Impozitarea dividendelor în Republica Moldova

Aspectele legale privind constatarea profitului (pierderilor) societăţii şi condiţiile aferente plăţii dividendelor sunt reglementate prin Legea privind societăţile pe acţiuni nr. 1134/1997.


Astfel, în conformitate cu prevederile art. 45 alin. (1) – (4) din Lege, profitul (pierderile) societăţii se stabileşte în conformitate cu prevederile legislaţiei.

Profitul net se formează după achitarea impozitelor şi altor plăţi obligatorii şi rămâne la dispoziţia societăţii.

Profitul net poate fi utilizat pentru:
a) acoperirea pierderilor din anii precedenţi;
b) formarea capitalului de rezervă;
c) formarea, conform prevederilor statutului, a fondurilor pentru răscumpărarea acţiunilor prevăzute la art. 78 din care nu pot fi plătite dividende;
d) plata recompenselor către membrii consiliului societăţii, ai organului executiv, ai comisiei de cenzori şi ai comitetului de audit;
e) investirea în vederea dezvoltării producţiei;
f) plata dividendelor;
g) alte scopuri, în corespundere cu legislaţia şi cu statutul societăţii.

Decizia de repartizare a profitului net în cursul anului financiar se ia de consiliul societăţii, în baza normativelor de repartizare aprobate de adunarea generală a acţionarilor, iar hotărârea de repartizare a profitului net anual se ia de adunarea generală anuală a acţionarilor, la propunerea consiliului societăţii.

Totodată, potrivit art. 46 alin. (1), (2), (4) şi (6) din Lege, cota-parte din profitul net al societăţii, care se repartizează între acţionari în corespundere cu clasele şi proporţional numărului de acţiuni care le aparţin, constituie dividend.

Societatea are dreptul să plătească dividende intermediare (trimestriale, semestriale) şi anuale pe acţiunile aflate în circulaţie. Plata dividendelor intermediare se efectuează în temeiul situaţiilor financiare interimare (trimestriale, semestriale) elaborate în acest scop, din care să rezulte că fondurile disponibile pentru distribuire sunt suficiente.

Obligaţiile societăţii referitoare la plata dividendelor apar la data anunţării hotărârii cu privire la plata lor.

Cuantumul dividendelor anuale/intermediare plătite acţionarilor nu poate depăşi cuantumul profitului net de la sfârşitul perioadei de gestiune plus profitul nerepartizat al anilor precedenţi, minus orice pierdere a anilor precedenţi şi minus sumele depuse în rezerve în conformitate cu prezenta lege şi statutul societăţii.

De asemenea, conform prevederilor art. 47 alin. (1), (12), (13) şi (14) din Legea menţionată, decizia cu privire la plata dividendelor intermediare se ia de consiliul societăţii, iar hotărârea cu privire la plata dividendelor anuale se ia de adunarea generală a acţionarilor, la propunerea consiliului societăţii.

Darea de seamă privind dividendele aferente cotei proprietăţii publice în capitalul social al societăţii pe acţiuni se prezintă utilizând, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică, în condiţiile stipulate la art. 187 alin. (21) din Codul fiscal.

Decizia cu privire la plata dividendelor va fi publicată în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de 7 zile lucrătoare de la data adoptării ei, în organul de presă prevăzut de statutul societăţii. Decizia cu privire la plata dividendelor de către societatea la care circulaţia valorilor mobiliare emise este în corespundere cu prevederile art. 12 alin. (9) va fi adusă la cunoştinţă fiecărui acţionar în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de 7 zile lucrătoare de la data adoptării ei, de asemenea poate fi publicată conform hotărârii adunării generale a acţionarilor.

Dividendele care nu au fost primite de acţionar din vina lui în decurs de 3 ani de la data dezvăluirii informaţiei conform alin. (13) din articolul respectiv se trec la venitul societăţii şi nu pot fi revendicate de acţionar.

Impozitul pe dividendele achitate în folosul persoanelor fizice rezidente

În cazul în care dividendele se achită în folosul persoanelor fizice rezidente, conform prevederilor art. 901 alin. (31) din Codul fiscal, mărimea impozitului pe venit ce urmează a fi reţinut la sursa de plată este de:
0% din dividendele aferente perioadelor fiscale de până la 1 ianuarie 2008;
15% din dividendele, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, aferente profitului nerepartizat obţinut în perioadelor fiscale 2008-2011 inclusiv;
15% din suma retrasă din capitalul social aferentă majorării capitalului social din repartizarea profitului net şi/sau altor surse constatate în capitalul propriu între acţionari (asociaţi) în perioadele fiscale 2010-2011 inclusiv, în conformitate cu cota de participaţie depusă în capitalul social;
6% din dividendele, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, aferente altor perioade fiscale decât cele reglementate expres.

Prevederile de la liniuţele a doua şi a patra ale alineatului respectiv se aplică şi în cazul dividendelor achitate prealabil pe parcursul perioadei fiscale.

Totodată, potrivit art. 801 alin. (1) şi (11) din Codul fiscal, persoanele specificate la art. 90 care achită dividende acţionarilor (asociaţilor) săi pe parcursul perioadei fiscale achită ca parte a impozitului o sumă egală cu 12% din profitul perioadei fiscale în curs, din care se vor achita dividende.

Impozitul determinat conform alin. (1) din articolul respectiv se achită la buget până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost efectuate plăţile în contul dividendelor.

Impozitul pe dividende achitate în folosul unor persoane juridice rezidente

Dacă dividendele se achită în folosul persoanelor juridice rezidente, potrivit art. 901 alin. (31), precum şi conform art. 20 lit. z19) din Codul fiscal, mărimea impozitului pe venit care se va reţine la sursa de plată a dividendelor constituie:
15% din dividendele, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, aferente profitului nerepartizat obţinut în perioadelor fiscale 2008-2011 inclusiv;
0% din dividendele aferente perioadelor fiscale începând cu 1 ianua­rie 2021;
6% – din dividendele, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, aferente altor perioade fiscale decât cele reglementate expres.

Este necesar de menţionat că, din data de 1 ianuarie 2021, dividendele primite de persoanele juridice rezidente de la alte persoane juridice rezidente constituie venit neimpozabil, cu excepţia dividendelor aferente profitului nerepartizat obţinut în perioadele fiscale 2008-2011 inclusiv, pentru care este stabilită cota de 15%.

Impozitarea dividendelor achitate nerezidenţilor

În cazul în care dividendele se achită în folosul persoanelor nerezidente, potrivit art. 91 alin. (1) din Codul fiscal, mărimea impozitului pe venit care se va reţine la sursa de plată a dividendelor constituie:
15% din dividende, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, aferente profitului nerepartizat obţinut în perioadele fiscale 2008-2011 inclusiv;
15% din suma retrasă din capitalul social aferentă majorării capitalului social din repartizarea profitului net şi/sau altor surse constatate în capitalul propriu între acţio­nari (asociaţi) în perioadele fiscale 2010-2011 inclusiv, în conformitate cu cota de participaţie depusă în capitalul social;
6% din dividende, inclusiv cele sub formă de acţiuni sau titluri de proprietate plătite de un rezident.

Concomitent, potrivit prevederilor art. 4 alin. (1) din Codul fiscal, dacă un tratat internaţional, care reglementează impozitarea sau include norme care reglementează impozitarea, la care Republica Moldova este parte, stipulează alte reguli şi prevederi decât cele prevăzute de legislaţia fiscală, se aplică regulile şi prevederile tratatului internaţional.

Totodată, conform art. 793 alin. (2) din Codul fiscal, pentru aplicarea prevederilor tratatelor internaţionale, nerezidentul are obligaţia de a prezenta plătitorului de venit, până la data achitării venitului, un certificat de rezidenţă eliberat de autoritatea competentă din statul său de rezidenţă.

Impozitarea dividendelor obţinute din străinătate

Dividendele pe care o persoană (fizică sau juridică) rezidentă le primeşte de la o companie din afara Republicii Moldova se impozitează cu 12%. Asta dacă între Republica Moldova şi ţara respectivă nu a fost încheiată o Convenţie pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital.

Totodată, în cazul în care o astfel de convenţie există, se va aplica regulile şi prevederile tratatului internaţional.

Achitarea la buget a impozitului reţinut la sursa de plată din suma dividendelor

În conformitate cu prevederile art. 92 alin. (1) din Codul fiscal, impozitul reţinut conform art. 6918 şi art. 88–91 se achită la buget de către persoana care a efectuat reţinerea până la data de 25 a lunii următoare lunii în care au fost efectuate plăţile (inclusiv dividendele).

De asemenea, potrivit art. 92 alin. (2) din Codul fiscal, dividendele achitate şi impozitul pe venit reţinut la sursa de plată se reflectă în Darea de seamă privind reţinerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (forma IPC21), aprobată prin Ordinul Ministerului Finanţelor nr. 94/2020.

Cum se impozitează dividendele achitate în avans

De cele mai multe ori, dividendele se plătesc la sfârşitul anului calendaristic. Dar în anumite situaţii, dividendele pot fi achitate şi în avans (semestrial sau chiar trimestrial), conform prevederilor art. 46 alin. (2) din Legea privind societăţile pe acţiuni nr. 1134/1997.
6% din dividende, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, cu excepţia celor aferente profitului nerepartizat obţinut în perioadele fiscale 2008-2011 inclusiv;
15% din dividende, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, aferente profitului nerepartizat obţinut în perioadele fiscale 2008-2011 inclusiv;
0% din dividendele aferente perioadei fiscale de până la 1 ianuarie 2008, achitate persoanelor fizice rezidente;
0% din dividendele aferente perioadei fiscale începând cu 1 ianuarie 2021, achitate persoanelor juridice rezidente;
6% din dividendele aferente altor perioade fiscale decât cele care sunt reglementate expres.

Concluzii:

În Codul fiscal e menţionat că dividendele aferente perioadei fiscale de până la 1 ianuarie 2008 care se achită în folosul persoanelor fizice rezidente constituie surse de venit neimpozabile. Drept urmare, din acestea nu se va reţine impozitul pe venit. Acest lucru e specificat în art. 20 lit. z10).

Începând cu 1 ianuarie 2021, dividendele primite de persoanele juridice rezidente de la alte persoane juridice rezidente constituie venit neimpozabil.

În rest, dividendele achitate atât în folosul persoanelor fizice rezidente, cât şi cele achitate în folosul persoanelor juridice rezidente se impozitează astfel:
– 15% din dividende, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote-părţi, aferente profitului nerepartizat obţinut în perioadele fiscale 2008-2011 inclusiv;
– 6% din dividende, inclusiv cele sub formă de acţiuni sau titluri de proprietate plătite de un rezident.
– Dividendele pe care o persoană (fizică sau juridică) rezidentă le primeşte de la o companie din afara Republicii Moldova se impozitează cu 12%.

În cazul dividendelor achitate nerezidenţilor/primite din afara ţării, se va ţine cont şi de regulile şi prevederile tratatului internaţional. Dacă între Republica Moldova şi ţara respectivă a fost semnat asemenea tratat/convenţie.

Dividendele sunt o parte din profitul companiei care revine fiecărui acţionar în conformitate cu clasele şi în funcţie de numărul acţiunilor pe care le are. Dividendele se repartizează după reţinerea la sursă a impozitului. De obicei, acestea se plătesc o dată pe an. Dar, dacă situaţia financiară a companiei permite, dividendele pot fi plătite şi mai des.

Cum se impozitează dividendele. Diferenţa dintre dividende şi profit

Profitul unei companii este diferenţa dintre încasările efective şi totalul cheltuielilor ce ţin de activitatea companiei. Iar dividendele reprezintă acel procent din profit care urmează să fie repartizat acţionarilor companiei.

Persoanele şi firmele care achită dividende acţionarilor (asociaţilor) săi pe parcursul perioadei fiscale achită ca parte a impozitului o sumă egală cu 12% din profitul perioadei fiscale în curs, din care se vor achita dividende. Dacă compania nu e plătitoare de TVA, va achita drept impozit pe venit – 4% din venitul operaţional obţinut în perioada fiscală de declarare. Indiferent dacă acţionarii sunt persoane fizice sau juridice. Acest impozit se achită la buget până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost efectuate plăţile în contul dividendelor.

Totodată, dacă un tratat internaţio­nal care reglementează impozitarea sau include norme care reglementează impozitarea, la care Republica Moldova este parte, stipulează alte reguli şi prevederi decât cele prevăzute de legislaţia fiscală, se aplică regulile şi prevederile tratatului internaţional.

În conformitate cu prevederile art. 793 alin. (2) din Codul fiscal, pentru aplicarea prevederilor tratatelor internaţionale, persoana fizică nerezidentă are obligaţia de a prezenta plătitorului de venit, până la data achitării venitului, certificatul de rezidenţă pe suport de hârtie în original şi/sau în formă electronică, eliberat de autoritatea competentă din statul său de rezidenţă. Persoana juridică nerezidentă, pentru a-şi confirma rezidenţa, prezintă plătitorului de venit copia certificatului de rezidenţă sau a documentului ce atestă înregistrarea acesteia în ţara sa de rezidenţă, sau a extrasului de pe pagina web oficială a autorităţii din statul de rezidenţă ce atestă rezidenţa fiscală ori înregistrarea persoanei juridice. Documentul ce atestă rezidenţa emis într-o limbă străină se prezintă plătitorului de venit cu traducere în limba de stat, cu excepţia celui emis în limba engleză sau în limba rusă.

Despre persoanele fizice nerezidente care deschid o companie în RM

Persoanele fizice nerezidente care deschid o companie în Republica Moldova şi doresc să extragă în numerar profitul obţinut achită un impozit pe dividende de 18% (12% sau 4%, în calitate de persoană juridică (în funcţie de baza de impozitare a companiei) şi 6% în calitate de persoană fizică).

Totodată, dacă acţionarii sunt şi ei nerezidenţi, s-ar putea să fie obligaţi să achite un anumit impozit pe venit în ţara lor de origine. De aceea e bine să afli dacă între ţara lor şi Republica Moldova există vreo Convenţie pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital.

Galina SHPAC, expert fiscal

Numarul ziarului: 
Nr.14 (1091) din 9 aprilie 2025