În primele 9 luni ale anului curent, primele brute subscrise de companiile de asigurare active pe piaţa de profil din Republica Moldova au cumulat 745,76 mil. lei (45,21 mil. EUR), în creştere cu 9% comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2010...
...Totodată, cifrele publicate de Comisia Naţională a Pieţei Financiare indică o creştere de 13 puncte procentuale a valorii despăgubirilor achitate de asigurători, până la 251,7 mil. MDL (15,26 mil. EUR). Împreună cu unii exponenţi din domeniu am analizat elementele caracteristice pieţei de asigurări pentru această perioadă.
Solicitat de ziarul Capital Market, Vladimir Ştirbu, Directorul direcţiei generale Supraveghere asiguări a Comisiei Naţionale a Pieţei Fionanciare (CNPF) a declarat că situaţia de pe piaţa asigurărilor este stabilă şi menţine trendul de creştere la capitolul prime brute subscrise, înregistrat în anii precedenţi.
Pe de altă parte, Ştirbu a menţionat că volumul despăgubirilor achitate a crescut cu 13,7% faţă de 9 luni ale anului 2010, fapt ce reprezintă un semnal pentru asigurători, care trebuie să-şi evalueze riscurile aferente activităţii operaţionale, astfel încât acestea să nu afecteze stabilitatea financiară a asigurătorilor. Situaţia nu este extrem de îngrijorătoare, or, deocamdată, raportul dintre daunele plătite şi primele subscrise per total pe piaţă este acceptabil, nu însă la toţi asigurătorii şi mai ales în interiorul claselor de asigurare practicate.
Potrivit lui Ştirbu, cheltuielile aferente despăgubirilor de asigurare, dar şi cheltuielile rezultate din formarea rezervelor tehnice în conformitate cu noile cerinţe, au influenţat rezultatele financiare pentru această perioadă, înregistrate de asigurători. Astfel, în perioada ianuarie – septembrie 2011, societăţile de asigurare au obţinut un profit de 47,2 mil. lei sau cu 42,9% (35,4 mil. lei) mai puţin decât în perioada corespunzătoare a anului 2010. Valoarea cumulată a profitului înregistrată de către 12 societăţi de asigurare a constituit 67,7 mil. lei, ceea ce relevă o descreştere cu 25,6 mil. lei faţă de nivelul anului precedent. Indicatorul pierderilor financiare, înregistrat de către 12 societăţi de asigurare în volum de 20,5 mil. lei, reflectă o majorare a pierderilor în sumă de 9,8 mil. lei faţă de nivelul anului precedent.
Ion Lăcătuş, directorul general al companiei de asigurări “Euroasig Grup”, susţine că nouă luni de activitate a companiei se caracterizează prin efortul permanent de a se adapta mediului specific acestei afaceri, ţinând cont de slaba procurare, de informarea redusă a populaţiei, de anumite pierderi etc.
”În această perioadă, ca totdeauna, am depus eforturi pentru a îmbunătăţi lucrurile. Astfel, vânzările companiei “Euroasig Grup” pe toate liniile de business au crescut cu 23 la sută. Despăgubirile achitate au aproximativ acelaşi indicator de creştere, precum cel al primelor brute subscrise. De fapt, aceasta este regula de aur: dacă cresc primele brute subscrise, neapărat creşte şi volumul despăgubirilor achitate”, a afirmat Lăcătuş.
Potrivit lui, în general, creşterea de 9,3% a primelor brute subscrise înregistrată de asigurători în nouă luni ale anului curent este un indicator îmbucurător. Cu toate că numărul operatorilor de piaţă se micşorează, iar concurenţa devine mai acerbă, aceşti indicatori continuă să înregistreze creşteri care bucură. ”Mai mult decât atât, e posibil ca până la sfârşitul anului 2011, primele brute subscrise să atingă, pentru prima dată în 20 de ani de activitate a pieţei de asigurări din R. Moldova, un milion de lei. Să sperăm că piaţa se va dezvolta şi din punct de vedere calitativ, nu doar cantitativ”, susţine Lăcătuş.
Sergiu Puşcuţa, Preşedintele Uniunii Asiguratrorilor din R. Moldova susţine că trimestrul trei al anului curent s-a dovedit a fi mai productiv decât primele şase luni după dinamica creşterii. Astfel, dacă pentru pentru prima jumătate a anului curent volumul primelor brute subscrise a înregistrat o creştere de 6,4 la sută, în primele nouă luni de 9,3 la sută.
“Volumul despăgubirilor achitate, de asemenea, a crescut în această perioadă. Acesta este un proces firesc, deoarece se raportează la creşterea primelor brute subscrise. Pe de o parte, acest fenomen reflectă gradul de conştientizare şi cultură crescândă a asiguraţilor, care tot mai des apelează la achiatrea despăgubirilor, iar pe de altă parte, momentul care explică din punct de vedere pesimist creşterea volumului despăgubirilor achitate, ţine de fraudele comise de unii asiguraţi, care fac tot posibilul pentru obţinerea unor despăgubiri nemeritate”, susţine Puşcuţa.
În această situaţie, asigurătorii trebuie să fie mai atenţi, punctează Sergiu Puşcuţa. Probabil, sunt necesare unele modificări legislative care ar consolida capacitatea asigurătorilor de a se apăra de cazurile de fraudă.
“Profitul companiilor de asigurări a fost mai mic, comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, ca rezultat al consolidării rezervelor companiilor de asigurări şi înăspririi condiţiilor de activitate pentru aceste companii de către autoritatea de supraveghere – cerinţe care în final au efecte benefice pentru piaţa de asigurări din R. Moldova”, a conchis Puşcuţa.