Capitalul de gradul I corespunde mărimii minime la toate băncile

Capitalul de gradul I corespunde mărimii minime la toate băncile

Capitalul de gradul I s-a redus cu 9.1 la sută faţă de începutul anului, până la 6 miliarde 751.7 milioane de lei, ca urmare a înrăutăţirii portofoliului de credite pe fundalul reducerii cererii interne, transmite MOLDPRES cu referire la date ale Băncii Naţionale a Moldovei.

BNM a adăugat însă că în pofida diminuării acest capital corespunde mărimii minime stabilite la toate băncile, ceea ce reflectă o capacitate de acoperire pe sistem a eventualelor pierderi financiare. Capitalul de gradul I denotă capacitatea de rezistenţă a sistemului bancar la eventualele dificultăţi financiare de provenienţă internă sau externă.
Într-un comunicat al Băncii Naţionale se arată că pe parcursul semestrului întâi, creditele neperformante în valoare absolută s-au majorat cu 24.3 la sută faţă de începutul anului 2012 şi s-au ridicat la 4 miliarde 890.4 milioane de lei. Ponderea acestor credite în totalul împrumuturilor a crescut cu 2.4 p. p., până la 15.3 la sută la situaţia din 30 iunie 2012.
Băncile au acordat în primul semestru credite în sumă de 13 miliarde 49,3 milioane de lei, în descreştere cu 1.9 la sută faţă de perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, au fost atrase cu 7,7 la sută mai multe depuneri, respectiv 20 miliarde 183.2 milioane de lei.
Coeficientul lichidităţii pe termen lung pe sistemul bancar a fost în semestrul întâi la nivel de 0.7, iar lichiditatea curentă pe sistem s-a ridicat la 32.3 la sută. Valorile respective ale indicatorilor lichidităţii relevă existenţa surselor adecvate pentru susţinerea plăţilor aferente obligaţiunilor şi determină o rezistenţă înaltă a băncilor la eventualele şocuri externe, a mai anunţat BNM, notează MOLDPRES

Numarul ziarului: 
Nr.32 (452) din 8 august 2012