În cadrul şedinţei din 8 aprilie curent, Consiliul de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) a adoptat o serie de decizii aferente pieţei de capital şi protecţiei consumatorilor, inter alia:
• Aprobarea prospectului ofertei de preluare benevolă, iniţiată de ofertantul „REALCHIMIE & CC” SRL, obiectul căreia îl constituie procurarea a 22878 acţiuni ordinare nominative emise de Societatea pe acţiuni „ÎNTREPRINDEREA DE COLECTARE A CEREALELOR DIN OLĂNEŞTI”, la preţul de 6,48 lei per acţiune, cu durata de 15 zile din data iniţierii.
• Înregistrarea în Registrul emitenţilor de valori mobiliare a rezultatelor privind:
– emisiunea suplimentară de acţiuni ale Societăţii pe acţiuni „CAHINDMONTAJ”, în sumă de 167 400 lei, în număr de 16 740 de acţiuni ordinare nominative, din contul mijloacelor băneşti. Capitalul social al societăţii, după majorare, va constitui 600 030 lei, divizat în 60 003 de acţiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală a unei acţiuni de 10 lei.
– emisiunea de obligaţiuni, de clasa a IX-a, emise de Banca Comercială „MOLDOVA-AGROINDBANK” SA, în sumă de 150 000 000 lei, în număr de 7 500 de obligaţiuni corporative, cu valoarea nominală de 20000 lei per obligaţiune, cu termenul de circulaţie de 3 ani, cu rata dobânzii flotantă, conectată la rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase total pe sectorul bancar (în monedă naţională), cu termenul de la 6 până la 12 luni, publicată pe pagina web oficială a Băncii Naţionale a Moldovei (www.bnm.md) la data primei zile a perioadei de derulare a ofertei publice (06.03.2025) şi, care se modifică anual, la aceeaşi dată (lună şi zi) + marja fixă de 2,5%, achitată lunar.
• Radierea din Registrul emitenţilor de valori mobiliare, în rezultatul lichidării, a valorilor mobiliare emise anterior de:
- Societatea pe acţiuni „VINAR-GLIA”, în număr de 23 771 de acţiuni ordinare nominative;
- Societatea pe acţiuni „BETACON”, în număr de 611 364 de acţiuni ordinare nominative.
• În urma petiţiei depuse de către un consumator, CNPF a constatat încălcarea de către BC „EUROCREDITBANK” a cerinţelor de transparenţă a informaţiilor precontractuale, în partea ce ţine de dreptul creditorului de a încasa anumite comisioane, contrar art. 5 alin. (3) din Legea nr. 202/2013. Totodată, a fost constatat caracterul abuziv şi ilegal al unor clauze contractuale privind modalitatea de formare şi prezentare a ratei dobânzii. Autoritatea de supraveghere urmează să înainteze o acţiune în instanţa de judecată în vederea constatării nulităţii clauzelor abuzive.
• Drept urmare a unei reclamaţii depuse de către un consumator, CNPF a constatat încălcarea de către “MOLDASIG” SA a prevederilor art. 8 alin. (2) – (3) din Legea nr. 106/2022 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse de vehicule, la regularizarea unui dosar de daune, asiguratorul urmând să achite despăgubirea de asigurare şi ulterior să-şi exercite dreptul de regres. Pe marginea aceluiaşi caz asigurat, s-a constatat încălcarea de către Compania „INTACT ASIGURĂRI GENERALE” SA a prevederilor art. 14 alin. (1) şi alin. (3) lit. a) şi lit. b) din aceeaşi lege. CNPF a prescris Companiei „INTACT ASIGURĂRI GENERALE” SA regularizarea dosarului de daună, cu achitarea integrală a despăgubirii de asigurare persoanei păgubite.
– În aceeaşi şedinţă, Consiliul de Administraţie a refuzat cererea înregistrată la CNPF cu nr. 2223 din 26.03.2025.
Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF