Inflaţia din Republica Moldova, dublă faţă de media din UE

Inflaţia din Republica Moldova, dublă faţă de media din UE

Republica Moldova, dacă ar fi inclusă în statisticile Eurostat, ar ocupa locul patru în UE privind rata anuală a inflaţiei de 4,1% în decembrie 2012, în condiţiile în care în zona euro şi în Uniunea Europeană rata anuală a inflaţiei a suferit modificări neesenţiale şi a constituit 2,2% şi, respectiv, 2,3%.

În septembrie, cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat în Grecia (0,3%), Suedia (1,1%), Franţa şi Cipru (1,5%), iar cele mai ridicate au fost în Ungaria (5,1%), România (4,6%), Polonia şi Slovacia (3,7%).

Conform datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică (BNS), în luna decembrie 2012, în Republica Moldova ritmul creşterii preţurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 4,1 la sută, majorându-se faţă de nivelul lunii precedente cu 0,4 puncte procentuale şi încadrându-se, a unsprezecea lună consecutiv, în limitele obiectivului de inflaţie de 5,0 la sută ±1,5 puncte procentuale.

Banca Naţională a Moldovei constată că balanţa riscurilor la adresa inflaţiei continuă să fie influenţată de factori externi şi interni cu o evidenţiere uşoară a factorilor proinflaţionişti. Preţurile la petrol pe pieţele internaţionale rămân a fi volatile, deşi în ultima perioadă au înregistrat o uşoară diminuare. Presiuni inflaţioniste suplimentare vor surveni majorării de la 1 ianuarie 2013 a impozitelor indirecte, precum şi a sporirii preţurilor la produsele alimentare, cauzate de seceta severă din principalele regiuni agricole, cu toate că efectul secetei se va disipa în următoarele trimestre. Diminuarea activităţii economice cererea internă şi cea externă slabe vor reprezenta factorii dezinflaţionişti principali în anul curent.

Ritmul anual al inflaţiei în luna decembrie a constituit 4,1 la sută, fiind cu 0,4 puncte procentuale peste nivelul înregistrat în luna precedentă, din cauza presiunilor din partea preţurilor la produsele alimentare. Evoluţia ritmului anual al IPC în trimestrul IV, 2012 este uşor sub proiecţia inflaţiei publicate în Raportul asupra inflaţiei din luna noiembrie 2012. În acest fel, inflaţia medie anuală în perioada menţionată a fost cu 0,2 puncte procentuale inferioară valorii anticipate, abatere cauzată preponderent de condiţii meteorologice favorabile în lunile de toamnă, care au împiedicat creşterea anticipată a preţurilor la produsele alimentare.

În anul 2012, Banca Naţională a Moldovei a creat condiţiile necesare pentru încadrarea ratei inflaţiei în intervalul de 5,0 la sută ± 1,5 puncte procentuale, obiectiv stabilit pentru anul 2012 conform Strategiei politicii monetare a Băncii Naţionale a Moldovei pentru 2010-2012, astfel încât către finalul anului 2012 rata anuală a inflaţiei se află în proximitatea ţintei inflaţiei pe termen mediu.

Rata inflaţiei lunare a consemnat o valoare de 0,5 la sută, fiind condiţionată de creşterea preţurilor la produsele alimentare cu 1,1 la sută, a preţurilor la mărfurile nealimentare cu 0,3 la sută şi a tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,1 la sută. Creşterea ratei lunare a inflaţiei în luna decembrie a fost amplificată de efectul sezonier pozitiv caracteristic acestei perioade, în special pentru preţurile la legume şi la articolele de îmbrăcăminte. La eliminarea efectului sezonier, în luna decembrie, se atestă o creştere modestă a preţurilor de 0,3 la sută. Această dinamică a fost imprimată preponderent de contribuţia pozitivă din partea preţurilor alimentare şi a inflaţiei de bază.

Aportul preţurilor reglementate a fost unul neglijabil. Inflaţia de bază continuă să genereze o influenţă redusă, similară cu cea din lunile precedente, în lipsa unor presiuni din partea cererii agregate. În luna decembrie, aportul preţurilor la produsele alimentare devine mai semnificativ decât în luna precedentă, deşi este mult inferior celui din trimestrul III, 2012. Contribuţia pozitivă din partea preţurilor reglementate a fost generată preponderent de majorarea preţurilor la medicamente.

În luna decembrie, ritmul anual al inflaţiei de bază a înregistrat valoarea de 3,7 la sută, majorându-se cu 0,1 puncte procentuale faţă de nivelul lunii precedente. Preţurile la produsele alimentare în luna analizată s-au majorat cu 1,1 la sută faţă de luna precedentă. Această dinamică s-a produs, în principal, din cauza sporirii preţurilor la legume proaspete (cu 7,9 la sută), cartofi (cu 3,2 la sută), peşte şi conserve din peşte (cu 1,3 la sută), ouă (cu 1,0 la sută), lapte şi produse lactate (cu 0,9 la sută) şi grăsimi (cu 0,6 la sută). Majorarea preţurilor la produsele sus-menţionate s-a consemnat ca urmare a efectelor secundare ale secetei din vara anului 2012. După excluderea factorului sezonier, creşterea preţurilor la produsele alimentare a fost înregistrată la nivel de 0,5 la sută. În luna decembrie 2012, preţurile la combustibili s-au diminuat cu 0,05 la sută comparativ cu luna precedentă. Această diminuare s-a produs, în special ca rezultat al reducerii preţurilor la pompă a carburanţilor şi a gazului din butelii cu 0,7 şi 0,3 la sută, respectiv. Totodată, contribuţia negativă din partea componentelor menţionate mai sus a fost atenuată de majorarea preţului la lemnele pentru foc (cu 0,8 la sută) şi la cărbune (cu 0,1 la sută).

În luna decembrie 2012, preţurile reglementate s-au majorat cu 0,1 la sută comparativ cu luna precedentă ca rezultat al sporirii preţurilor la medicamente cu 0,3 la sută. Contribuţii pozitive, însă mai puţin semnificative, la evoluţia lunară a preţurilor reglementate au fost consemnate din partea creşterii tarifelor la serviciile transportului feroviar internaţional şi a celui aerian cu 3,7 şi 7,1 la sută, respectiv. Ritmul anual al preţurilor reglementate a constituit 2,6 la sută şi a rămas la nivelul lunii precedente. Banca Naţională a Moldovei reafirmă că va monitoriza cu vigilenţă evoluţiile economice interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea instrumentelor de politică monetară, să asigure realizarea obiectivului stipulat în Strategia politicii monetare pe termen mediu, în vederea asigurării şi menţinerii stabilităţii preţurilor.

Potrivit deciziei Consililului de administraţie a BNM, acesta a decis să revizuiască pe termen mediu inflaţia. Astfel, proiecţia actualizată plasează rata anuală a inflaţiei la finele anilor 2012 şi 2013 la nivelul de 4,1 la sută şi, respectiv, 5,3 la sută, sau cu 0,2 p. p. şi 1,4 p. p. mai mult comparativ cu runda precedentă de prognoză.

BNM a decis să revizuiască rata inflaţiei în condiţiile în care se atestă o evoluţie peste aşteptări a preţurilor internaţionale la petrol şi anticiparea unui impact mai mare al condiţiilor meteorologice asupra preţurilor locale la produsele alimentare din anul viitor.

Pe parcursul următoarelor opt trimestre, proiecţia inflaţiei se plasează în interiorul intervalului de variaţie de ± 1,5 puncte procentuale de la ţinta de 5,0 la sută, cu o posibilă depăşire temporară a limitei superioare în trimestrul II, 2013.

În cazul în care va apărea riscul de abatere semnificativă a prognozei inflaţiei pe termen mediu de la ţintă, BNM va recurge la spectrul de măsuri disponibile, în vederea readucerii inflaţiei în limitele obiectivului stabilit.

Experţii sunt de părere că inflaţia în Republica Moldova este “călcâiul lui Ahile” în perioada următoare. Mersul economiei, dar cel mai mult, capacitatea de cumpărare a populaţiei ar putea fi afectată de o potenţială creştere a preţului la gazele naturale importate.

Scumpirea carburanţilor poate deveni în cele din urmă o sursă sigură care va alimenta inflaţia, iar creşterea preţului creează premise economice şi psihologice, de altfel necesare, pentru majorarea preţurilor la alte mărfuri şi produse.

Totodată, BNM la sfârşitul anului 2009, a adoptat Strategia politicii monetare ce include şi ţintirea directă a inflaţiei. Luând în considerare instrumentele de care dispune autoritatea monetară în contextul realităţilor economice ale Republicii Moldova, dar şi experienţa altor bănci centrale, ţintirea directă a inflaţiei permite realizarea mai eficientă a obiectivului fundamental al BNM – asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.

Pentru a îmbunătăţi mecanismul de transmisie a acţiunilor de politică monetară, BNM a elaborat un sistem decizional de implementare a regimului de ţintire a inflaţiei. Sistemul respectiv are la bază nu doar evoluţia istorică şi curentă a indicatorilor macroeconomici, dar şi proiecţiile pe termen mediu ale acestora în condiţii de incertitudine şi riscuri diverse aferente unei economii mici şi deschise. Faptul în cauză a permis ca instrumentele disponibile să fie utilizate în timp util şi cu efect maxim.

Regimul de politică monetară prevede stabilirea unui obiectiv cantitativ pentru rata inflaţiei pe termen mediu cu un interval acceptabil de variaţie şi întreprinderea măsurilor necesare de către autoritatea monetară pentru realizarea acestui obiectiv în condiţiile presiunilor inflaţioniste apărute în urma diverselor şocuri economice interne şi externe.

Sorin Pajură

Numarul ziarului: 
Nr.03 (474) din 23 ianuarie 2013