CNPF în comun cu BNM vor elabora un mecanism unic de tranzacţionare a VMS

Comisia Naţională a Pieţei Financiare în comun cu Banca Naţională a Moldovei urmează să elaboreze un mecanism unic de tranzacţionare a Valorilor Mobiliare de Stat (VMS) pentru a stabili regulile pe piaţă pentru jucători precum băncile comerciale din Republica Moldova.

Vicepreşedintele CNPF, Nina Dosca, a precizat că în Republica Moldova situaţia legată de tranzacţionarea valorilor mobiliare de stat e similară cu cea din România, în cadrul seminarului Activităţile şi Funcţiile Depozitarului Central de Valori Mobiliare. “Scopul seminarului este de a găsi soluţia optimă pentru a dezvolta, fără a distruge ce avem. În depozitarul unic vor fi depozitate VMS şi cele corporative sau va fi menţinut depozitarul central al Valorilor Mobiliare de Stat la Banca Naţională a Moldovei. Trebuie să decidem noi, cei care suntem responsabili de reglementarea sectorului financiar”.

În prezent VMS de până la un an circulă pe piaţa secundară reglementată de BNM, iar cele cu termenul mai mare de un an pot fi tranzacţionate şi la Bursa de Valori, pentru care deja a fost elaborat un concept, ce urmează a fi aprobat şi implementat. “Seminarul trebuie să ne arate care sunt cele mai bune practici internaţionale pentru ca decontările să meargă prin depozitarul central”, a precizat Dosca.

„Vom discuta şi cu BNM mecanismul de tranzacţionare a valorilor mobiliare în condiţiile în care VMS este un instrument mai mult administrat de BNM. VMS sunt emise de Ministerul Finanţelor, iar licitaţiile au loc în fiecare marţi cu participarea dealerilor autorizaţi, care sunt băncile comerciale autorizate”, a mai spus Dosca.

Nu este o directivă care să reglementeze tranzacţionarea VMS la bursă. Asupra VMS trebuie să fie aplicate aceleaşi reguli ca şi asupra altor titluri de valori mobiliare.

“Fiecare investitor urmăreşte profitul, or, el este în drept să decidă unde face plasamentele: în VMS sau în cele corporative. Regulile de tranzacţionare a valorilor mobiliare trebuie să fie unice, iar noi trebuie să creăm condiţiile necesare ca investitorii în valori mobiliare să poată investi”, a explicat Dosca.

“Activitatea de asistenţă tehnică organizată de către CNPF în cooperare cu Instrumentul pentru Cooperare Tehnică şi Schimb de Informaţii al Comisiei Europene (TAIEX) vizează tematica cu privire la rolul şi responsabilităţile depozitarului central, sistemele de compensare-decontare şi alte subiecte de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital. Partenerii noştri de dezvoltare sunt reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară din România, care pe parcursul a două zile vor prezenta experienţa acumulată şi reformele sectoriale promovate în contextul integrării europene a pieţei de capital din România”, a explicat Aurica Doina, membru al Consiliului de Administraţie al CNPF.

Experţii din România, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, au spus că în ţara vecină administrarea depozitarului central este încredinţată unui consiliu de administraţie format din 5 persoane fizice, care efectuează operaţiuni de depozitare pentru emitenţii de valori mobiliare, operaţiuni de registru pentru emitenţii de valori mobiliare şi operaţiuni de compensare-decontare a tranzacţiilor cu valori mobiliare.

“Participanţii la sistemul de compensare-decontare şi registru accesează şi efectuează operaţiuni specifice prin intermediul a doi agenţi participanţi la sistemul de compensare-decontare şi registru autorizaţi în numele acestora. Agenţii participanţi trebuie să frecventeze cursurile organizate de depozitarul central şi să promoveze testele şi examenele profesionale. Iar în cazul în care numărul agenţilor participanţi la sistemul de compensare-decontare şi registru autorizaţi în numele unui participant la sistemul de compensare-decontare şi registru scade sub limita prevăzută, depozitarul central va suspenda accesul participantului la sistemul de compensare decontare şi registru până la remedierea situaţiei”, a declarat Sandală Nan, experta din România.

Florin Levănţică

Numarul ziarului: 
Nr.27 (498) din 17 iulie 2013