După ce BNM a anunţat că va implementa sistemul Bloomberg pentru tranzacţionarea valorilor mobiliare de stat, brokerii de pe piaţă spun că noul sistem este mai mult unul tehnic şi diferă de Reuters prin faptul că este mai scump.
„Implementarea Bloomberg poate fi considerat un proiect tehnic şi este un pas important pentru dezvoltarea pieţei financiare din Republica Moldova şi sporirea transparenţei, cu valori mobiliare de stat”, e de părere Ghenadie Bacaliuc, director Broker M-D.
Pe de altă parte, brokerul spune că vor putea să vadă ce se întâmplă pe piaţă, însă nu poate spune cât de eficient va fi. „De la Bloomberg, aşteptăm îmbunătăţiri calitative a situaţiei, dar în rest el nu schimbă modalitatea de tranzacţionare cu valori mobiliare de stat”, a mai precizat Bacalic.
Pe de altă parte, Tatiana Colţa de la Gest Capital e de părere că tranzacţiile cu valori mobiliare prin sistemul Bloomberg vor îmbunătăţi activitatea brokerilor, care participă la tranzacţiile cu valori mobiliare, dar şi nemijlocit a emitenţilor de valori mobiliare.
„Iniţiativa respectivă nu schimbă procedurile de tranzacţionare a valorilor mobiliare, ci este doar o trecere la o altă platformă informaţională mai eficientă, care va permite BNM să obţină datele necesare despre piaţa valorilor mobiliare în regim mai operativ. Deci, aceasta ar putea eficientiza activitatea de monitorizare a pieţei valorilor mobiliare din partea băncii centrale. Deci, cred că implementarea platformei respective va automatiza mai multe procese interne şi va permite băncii centrale să adopte mai rapid anumite decizii de politică monetară şi valutară”, a opinat Nina Stepaşcenco de la BrokWest.
Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă a afirmat: “S-a adeverit că Bloomberg a devenit mai popular şi este mult mai folosit pe anumite pieţe internaţionale faţă de Reuters, care a iniţiat prin anii 1970 o platformă unde se afişau preţurile la metale şi petrol, în timp ce Bloomberg e o chestie mai recentă şi mai competitivă. Majoritatea burselor internaţionale fac referire mai degrabă la Bloomeberg decât la Reuters. Forex, sistemul internaţional de tranzacţionare valutară pe curs s-a bazat mulţi ani pe Reuters, dar acum se ghidează în baza informaţiilor Bloomberg, care e mult mai diversificat şi care oferă mult mai multă informaţie, iar modificările sunt operate în timp real. Rezerva valutară a Republicii Moldova a atins cota de 2,519 miliarde USD, ceea ce înseamnă că BNM are nevoie de o informaţie mai exactă privind diferite plasamente ale valorilor mobiliare, ţinând cont de faptul că o bună parte dintre acestea sunt plasate în titluri de valori ale statelor emitente”.
Potrivit informaţiilor BNM, consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei şi Ministerul Finanţelor au aprobat Regulamentul cu privire la plasarea şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi, care va intra în vigoare de la 1 iulie 2013.
Actul normativ în cauză este elaborat în scopul ajustării cadrului normativ aferent valorilor mobiliare de stat la condiţiile de implementare a platformei unice de tranzacţionare a instrumentelor monetar-valutare, concepute în conformitate cu Planul strategic al BNM pentru anii 2013-2017. Astfel, Banca Naţională în calitate de agent fiscal al statului va organiza operaţiunile de plasare a valorilor mobiliare de stat prin intermediul sistemului informaţional Bloomberg.
Regulamentul substituie Instrucţiunea cu privire la plasarea, circulaţia şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi şi reflectă o armonizare actualizată cu cele mai bune practici internaţionale în domeniu.
În acest context, majorarea volumului ofertelor satisfăcute la licitaţie în faza competitivă de la 65% la 85% din volumul indicativ al emisiunii, cu diminuarea celor necompetitive de la 35% la 15%, va contribui la îmbunătăţirea procesului de formare a preţurilor de piaţă.
O altă modificare ţine de eliminarea comisiei de determinare a rezultatelor licitaţiei şi stabilirea unei căi electronice securizate între BNM şi Ministerul Finanţelor, care va optimiza comunicarea privind desfăşurarea licitaţiilor. Ca urmare, participanţii la piaţa primară a valorilor mobiliare de stat vor fi informaţi mai rapid despre ofertele satisfăcute şi rezultatele licitaţiilor. În scopul asigurării continuităţii procesului de desfăşurare a licitaţiilor, sunt prevăzute opţiuni alternative de tranzacţionare, care pot fi utilizate în caz de indisponibilitate a sistemului Bloomberg.
Actul normativ prevede aplicarea de către băncile-dealeri primari a normelor proprii referitor la procedurile de lucru cu clienţii, modul de evidenţă a clienţilor şi procedurile de control intern al activităţii cu valori mobiliare de stat. Adoptarea Regulamentului cu privire la plasarea şi răscumpărarea valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi, orientat spre modernizarea tehnologică a proceselor, va susţine dezvoltarea pieţei valorilor mobiliare de stat, precum şi creşterea eficienţei, lichidităţii şi a transparenţei acesteia.
Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei a menţionat că odată cu scăderea ratei de bază, de la 4,5% la 3,5%, observăm o reacţie practic instantanee la valorile mobiliare de stat pentru 91 de zile.
Potrivit ultimelor date statistice ale Ministerului Finanţelor, la ultima licitaţie din 18 iunie au fost comercializate VMS-uri în sumă de 14.391 mil. de lei, dintre care valori mobiliare cu termenul de scadenţă de 91 de zile – 40.634 mil. de lei, cu termenul de scadenţă de 182 de zile – 62.564 mil. de lei şi cu termenul de scadenţă de 364 de zile – 40.711 mil. de lei. Rata medie ponderată la valorile mobiliare comercializate a constituit 4,61%, anual.
Victor URSU