În cadrul şedinţelor din 28 noiembrie şi 3 decembrie, Consiliul de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) a aprobat o serie de decizii aferente pieţei de capital şi protecţiei consumatorilor, inter alia:
• Regulamentul privind achiziţionarea de către societate a acţiunilor proprii, scopul căruia este aducerea în concordanţă a actului normativ cu modificările Legii nr. 1334/1997 cu privire la societăţile pe acţiuni. Prevederile de bază ale proiectului survin în contextul modificării art. 77 din Legea nr. 1134/1997. În principal, proiectul reprezintă actualizarea procedurii de achiziţionare de către societatea pe acţiuni a propriilor acţiuni plasate şi reglementează condiţiile de avizare şi etapele premergătoare de derulare a acestei oferte de achiziţionare. Proiectul de regulament a fost consultat cu autorităţile publice competente şi instituţiile interesate şi va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
• Regulamentul privind modul de aplicare şi executare a sancţiunilor aplicate furnizorilor de servicii de finanţare participativă, elaborat în scopul asigurării supravegherii eficiente a activităţii furnizorilor de servicii de finanţare participativă, dar şi pentru a promova şi asigura o bună conduită a acestora pe segmentul corespunzător de piaţă, în baza unui sistem echilibrat şi proporţionat de sancţiuni pecuniare şi administrative, pentru neconformităţile constatate în activitatea desfăşurată. Astfel, în funcţie de tipul şi gravitatea încălcării, este detaliat şi precizat modul de aplicare şi executare a sancţiunilor aplicate, atât în raport cu furnizorii de servicii de finanţare participativă, cât şi cu administratorii acestora, în limita celor prevăzute nemijlocit în legislaţia sectorială (Legea nr. 181/2023 privind serviciile de finanţare participativă), precum:
– avertisment;
– amendă aplicabilă persoanelor cu funcţii de răspundere, de la 1 la 10 salarii medii ale persoanei fizice sancţionate;
– interdicţie administratorului sau membrilor consiliului de a exercita funcţie de conducere;
– interdicţie temporară la încheierea de noi tranzacţii de finanţare participativă până la eliminarea cauzelor care au determinat impunerea respectivei sancţiuni;
– suspendarea sau retragerea autorizării;
– amendă aplicată furnizorului în mărime de până la 5% din cifra de afaceri anuală.
Proiectul de Regulament a fost consultat cu autorităţile publice competente şi instituţiile interesate şi va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
• Aprobarea primară a proiectului de Regulament privind fuziunea şi dizolvarea fondurilor de pensii facultative, elaborarea căruia a fost determinată de necesitatea de a stabili reglementări detaliate care să asigure un proces transparent în ceea ce priveşte procedurile de fuziune şi dizolvare a fondurilor de pensii. De asemenea, proiectul stabileşte cadrul normativ detaliat, care reglementează etapele fuziunii şi dizolvării, de la iniţiere până la finalizare. La fel, proiectul urmăreşte protejarea intereselor pe termen lung a participanţilor şi beneficiarilor fondurilor de pensii, prin cerinţele de informare şi monitorizare a impactului fuziunii asupra activelor şi drepturilor lor. Proiectul Regulamentului urmează să fie expediat spre avizare autorităţilor şi instituţiilor interesate, precum şi supus consultărilor publice.
• Înregistrarea în Registrul emitenţilor de valori mobiliare a valorilor mobiliare privind rezultatele emisiunii suplimentare de acţiuni ale SA „RENOVATORUL-BASM”, în sumă de 420 048 lei, în număr de 70 008 de acţiuni ordinare nominative, din contul mijloacelor băneşti. Capitalul social al societăţii, după majorare, va constitui 600 000 lei, divizat în 100 000 de acţiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală a unei acţiuni de 6 lei.
• Radierea din Registrul emitenţilor de valori mobiliare, în rezultatul reorganizării prin transformare în societate cu răspundere limitată, a valorilor mobiliare emise anterior de societăţile pe acţiuni „ARCON” şi „DACIA-PI”.
• În contextul procedurii administrative iniţiate la petiţia depusă de către un consumator, CNPF a verificat respectarea legislaţiei în domeniul contractelor de credit încheiate cu OCN „TOP LEASING&CREDIT” SRL. În acest sens, a fost constatată încălcarea mai multor cerinţe prestabilite de Legea nr. 202/2013, inclusiv caracterul abuziv al unor clauze contractuale cu privire la unele comisioane, rambursarea creditului şi achitarea dobânzii, răspunderea părţilor şi clauza penală, drepturile şi obligaţiile creditorului, precum şi clauze cu privire la cesiunea contractului. CNPF urmează să înainteze o acţiune în instanţa de judecată în vederea constatării nulităţii clauzelor abuzive.
• Urmare a petiţiei depuse de către un consumator privind verificarea contractului de leasing financiar în raport cu OCN „DIRECT LEASING” SRL, CNPF a constatat încălcarea unor cerinţe obligatorii prestabilite de Legea nr. 202/2013, inclusiv caracterul abuziv al unor clauze cu privire la condiţiile de bază ale contractului, drepturile şi obligaţiile locatorului, precum şi clauze cu privire la răspunderea părţilor. Autoritatea de supraveghere urmează să înainteze o acţiune în instanţa de judecată în vederea constatării nulităţii clauzelor abuzive.
Notă: CNPF sesizează atenţia acţionarilor „RENOVATORUL-BASM”, că emisiunile înregistrate de această societate reprezintă o cotă ce depăşeşte 25% din acţiunile în circulaţie, corespunzător, potrivit prevederilor legislaţiei, acţionarii au dreptul de a înainta către societate o cerere de achiziţionare a acţiunilor ce le aparţin, în condiţiile legii. Despre modalitatea de exercitare a acestui drept, acţionarii au fost informaţi public prin avizul publicat de societate în ziarul „Capital Market”, în ediţia nr. 41 (1067) din 16.10.2024.
Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF