Prima instruire în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului (AML/CFT), organizată în data de 23 februarie, a adunat aproape 200 de participanţi, interesaţi de cele mai recente reglementări şi tendinţe AML/CFT, împărtăşite de către experţi naţionali şi internaţionali în domeniu. Deşi instruirea a fost adresată entităţilor supravegheate de către CNPF, la aceasta s-au înscris şi reprezentanţi din cadrul mai multor instituţii publice, companii ce prestează servicii juridice, de consiliere în afaceri şi audit.
Instruirea a fost moderată de către experta internaţională, Milimo Moyo, împreună cu specialişti din cadrul Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (Unitatea de Informaţii Financiare), care reprezintă autoritatea naţională în domeniul prevenirii spălării banilor.
În cadrul instruirii, formatorii evenimentului au oferit o prezentare de ansamblu a principalelor cerinţe AML/CFT relevante pentru sectorul financiar nebancar. Astfel, participanţii au fost informaţi despre standardele AML/CFT, cele mai recente recomandări ale Grupului de Acţiune Financiară (FATF) în acest domeniu şi principalele atribuţii ale ofiţerului de conformitate.
De asemenea, au fost prezentate vulnerabilităţile specifice sectoarelor de asigurări şi de creditare nebancară, care sunt supravegheate de către CNPF. În acest context, formatorii instruirii au subliniat importanţa evaluării constante a riscurilor, monitorizării şi raportării tranzacţiilor suspecte.
Totodată, formatorii au atras atenţia asupra necesităţii instruirii continue a personalului desemnat pentru conformitatea AML/CFT, în condiţiile în care tipologiile de spălare a banilor devin din ce în ce mai sofisticate.
Instruirea din 23 februarie face parte dintr-un Program mai amplu de instruire, organizat de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), cu suportul Proiectului USAID „Transparenţa Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA).
Următoarele două instruiri sunt preconizate pentru perioada aprilie–septembrie 2022 şi se vor axa pe subiecte de actualitate precum măsurile de precauţie simplificate, standard şi avansate (Simplified Due Dilligence, Standard Due Dilligence şi Enhanced Due Dilligence), identificarea beneficiarului efectiv sau cunoaşterea semnalelor de alertă. Totodată, ambele instruiri vor conţine şi câte o componentă practică, în cadrul cărora participanţii vor putea analiza diverse studii de caz.
La finalul cursului, toţi participanţii prezenţi la cele trei instruiri vor primi certificate.
Serviciul de presă al CNPF