CNPF a prezentat raportul trimestrial privind implementarea proiectului Twinning

Comisia Naţională a Pieţei Financiare a găzduit ieri un eveniment care, deşi a devenit tradiţional, de fiecare dată aduce informaţii noi, descoperă noi valenţe şi perspective pe care le oferă proiectul Twinning. Oficiali ai Uniunii Europene, lideri de proiect din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (KNF) din Polonia, precum şi conducerea CNPF s-au întrunit pentru a se familiariza cu bilanţurile activităţilor realizate în trimestrul VI de la lansarea proiectului Twinning la Chişinău.

După cum s-a constatat, în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017 experţii polonezi au organizat şi dezbătut împreună cu specialiştii CNPF, conform agendei de lucru, opt activităţi. Dinamic şi fructuos s-a desfăşurat activitatea ce ţine de revizuirea procedurilor privind ofertele publice iniţiale, în cadrul căreia s-a efectuat analiza cadrului legal privind ofertele publice şi admiterea valorilor mobiliare spre tranzacţionare pe piaţa reglementată, s-a trecut prin optica corespunderii şi conformării acestuia cu legislaţia comunitară. În rezultatul discuţiilor, experţii polonezi au întocmit un raport de revizuire cu recomandări, precum şi mai multe modele de cereri pentru aprobarea prospectului şi modele de hotărâri, prezentate în cadrul atelierului de lucru desfăşurat cu acest prilej.

Dată fiind complexitatea şi amploarea activităţii, creşterea gradului de conştientizare şi îmbunătăţire a încrederii publicului în instrumentele şi serviciile investiţionale de pe piaţa financiară, ea a fost examinată într-o perioadă mai mare, pe parcursul căreia experţii au prezentat factorii şi stimulentele care contribuie la sensibilizarea publicului şi la creşterea încrederii acestuia în instrumentele investiţio­nale emise de organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM). În cadrul activităţii, experţii au desfăşurat un atelier de lucru abordând probleme ce ţin de creşterea nivelului de conştientizare şi îmbunătăţire a încrederii publicului în instrumentele investiţionale emise de OPCVM şi serviciile oferite de societăţile de administrare ale fondurilor de investiţii. Experţii au subliniat că sunt necesare acţiuni sistematice structurate pe mai multe niveluri, ce trebuie să fie întreprinse atât de participanţii profesionişti de pe piaţă, cât şi de autorităţile publice competente. Experţii au elaborat şi un document de lucru pentru utilizare în scopuri de supraveghere cu privire la creşterea gradului de conştientizare şi îmbunătăţire a încrederii publicului în instrumentele şi serviciile investiţionale de pe piaţa financiară în domeniul OPCVM.

În şirul realizărilor din perioada raportată se înscrie şi vizita de studiu cu privire la supravegherea bazată pe riscuri a participanţilor pe piaţa de capital şi a organismelor de plasament colectiv. Ea a fost organizată de KNF în colaborare cu Bursa de valori din Varşovia şi Depozitarul central al valorilor mobiliare din Polonia. 9 angajaţi ai CNPF şi 2 reprezentanţi ai Parlamentului Republicii Moldova au avut prilejul să viziteze sediul KNF şi să aibă mai multe întâlniri cu experţii de la Departamentul fonduri de investiţii, Departamentul socie­tăţi de investiţii şi infrastructura pieţei de capital şi Departamentul ofertă publică şi informaţii financiare ale KNF. În timpul vizitei, participanţii au avut posibilitatea să afle mai multe informaţii despre aspectele practice ale activităţilor KNF şi despre abordarea de supraveghere utilizată în Polonia cu referire la subiectele discutate în timpul misiunilor experţilor desfăşurate în Chişinău. În timpul vizitei s-a pus accentul pe transferul de cunoştinţe, know-how, experienţă, lecţiile învăţate din bunele practici bazate pe legislaţia UE.

Au fost prezentate şi standardele de supraveghere moderne şi relevante ale UE. Participanţii au avut posibilitatea să discute cu experţii polonezi probleme practice legate de piaţa de capital şi sectorul OPCVM din Republica Moldova şi să beneficieze de sfaturi şi comentarii privind abordările de supraveghere sau operaţionale, precum şi viitoarele proiecte de lege. Cunoştinţele şi experienţa acumulate au contribuit la dezvoltarea practicii cotidiene a CNPF.

În perioada noiembrie 2016 – februarie 2017 au mai fost discutate şi astfel de activităţi din cadrul proiectului Twinning, cum ar fi Îmbunătăţirea raportării prudenţiale pentru asigurători şi Sporirea gradului de conştientizare cu privire la principiile Solvabilitate II, utilitatea cărora nu poate fi pusă la îndoială, deoarece cele relatate de colegii polonezi vor servi drept punct de reper pentru specialiştii de la CNPF în activitatea lor zilnică.

În concluzie, reprezentanţii Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău au constatat cu satisfacţie că toate obiectivele din agenda de lucru pentru perioada raportată au fost realizate cu succes, ceea ce denotă interesul şi responsabilitatea sporită a colegilor polonezi şi moldavi pentru implementarea proiectului Twinning şi pentru buna funcţionare în viitor a pieţei financiare nebancare din Republica Moldova.

Serviciul de presă al CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.12 (684) din 22 martie 2017