarea procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. „Săptămâna curentă este foarte importantă în contextul vectorului european al Republicii Moldova, “ – a menţionat Boris Burcă.

Şeful Reprezentanţei teritoriale Bălţi a CNPF, Vitalie Nogali i-a salutat pe cei prezenţi la eveniment şi a comunicat despre importanţa transformării pieţei financiare nebancare într-un mecanism eficient de atragere a investiţiilor în sectorul real al economiei, precum şi despre oportunităţile Strategiei de dezvoltare a pieţei financiare nebancare pentru perioada 2011-2014 şi despre planul de realizare a acestei strategii, punând accent asupra popularizării serviciilor pieţei financiare nebancare, referindu-se la protejarea consumatorilor acestor servicii, la ridicarea gradului de cultură a acestora etc.

A fost menţionată importanţa accesului locuitorilor din zonele rurale la servicii financiare de bază, precum şi depunerea economiilor şi acordarea de împrumuturi, sprijinirea activităţilor legale ale membrilor asociaţiilor de economii şi împrumut în vederea îmbunătăţirii condiţiilor economice şi sociale ale acestora. Totodată, a fost prezentată informaţia despre ultimele modificării în legislaţie, inclusiv despre încă o direcţie de activitate pentru AEÎ – posibilitatea prestării serviciilor de intermediere în asigurări, în baza contractului de colaborare, în calitate de agent bancassurance.

În discursul său, Vitalie Nogali a mai menţionat că Comisia Naţională a Pieţei Financiare este organul de stat responsabil pentru implementarea strategiei prezentate mai sus şi a exprimat speranţa că informaţia obţinută pe parcursul întrunirii va fi utilă în lucrul reprezentanţilor autorităţilor publice locale cu locuitorii raionului Teleneşti.

La finele discursului cei prezenţi i-au adresat şefului Reprezentanţei teritoriale Bălţi a CNPF întrebări ce ţin de activitatea asociaţiilor de economii şi împrumut din raion (inclusiv a acelor asociaţii cărora le-au fost retrase licenţele pentru desfăşurarea activităţii). S-a discutat despre activitatea societăţilor pe acţiuni, despre drepturile acţionarilor, precum şi despre piaţa de asigurări. La solicitarea celor prezenţi, Vitalie Nogali a oferit informţii despre reprezentanţe/puncte de realizare ale companiilor de asigurări care au dreptul de a desfăşura activitate licenţiată pe teritoriul raionului Teleneşti şi despre importanţa sistemului informaţional “RCA Data” de evidenţă a asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto pentru conducătorii auto.

Participanţii la întrunire au manifestat un inters deosebit faţă de activitatea sectorului de microfinanţare. Vitalie Nogali a comunicat: „Fortificarea sectorului de microfinanţare va contribui la susţinerea financiară a unităţilor administrativ-teritoriale, la reducerea sărăciei şi la stimularea iniţiativei private în Republica Moldova, dezvoltând comerţul, activităţile agricole, sectorul social, meşteşugurile, transportul local şi alte ramuri economico-sociale din mediul rural”.

La finalul întrunirii au fost distribuite materiale informative referitor la serviciile pieţei financiare nebancare, la protejarea consumatorilor acestor servicii, precum şi la ridicarea gradului de cultură al acestora.

Serghei Cervatiuc

Numarul ziarului: 
Nr.46 (517) din 4 decembrie 2013