Numărul de contracte “Carte Verde” pentru Zona 2 (Belarus, Ucraina şi Federaţia Rusă) a scăzut, în luna august, cu 80,32 la sută, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat de presă al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF).
CNPF a reacţionat oficial, după articolele apărute în presă, potrivit cărora „companiile de asigurări din Republica Moldova, începând cu luna august curent, refuză să încheie cu persoanele fizice şi juridice contracte de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto externă „Carte Verde” pentru Zona 2 (Belarus, Ucraina şi Federaţia Rusă), propunând solicitanţilor contracte pentru Zona 3, ce sunt de 3 ori mai costisitoare”.
Certificatele pentru Zona 3 sunt valabile pentru toate ţările sistemului Cartea Verde, inclusiv Europa şi, prin urmare, sunt mai scumpe.
Comisia Naţională constată că un declin considerabil al contractelor pentru Zona 2 „s-a observat la patru din cele şase companii cu drept de a vinde asigurări “Carte Verde”. „Dar şi în aceste circumstanţe se atestă semnale ce vin să combată ideea stagnării absolute la acest capitol. Mai mult, datele arată că una dintre companii chiar a dublat vânzările pentru zona respectivă”, precizează Serviciul de presă al CNPF.
Una din cauzele care pot fi invocate, în opinia autorităţii de reglementare a pieţei financiare, „este reducerea semnificativă a fluxului de mărfuri şi călători în direcţia respectivă, cauzată de embargoul economic şi situaţia din Ucraina”.
Date ale Biroului Naţional de Statistică arată că în prima jumătate a acestui an, exporturile din Republica Moldova în Federaţia Rusă şi Ucraina au scăzut cu 23,6 la sută şi, respectiv, 17,8 la sută, faţă de perioada similară a anului precedent, iar în Belarus au crescut cu 34,9 la sută.
Companiile de asigurări au eliberat în primul semestru 94 020 de certificate „Carte Verde”, inclusiv 23 376 – pentru Zona 2 şi 28 926 – pentru Zona 3, potrivit datelor CNPF.