Un seminar dedicat îmbunătăţirii activităţii şi creşterii profesionalismului specialiştilor care activează în sistemul Carte Verde a avut loc ieri, la Chişinău, cu participarea reprezentanţilor companiilor de asigurări, ai Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA), precum şi ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF).
Evenimentul a fost organizat cu suportul şi participarea delegaţiei Comitetului de Conducere al Consiliului Birourilor Carte Verde cu sediul la Bruxelles, în contextul deciziilor Adunării Generale din mai 2015 din Sopot, Polonia, de a suspenda, începând cu 1 octombrie 2015, calitatea de membru a R. Moldova în sistemul Carte Verde.
Participanţii la sesiunea de instruire au fost informaţi despre aspectele de bază ale regulamentelor interne ale Consiliului Birourilor şi legislaţia europeană în domeniu; modalităţile compensării daunelor prin sistemul Carte Verde; riscurile la care sunt expuse Cărţile Verzi.
În context, Jean Zenners, preşedintele Consiliului Birourilor, a menţionat că „riscurile pentru R. Moldova de a fi exclusă din sistemul Carte Verde sunt extrem de înalte”. „Cu părere de rău, Biroul Naţional din R. Moldova nu a dat dovadă în ultimii ani de prea multă încredere”, a subliniat el.
Preşedintele Consiliului Birourilor a reiterat importanţa funcţionalităţii BNAA, menţinerii acestuia în Sistemul Internaţional Carte Verde şi depăşirii dificultăţilor apărute în sectorul asigurărilor, menţionând că acestea ar putea genera probleme serioase pentru economia Republicii Moldova.
Oficialul a remarcat că, în primul rând, relaţiile dintre membrii Consiliului Birourilor se bazează pe încredere şi transparenţă reciprocă.
Prezentă la seminar Nina Dosca, vicepreşedintele CNPF, şi-a exprimat încrederea că împărtăşirea practicii europene în domeniul asigurării Carte Verde va ajuta la identificarea vulnerabilităţilor în activitatea companiilor autohtone şi găsirea soluţiilor pentru depăşirea dificultăţilor din sector. Nina Dosca a menţionat că autoritatea de reglementare depune eforturi pentru a restabili încrederea R. Moldova şi de a menţine calitatea de membru în cadrul Consiliului Birourilor.
La rândul său, Aurica Doina, membru al Consiliului de administraţie al CNPF, a precizat că în prezent Comisia Naţională examinează posibilitatea înăspririi legislaţiei naţionale privind obţinerea calităţii de membru al BNAA. De asemenea, urmează a fi introduse cerinţe mai aspre pentru participanţii care practică asigurarea de răspundere civilă auto şi nu-şi onorează obligaţiile de plată.
În cadrul vizitei la Chişinău, membrii Comitetului de Conducere al Consiliului Birourilor au avut o întrevedere şi cu premierul Valeriu Streleţ, în cadrul căreia a fost discutată situaţia pe piaţa de asigurări auto din Republica Moldova. Valeriu Streleţ a afirmat că Executivul va face uz de competenţele care îi revin şi va asigura o colaborare eficientă cu instituţiile independente, abilitate cu funcţii de reglementare în domeniu, pentru a evita unele evoluţii nefaste pe piaţa asigurărilor auto din R. Moldova.
Amintim că iniţial dreptul Republicii Moldova de a emite poliţe Cartea Verde urma să fie suspendat începând cu 1 iulie 2015. R. Moldova a evitat temporar excluderea din sistemul Carte Verde, după ce a transferat integral garanţia financiară externă cerută de către Consiliul Birourilor de la Bruxelles în valoare de 4,25 milioane de euro în contul băncii belgiene KBC Bank şi a achitat datoriile pentru poliţele emise pentru Carte Verde în sumă de circa 70 mii de euro. Astfel, R. Moldova a mai obţinut un răgaz, până la 1 octombrie 2015, zi în care Comitetul de Conducere al Consiliului Birourilor urmează să ia decizia cu privire la calitatea de membru a R. Moldova în sistemul internaţional de asigurări Carte Verde. Comitetul de conducere este organul suprem şi are competenţa de a aproba decizii imperative care intră în vigoare din momentul aprobării.
Lilia Alcază