Cazul ANRE, un precedent foarte periculos

Parlamentul Republicii Moldova a abrogat, la 3 decembrie, cu votul a 53 de deputaţi din cei 63 prezenţi în sală, propriile hotărâri din anul 2013 privind desemnarea a patru directori ai Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Anularea unei decizii de acum doi a provocat scandal şi incertitudine într-un domeniu vital.

Reacţia dură a speakerului

Tot ceea ce înseamnă activitatea regulatorului ANRE şi piaţa energetică, în general, trebuie să treacă printr-o revizuire completă şi printr-o reformare. O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. El a afirmat că, personal, pune la îndoială atât metodologia, cât şi capacităţile, nu neapărat profesionale, de organizare a lucrului în ANRE şi a activităţii Agenţiei în general, legată anume de stabilirea tarifelor.
Andrian Candu, însă, a precizat că “anularea acelei numiri din 2013, în opinia mea, este un act juridic ilegal şi efectele ar putea să fie foarte complicate, deoarece odată cu aceasta, se presupune că toate actele luate de ei, toate deciziile luate de aceşti oameni, de aceşti patru directori, ar trebui să fie anulate”.
“Dar cum rămâne cu salariile, premiile, plăţile pentru concedii. Cum rămâne cu relaţiile de muncă care le-au avut aceşti oameni din 2013 şi până în prezent. Iată de ce m-am exprimat şi în plenul Parlamentului că, personal, consider o astfel de decizie ca fiind ilegală şi cu efecte juridice cu mare semn de întrebare”, a spus Candu.
Şeful Legislativului a declarat că o să se adreseze Curţii Constituţio­nale pentru a examina de urgenţă acest subiect pentru a evita unele efecte juridice pe care nimeni nu şi le doreşte.
După anularea numirii în funcţie a celor patru directori ai ANRE, “normal că ei nu ar avea dreptul să revizuiască tariful la gaz”, după intrarea în vigoare a legii prin care a fost anulat amendamentul Furdui ce a dus la majorarea de 16 ori a tarifului pentru transport. “E luna decembrie şi consider că deputaţii care au votat astăzi, este viziunea lor, este opinia lor, dar n-au estimat întru totul efectul acestui vot. Iată de ce, pentru a avea o claritate cu referire la această anulare de numire încă din anul 2013, mă voi adresa Curţii Constituţionale neîntârziat pentru a da o apreciere şi pentru a opri unele efecte sau un impact negativ”, a concluzionat Andrian Candu.

CEE dezaprobă demiterea şefilor ANRE

Comunitatea Energetică Europeană (CEE) a apreciat decizia Parlamentului de abrogare a hotărârii din 2013 de numire în funcţie a celor patru directori ai ANRE drept încălcare a independenţei autorităţii de reglementare a energiei.
Un comunicat de presă plasat pe pagina oficială a CEE constată că hotărârea Legislativului a venit după ce a fost aprobată majorarea tarifelor.
Acţiunile Parlamentului discreditează o instituţie ale cărei competenţe şi independenţă sunt de o importanţă majoră pentru corectitudine, transparenţă şi eficienţă în sectorul gazelor naturale şi a energiei electrice, fiind puse sub semnul întrebării chiar şi angajamentele de reformă asumate de Republica Moldova, se menţionează în comunicat. CEE notează că este a doua oară când este demisă conducerea autorităţii de reglementare din motive pur politice, după eliberarea din funcţie a directorului Victor Parlicov, în iulie 2013.

Hotărârea Parlamentului contestată la Curtea Constituţională

Decizia Parlamentului de abrogare a actului de numire în funcţie a conducerii ANRE a fost contestată la Curtea Constituţională. Un grup de deputaţii au solicitat examinarea în regim de urgenţă a sesizării, precum şi suspendarea acţiunii hotărârii până la examinarea acesteia.
„Considerăm că /…/ Parlamentul a depăşit limitele constituţionale sfidând, astfel, Legea Supremă. Autorii hotărârii au folosit un “artificiu juridic” prin aşa-zisa abrogare a actelor de numire, care, în opinia noastră, este o absurditate juridică şi o ilegalitate”, se spune în sesizare, potrivit unui comunicat al forului legislativ.
„Directorii ANRE sunt inamovibili, iar autoritatea abilitată cu dreptul de desemnare este obligată să respecte independenţa acestora, fără nici o presiune politică”, se mai spune în sesizare.
Autorii acesteia mai consideră că „decapitarea unei instituţii precum ANRE, în plin sezon termoenergetic, lasă neacoperit, fără control şi gestiune efectivă, un domeniu extrem de important, mai ales că, potrivit reglementărilor legislative recente, această instituţie este obligată, în termen de maxim 15 zile, să revizuiască tarifele la gaz şi să îndeplinească alte atribuţii legale de importanţă majoră”.

CC a suspendat decizia Legislativului

Curtea Constituţională a dispus încetarea temporară a efectelor Hotărârii din 3 decembrie a Parlamentului prin care au fost demişi patru directori ai ANRE, ale căror mandate urmau să expire în 2019 şi, respectiv, în 2020. Curtea a interzis efectuarea oricăror acţiuni pentru punerea în aplicare a hotărârii suspendate a Parlamentului.
Curtea Constituţională a declarat, în după-amiaza zilei de ieri, drept neconstituţională hotărârea Parlamentului privind demiterea directorilor ANRE.
Anularea unei hotărâri prin care au fost desemnaţi în funcţie directorii unei autorităţi independente va rămâne, însă, un precedent periculos, care se poate oricând repeta.

Vlad Bercu

Numarul ziarului: 
Nr.48 (618) din 9 decembrie 2015