Evoluţie pe contrasens: remitenţele scad, iar moldovenii vând tot mai multă valută

Banca Naţională a Moldovei anunţa recent că gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenţilor economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 130,6%. Însă cel mai interesant este că acest lucru s-a produs pe fundalul reducerii transferurilor moldovenilor care muncesc în străinătate.

Astfel, economiştii susţin că este vorba de mai mulţi factori care au influenţat oferta mare de valută din partea persoanelor fizice. Şi anume, este vorba de economiile populaţiei, care a decis să schimbe valuta pusă „la ciorap” pe fundalul creşterii cheltuielilor, urmare a preţurilor mai mari la produsele alimentare.
Datele Băncii Naţionale a Moldovei relevă că în luna mai moldovenii au vândut la casele de schimb valutar echivalentul a 215,10 mil. USD, cu aproape 8% mai mult faţă de luna precedentă, cu 24% mai mult comparativ cu luna martie şi cu 26% mai mult faţă de începutul acestui an.
Peste jumătate din vânzările de valută au constituit euro – echivalentul a 116 mil. USD, mai puţin cu 3,3% comparativ cu luna precedentă, urmate de vânzările de dolari – 57 mil, cu o pondere de 26,5% şi o creştere de 1,2%. Vânzările de ruble ruseşti s-au redus cu 4,2% şi au constituit 37,5 mil. USD şi o pondere de 17,4% din totalul vânzărilor de valută în numerar.
Economiştii sunt de părere că situaţia va dura până la epuizarea economiilor moldovenilor, iar ulterior se va înrăutăţi ca urmare a reducerilor intrărilor de valută pe canalul remitenţelor, dar şi pe fundalul reducerii exporturilor.
Statisticile relevă că transferurile de bani ale moldovenilor care muncesc în străinătate se reduc continuu. În luna aprilie, remiterile de bani s-au comprimat cu 34,3%, până la 95,68 mil. USD, iar în martie, faţă de luna similară a anului precedent, s-au comprimat cu 24%, până la 93,8 mil. USD. Ba mai mult, datele băncii centrale din Rusia arată că doar în primul trimestru din anul curent remiterile de bani ale migranţilor moldoveni s-au comprimat cu 50%, până la 118 mil. USD. Rusia este ţara unde muncesc aproape 75% din totalul migranţilor moldoveni.
În ceea ce priveşte cumpărările de valută de către moldoveni, creşterea a fost mult mai modestă, de 1% pentru dolari SUA şi de aproape 1% pentru lei româneşti, hrivne ucrainene şi ruble ruseşti, în timp ce cumpărările de euro s-au redus cu 2,4% şi au constituit echivalentul a 34,6 mil. USD. Volumul total al cumpărărilor de valută a fost în luna mai de 63,7%, cu 14,3% mai mic.
BNM susţine că în luna mai 2015, gradul înalt de acoperire a cererii nete de valută din partea agenţilor economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice, se datorează şi reducerii cererii de valută din partea business-ului.
În raport cu luna precedentă, cererea netă de valută din partea agenţilor economici s-a redus cu 8,5 mil. USD (sau cu 6,4 la sută), în timp ce oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut cu 34,2 mil. USD (sau cu 26,4 la sută).
În aceste condiţii, cursul mediu de schimb al monedei naţionale faţă de dolarul SUA, în luna mai, a constituit 17,9505 şi s-a apreciat cu 0,3 la sută comparativ cu luna aprilie 2015.
În ceea ce priveşte structura valutară a ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea cea mai mare i-a revenit monedei unice europene (51,8 la sută), urmată de rubla rusească (24,1 la sută) şi de dolarul SUA (23,0 la sută).
Economişti explică cererea mică de valută din partea agenţilor economici ca urmare a reducerii importului de resurse energetice pe timp de vară, însă după cum spun ei, în perioada rece a anului cererea de valută creşte în condiţiile în care încep achitările către furnizori pentru resursele energetice importate. Acest lucru ar putea pune presiune asupra leului, dacă situaţia nu se va redresa.
În prezent, deja se atestă o depreciere a leului, dar nu este vorba de factorii economici, cum sugera viceguveranatorul BNM, Marin Moloşag, ci de demisia Guvernului Gaburici. Plecarea Guvernului a tensionat situaţia de pe piaţa valutară alimentând-o cu nesiguranţă în condiţiile în care a fost anulată vizita misiunii FMI în Republica Moldova. Însă este vorba şi de problemele din sistemul bancar, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, care sunt sub administrarea specială a Băncii Naţionale a Moldovei după ce au fost devalizate de 1 miliard USD.
Potrivit datelor băncii centrale, cursului oficial nominal s-a depreciat cu 5% faţă de dolarul american – 18,98 lei, iar moneda unică europeană cu 6,1% – 21,45 lei.
Moloşag spunea că încheierea unui acord cu FMI este soluţia de dezvoltare pentru Republica Moldova or, lipsa lui, problemele din sistemul bancar, precum şi gardul înalt de corupţie au dus şi la suspendarea discuţiilor cu alţi parteneri de dezvoltare ai ţării. Banca Mondială, deja şi-a anunţat retragerea unei finanţări de 45 mil. USD pentru suport bugetar, iar la sfârşitul săptămânii trecute şi UE a anunţat prin vocea europarlamentarului, Petras Austrevicius că ar putea anula banii destinaţi suportului bugetar Republicii Moldova.
„În condiţiile suspendării vizitei FMI la Chişinău, există o incertitudine pentru politicile economice, pentru potenţialii parteneri de dezvoltare, dar şi pentru investitori. Nu există o claritate în reformele care urmează a fi implementate”, a precizat Moloşag.
El spunea că, în prezent, deşi asistăm la o înrăutăţire a principalilor indici macroeconomici, economia se ajustează. Pe fundalul reducerii exporturilor, s-au redus şi importurile în condiţiile în care a descrescut consumul. „Vedem o ajustare a comerţului, pentru cinci luni fluxul net al operaţiunilor de import-export au constituit 454 mil. USD faţă 755 mil. USD”.
De asemenea, Moloşag a atras atenţia şi asupra reducerii volumului intrărilor de USD, care au însumat 22 mil. USD – cu 36% mai puţin.
Viceguvernatorul spunea că, deşi cursul nominal s-a depreciat, cursul real efectiv a suferit schimbări neesenţiale în raport cu cursul statelor din regiune. Astfel, pentru luna mai, cursul real efectiv a constituit 117,5% faţă de 117,2% anul trecut.
Expert Grup atrăgea atenţia că tendinţa de depreciere sistemică a leului a fost cauzată de o serie de factori precum reducerea volumului de transferuri în dolari SUA şi euro, diminuarea exporturilor către CSI. Pentru a ameliora situaţia economică şi a stabiliza cursul leului moldovenesc, Expert-Grup recomandă factorilor de decizie să negocieze şi să semneze urgent un nou acord cu FMI, care va genera un climat mult mai relaxat în relaţiile cu donatorii externi şi care implicit va facilita obţinerea unor fonduri externe pentru Republica Moldova.
„De asemenea, BNM ar trebui să relaxeze treptat politica monetară, pentru a nu ameninţa şi mai tare perspectivele de creştere economică, care şi aşa sunt pesimiste. În aceeaşi ordine de idei, autoritatea monetară ar putea recurge la diminuarea ratei rezervelor obligatorii pentru depozitele în valută, care ar genera ofertă suplimentară de dolari şi euro, diminuând, astfel, presiunea asupra cursului monedei naţionale. Pe lângă aceasta, Guvernul trebuie să depună eforturi sporite pentru a exploata la maximum existenţa zonei de liber schimb cu UE şi să stimuleze exporturile. De asemenea, BNM ar trebuie să depună eforturi pentru ameliorarea mediului concurenţial şi combaterea tranzacţiilor frauduloase”, afirmă Expert Grup.

Victor URSU

Numarul ziarului: 
Nr.25 (595) din 24 iunie 2015