În cadrul şedinţei din 12 noiembrie, Consiliul de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) a aprobat o serie de decizii aferente pieţei de capital, inter alia:
• Proiectul de modificare a unor acte normative ale CNPF care a fost elaborat reieşind din prevederile documentelor de politici naţionale, şi anume Planul naţional pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe anii 2024-2027 aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 829/2023, în vederea conformării legislaţiei Republicii Moldova la Recomandarea Comisiei 2009/384/CE din 30 aprilie 2009 privind politicile de remunerare în sectorul serviciilor financiare. Reieşind din activităţile ce sunt în competenţa CNPF, aria de aplicare a acestei Recomandări se extinde asupra societăţilor de investiţii, fondurilor de pensii şi organismelor de plasament colectiv. În acest sens, proiectul prevede operarea unor modificări în următoarele acte normative:
i) Regulamentul privind serviciile şi activităţile de investiţii, aprobat prin Hotărârea CNPF nr. 49/3/2015;
ii) Regulamentul privind reglementările prudenţiale faţă de activitatea societăţii de administrare a organismelor de plasament colectiv, aprobat prin Hotărârea CNPF nr. 62/21/2014;
iii) Regulamentul privind licenţierea şi autorizarea pe piaţa de capital, aprobat prin Hotărârea CNPF nr. 56/11/2014 şi
iv) Instrucţiunea cu privire la sistemul de raportare în domeniul pieţei de capital, aprobată prin Hotărârea CNPF nr. 38/5/2015).
În principal, amendamentele propuse au scopul de a îmbunătăţi cadrul de reglementare al societăţilor de investiţii/societăţilor de administrare a investiţiilor, promovând o cultură a responsabilităţii şi transparenţei în gestionarea remuneraţiei, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra stabilităţii pieţei de capital. Proiectul urmează să fie expediat spre avizare autorităţilor şi instituţiilor interesate, precum şi supus consultărilor publice.
• Aprobarea prospectului ofertei de preluare benevolă, iniţiată de ofertantul NGUYEN SI TRUNG KY, obiectul căreia îl constituie procurarea a 6 041 acţiuni ordinare nominative emise de „RENET” SA, la preţul de 22,11 lei per acţiune, cu durata de 15 zile din data iniţierii.
• Înregistrează în Registrul emitenţilor de valori mobiliare a restructurării emisiunii anterioare de valori mobiliare, plasate de societatea pe acţiuni „BUNA DISPOZIŢIE”, prin majorarea valorii nominale a unei acţiuni ordinare nominative de la 4 lei la 6 lei, şi majorarea capitalului social cu 206 586 lei, din contul capitalului propriu. Capitalul social al societăţii, după restructurare şi majorare, va constitui 619 758 lei, divizat în 103 293 de acţiuni ordinare nominative, cu valoarea nominală a unei acţiuni de 6 lei.
• Autorizarea reorganizării societăţii pe acţiuni „ACCENT ELECTRONIC” prin dezmembrare (separare), cu transmiterea unei părţi din patrimoniu către societatea cu răspundere limitată „PLATINUM CENTRU”.
• Autorizarea reorganizării Firmei de audit „AUDIT-EXACT” SA prin transformare în societate cu răspundere limitată.
• Radierea din Registrul emitenţilor de valori mobiliare, în rezultatul reorganizării prin transformare în societate cu răspundere limitată, a valorilor mobiliare emise anterior de societăţile pe acţiuni: „KOMPASS MOLDOVA” şi „BAZA DE TRANSPORT AUTO NR. 31”.
Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF