Experţi: piaţa valutară trece printr-o perioadă de ofertă valutară scăzută din partea populaţiei

Aşteptările participanţilor pieţei valutare de revenire rapidă a leului moldovenesc la poziţiile precedente faţă de dolarul SUA şi euro au fost în zadar.

Dealeri din unele bănci au comunicat agenţiei “INFOTAG” că la momentul actual pe piaţă nu există aşteptări deosebite nici faţă de “ofertă”, nici faţă de “cerere”.
“Cel mai probabil, piaţa trece acum printr-un “sezon mort”, datorat vacanţelor de vară, când din partea persoanelor juridice nu vin cereri nici de vânzare, nici de cumpărare a valutei. Iar la casele de schimb valutar, de asemenea, nu se înregistrează un flux de valută”, a spus interlocutorul agenţiei.
Fiind întrebat de ce Ministerul Finanţelor deja a doua licitaţie la rând nu poate satisface oferta sa de valori mobiliare, când propune valori mobiliare de 162 mil. de lei, iar în realitate băncile procură valori de puţin peste 52 mil. de lei, dealerul a spus că în acest sens se evidenţiază “caracterul artificial al ratelor procentuale”.
“Cu ajutorul pârghiilor administrative piaţa a fost adusă la starea de rate procentuale joase, având un scop nobil – accesibilitatea banilor pentru sectorul real al economiei”, a spus dealerul, recunoscând că băncile recurg la diferite vicleşuguri şi metode de a majora ratele adevărate la credite.
Băncile neagă declaraţiile unor demnitari precum că acestea artificial au convertit multe active în valută, anticipând deprecierea leului moldovenesc şi acum nu au destui lei pentru a achiziţiona valori mobiliare de la stat.
“Poziţiile valutare ale oricărei bănci sunt deschise, acest fapt poate fi uşor verificat, iar cel mai important, se pedepseşte de regulatorul pieţei. În lunile de vară, tradiţional, leul îşi va fortifica poziţiile, să zicem, până la nivelul de 13,5 MDL pentru 1 USD şi 18,3 MDL pentru 1 euro”, a spus unul din dealeri, menţionând că aceasta va dura doar în iulie şi august.
În septembrie, valuta naţională poate pierde tot ce potenţial îşi poate revendica în iulie-august, dar cu o singură condiţie: Banca Naţională nu trebuie să se implice în situaţia de pe piaţă, când şi dolarul SUA şi euro vor pierde nesemnificativ poziţii faţă de leul moldovenesc.
“În trecut, în astfel de momente regulatorul pieţei avea rol de cumpărător activ, participând la cursa de majorare a cursului leului şi euro şi depreciere a leului”, a conchis bancherul, fiind de părere că şi de data aceasta banca va fi un cumpărător activ de valută pe piaţă.

Numarul ziarului: 
Nr.28 (548) din 23 iulie 2014