Compania de asigurări „ASTERRA GRUP” SA a lansat un proiect în domeniul pensiilor facultative

Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a acordat Societăţii de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative „ARAGONN GRUP” SA prima licenţă de administrare a fondurilor de pensii facultative din Republica Moldova. În acest context, redacţia ziarului „Capital Market” a solicitat viziunea directorului general al Societăţii de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative „ARAGONN GRUP” SA, Elena Pui, cu privire la dezvoltarea fondurilor de pensii facultative.

– Explicaţi, vă rog, cum funcţionează fondurile de pensii facultative şi ce veţi întreprinde odată cu obţinerea licenţei de administrare a fondurilor de pensii facultative?

– Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative „ARAGONN GRUP” SA este prima socie­tate care deţine licenţa acordată de Comisia Naţională a Pieţei Financiare de administrare a fondurilor de pensii facultative, cu dreptul de a constitui fonduri de pensii, de a încheia cu participanţii contracte individuale de aderare, de a administra şi investi activele fondurilor de pensii conform politicii de investiţii şi gestionarea riscurilor legate de investirea activelor fondurilor de pensii, precum şi alte activităţi exercitate în cadrul licenţei deţinute.

Sistemul de pensii din Republica Moldova, actualmente, cuprinde pilonul I – public, bazat pe principiul redistributiv şi al solidarităţii între generaţii. Deci, statul colectează contribuţii sociale de pensii de la populaţia economic activă şi le plăteşte/redistribuie către pensionarii actuali.

Până nu demult, Republica Moldova era printre puţinele state în care cu desăvârşire lipseau entităţile pilonului III – facultativ. Astăzi este prezentă Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative „ARAGONN GRUP” SA.

Compania de Asigurări “ASTERRA GRUP” SA şi-a asumat o misiu­ne destul de dificilă, de pionerat în domeniul fondurilor de pensii facultative, şi anume de a constitui o societate de pensii, care va fi în drept să administreze fonduri de pensii facultative.

Cu patru ani în urmă a fost aprobată Legea nr. 198/2020 privind fondurile de pensii facultative, lege care a fost proiectată ca o măsură de dezvoltare a investitorilor instituţionali, transpunând prevederile Directivei (UE) 2016/2341 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP II).

Odată cu dezvoltarea pilonului III, se mizează pe reducerea presiunii asupra segmentului public al asigurărilor sociale, atât populaţia economic activă, cât şi angajatorii vor conştientiza oportunităţile oferite de fondurile de pensii facultative – stimularea/fidelizarea salariaţilor, creşterea conturilor de economisire pentru pensii.

– Ce obligaţii şi condiţii trebuie să-şi asume participanţii la un fond de pensii facultative pentru a beneficia de acesta pe termen lung?

– Activitatea fondurilor de pensii facultative promovează caracteristici sociale şi au ca obiectiv investiţiile durabile, oferind posibilitatea tuturor doritorilor de a contribui la sistemul de asigurări sociale private, în vederea asigurării unei pensii suplimentare, distincte de pensia furnizată de sistemul public de asigurări sociale.

În contextul declinului demografic, a fenomenului tot mai accentuat de îmbătrânire a populaţiei, care pune presiune tot mai mare pe protecţia socială, gestionarea sistemului public este o provocare pe cât de responsabilă, pe atât de dificilă. Respectiv, crearea plasei de siguranţă prin economisirea mijloacelor şi investirea acestora, astfel încât la atingerea cenzului vârstei de pensio­nare, cetăţenii ţării să-şi asigure o pensie pe potriva contribuţiilor, fără iniţiative de natura celor în care s-a lansat CA „ASTERRA GRUP” SA de constituire a Societăţii de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative „ARAGONN GRUP” SA, nu are sorţi de izbândă.

Toate eforturile pe care le depune managementul noii entităţi vizează, la propriu, punerea în aplicare a nou­lui cadru legal: Legea nr. 198/2020 privind fondurile de pensii facultative şi cadrul normativ secundar.

– Cine poate deveni participant al unui fond de pensii facultativ? Este deschis pentru toate categoriile de angajaţi?

– Actualmente, Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative (SAFPF) „ARAGONN GRUP” SA pregăteşte setul de documente pentru avizarea primului fond de pensii facultative.

Doar după avizarea de către CNPF a fondului de pensii, inclusiv, a prospectului planului de pensii facultative, SAFPF „ARAGONN GRUP” SA va avea dreptul de a pune la dispoziţia potenţialilor participanţi documentul respectiv.

Efectiv, prin încheierea cu administratorul fondului (SAFPF „ARAGONN Grup” SA) a contractului individual de aderare, participantul acceptă planul de pensii facultative. Deci, o persoană obţine calitatea de participant la un fond de pensii prin semnarea contractului individual de aderare încheiat cu administratorul fondului de pensii respectiv şi achitarea primei contribuţii.

Contractul individual de aderare constituie un contract scris ce conţine acordul persoanei de aderare la contractul de societate civilă (fondurile de pensii facultative sunt fără personalitate juridică) şi acceptarea planului de pensii facultative, precum şi clauza că persoana respectivă a primit o copie de pe aceste documente.

Contractul individual de aderare conţine clauzele aferente modului şi principiilor de gestionare a activului personal al participantului, precum şi cuantumul contribuţiilor şi modalitatea de plată a acestora, având în vedere regulile planului de pensii facultative.

Angajatorii vor vira contribuţia datorată de fiecare salariat, care a aderat la un fond de pensii, în baza unei copii a contractului individual de aderare prezentat de salariat. Pentru angajatori, pensia facultativă poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariaţilor şi de management al resurselor umane, dar şi o soluţie avantajoasă din punct de vedere fiscal, prin deductibilitate fiscală. Angajatorii au oportunitatea de a-şi atrage şi fideliza salariaţii performanţi prin oferirea unor beneficii privind plata contribuţiei la un fond de pensii facultative Pilon III, pentru care se acordă deduceri fiscale.

Activul personal din contul individual al fiecărui participant este insesizabil (nu poate fi urmărit), neputând face obiectul niciunei măsuri de executare silită împotriva nemijlocit a participantului, a depozitarului fondului, a administratorului sau a angajatorului.

Un aspect important de remarcat este că activul personal din contul individual al participantului este supus normelor de drept succesoral, corespunzător în anumite circumstanţe nefaste pentru participanţi, activele din contul personal se distribuie beneficiarilor conform actului de succesiune/moştenire.

– Care ar fi avantajele oferite de fondul de pensii participanţilor săi?

– Pensia facultativă este destinată creşterii resurselor financiare disponibile la vârsta pensionării, la vârsta când nu mai suntem în categoria populaţiei active economic. Resursele acumulate în contul individual al participantului la fondul de pensii facultative devin disponibile doar dacă se îndeplinesc anumite condiţii cumulative: participantul a împlinit vârsta de 60 de ani şi au fost plătite minimum 60 de contribuţii lunare.

Avantajul de a deveni participant la un fond de pensii facultative derivă şi din prevederile Codului Fiscal, care fixează că, contribuţiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile, deci asupra acestora nu se aplică impozitul pe venit.

Evident, există un plafon al sumei deduse – nu mai mult de 15 la sută din venitul brut (aici se cuprind atât sumele vărsate de către angajatori în numele unei persoane fizice, cât şi cele vărsate nemijlocit de persoana fizică în fondurile de pensii facultative).

Fondurile de pensii facultative sunt o variantă flexibilă de economisire – tu decizi suma pe care o aloci din propriul buzunar, iar dacă doreşti, poţi suspenda şi poţi relua contribuţiile oricând. Pentru a beneficia de avantajele fiscale menţionate mai sus, plata contribuţiei trebuie făcută prin intermediul angajatorului. Angajatorii care integrează contribuţiile în fonduri de pensii facultative în pachetul lor de beneficii, devin mai atractivi, demonstrând grija companiei faţă de bunăstarea angajaţilor săi, ceea ce poate contribui la creşterea gradului de satisfacţie la locul de muncă şi, implicit, la păstrarea angajaţilor.

Alexandru Spiridonov

Numarul ziarului: 
Nr.43 (1069) din 30 octombrie 2024