CNPF a dat start revizuirii cadrului legal privind piaţa de capital în partea ce ţine de entităţile supravegheate | Capital Market

CNPF a dat start revizuirii cadrului legal privind piaţa de capital în partea ce ţine de entităţile supravegheate

Subiecte ce vizează reglementările privind piaţa de capital din R. Moldova, în special în ceea ce priveşte societăţile de investiţii, care sunt principalii intermediari pe piaţa de capital, au fost discutate de specialiştii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) şi experţii Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF), care s-au aflat, în perioada 4-8 aprilie curent, într-o misiune la Chişinău.

Activitatea face parte din Componenta 2 a proiectului Twinning, finanţat de UE, care vizează consolidarea capacităţilor CNPF de a supraveghea şi reglementa piaţa de capital şi sectorul fondurilor de investiţii. Astfel, în zilele de 4-7 aprilie experţii KNF au analizat legislaţia R. Moldova cu privire la piaţa de capital, iar pe 8 aprilie au organizat un atelier de lucru cu participarea specialiştilor Direcţiei generale supraveghere valori mobiliare din cadrul CNPF.

Specialiştii CNPF au fost familia­rizaţi cu particularităţile pieţei de capital din Polonia, pe care activează 54 de case de brokeraj, 14 bănci care prestează servicii de investiţii, inclusiv firme de investiţii din ţările-membre ale Uniunii Europene, 147 de persoane care activează în calitate de agenţi delegaţi. În comparaţie cu Polonia, piaţa de capital din R. Moldova se află la etapa incipientă, pe această piaţă fiind înregistrate 19 societăţi de investiţii, inclusiv 8 bănci care prestează servicii de investiţii.

Vladimir Rusnac, directorul adjunct al Direcţiei generale supraveghere valori mobiliare, a precizat că experţii polonezi şi-au exprimat disponibilitatea de a oferi în continuare suport specialiştilor CNPF în soluţionarea şi clarificarea aspectelor interesate privind activitatea societăţilor de investiţii.

Totodată, experţii din Polonia au venit cu un set de recomandări pentru specialiştii CNPF în ceea ce priveşte: condiţiile de licenţiere a societăţilor de investiţii; serviciile şi activităţile de investiţii; protecţia investitorilor; clasificarea clienţilor din portofoliul societăţilor de investiţii ş.a.

De asemenea, potrivit lui Vladimir Rusnac, unul dintre aspectele discutate a fost axat pe instrumentele financiare derivate tranzacţionate în afara pieţei reglementate şi MTF, numite în legislaţia europeană „OTC derivatives”, reglementarea cărora nu este prevăzută de legislaţia actuală cu privire la piaţa de capital. În prezent, CNPF nu supraveghează instrumentele financia­re derivate tranzacţionate în afara pieţei reglementate şi MTF.

La fel, a fost abordat subiectul legat de capitalul iniţial al societăţilor de investiţii, temă care urmează a fi analizată mai în detaliu în cadrul următoarelor misiuni preconizate cu suportul experţilor polonezi.

Responsabilul din cadrul CNPF a mai comunicat că discuţii au fost purtate şi la subiectul ce se referă la agenţii delegaţi, fiind vorba de persoane care pot presta servicii în numele societăţilor de investiţii. Deşi legislaţia actuală conţine astfel de reglementări, în prezent, în R. Moldova nu este înregistrat niciun agent delegat în Registrul agenţilor delegaţi autorizaţi, a menţionat Vladimir Rusnac.

Luând în considerare că domeniul pieţei de capital, în ceea ce priveşte societăţile de investiţii, este unul foarte vast, experţii polonezi urmează să efectueze o nouă misiune în luna iulie curent, tematica căreia se va axa pe subiecte ce se referă la condiţiile de efectuare a tranzacţiilor în marjă; serviciile şi activităţile de investiţii auxiliare prestate de societatea de investiţii conform MiFID; modul şi condiţiile de efectuare a tranzacţiilor de către persoanele relevante; cerinţele faţă de persoanele care deţin participaţiuni calificate într-o societate de investiţi ş.a.

Lilia Alcază

Numarul ziarului: 
Nr.15 (636) din 13 aprilie 2016