Banca germană KfW intenţionează să susţină sectorul IMM din Republica Moldova

Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) din Republica Moldova se confruntă în continuare cu lipsa resurselor financiare de lungă durată, dar şi a activităţilor inovaţionale în acest sector...

...Banca germană KfW, aflată în proprietatea statului, este dispusă să acorde IMM-urilor credite la dobânzi competitive şi în condiţii favorabile pentru a contribui la dezvoltarea acestui sector important al economiei moldoveneşti şi la crearea noilor locuri de muncă. Posibilităţile de cooperare au fost discutate la Chişinău, în cadrul celei de a II-a ediţii a Forumului moldo-german de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii.

“Guvernul Federal al Germaniei este foarte interesat de succesul procesului de transformare în Europa de Est. În acelaşi timp, dorim să ne fortificăm legăturile economice şi politice cu ţările partenere şi să le ajutăm să-şi dezvolte propriile economii de piaţă, un sistem care a funcţionat foarte bine în Germania până în prezent. Am acordat suport în organizarea forumului respectiv, atât în noiembrie anul trecut, cât şi în anul curent, şi considerăm că realizarea unui sistem puternic de IMM-uri va contribui la crearea unui bun fundament pentru dezvoltarea unei economii de piaţă puternice”, a mai declarat Stefan Riepe, reprezentant al Ministerului Federal de Finanţe, Germania.

În cadrul evenimentului, Octavian Calmîc, viceministru al Economiei, a menţionat că RM beneficiază de un suport considerabil din partea Germaniei în politicile de stimulare a sectorului IMM. El a specificat că sectorul IMM important atât din punct de vedere economic, cât şi social, fapt evidenţiat şi în proiectul Strategiei de Dezvoltare până în anul 2020, iar accesul la finanţare şi dreptul de dezvoltare a IMM-urilor reprezintă un obiectiv strategic al Republicii Moldova, care urmează a fi susţinut şi dezvoltat în următorii ani. Actualmente, capitalul german participă în linii de creditare în instituţii financiare din RM, cum ar fi ProCredit Bank şi are o cotă substanţială în creditele oferite de BERD şi BM.

“Vrem să implicăm resursele financiare care sunt disponibile în RM, să creăm o platformă pentru a stimula investiţiile naţionale. Sperăm ca prin intermediul cooperării cu Germania, băncile comerciale autohtone să adopte o marjă de flexibilitate mult mai mare faţă de sectorul IMM-urilor, care este un potenţial nevalorificat în creditarea economiei naţionale. Se va pune accent şi pe nivelul de pregătire al mediului antreprenorial, pornind de la lansare, accesul şi modul de finanţare a afacerii”, a declarat viceministrul economiei.

Reprezentanţii Germaniei au declarat că sunt interesaţi de extinderea sectorului IMM din Republica Moldova şi sunt gata să contribuie la dezvoltarea acestuia. Ei au accentuat participarea băncii KfW la crearea fondului de lichidităţi al asociaţiilor moldoveneşti de economii şi împrumut. În viitorul apropiat, banca germană KfW va deschide o linie de creditare în băncile moldoveneşti, astfel va fi posibilă minimizarea costurilor pentru credite. “Germania facilitează prin mai multe instrumente accesul IMM la credite, linii de creditare şi refinanţare atât pentru băncile comerciale, cât şi pentru instituţiile de microfinanţare pentru ca ele să acorde credite accesibile. Vom oferi RM mai multe posibilităţi de refinanţare şi cooperare la nivelul băncilor comerciale”, a spus Uwe Konst, coordonatorul forumului.

Cât priveşte lipsa activităţilor inovaţionale care este atestată în ţara noastră, Konst a remarcat că stimulentele financiare nu constituie factorul determinant în funcţionarea întreprinderilor inovaţionale, ci contează stabilitatea politică, cadrul legal şi atmosfera economică benefică pentru IMM. În opinia lui, dezvoltarea IMM trebuie să fie facilitată prin reducerea procedurilor birocratice, pentru ca activitatea lor să se extindă pe piaţa locală şi pe cea externă.

Remarcăm că banca KfW este unul dintre liderii sectorului bancar german şi una dintre cele mai mari din Europa. Este orientată atât spre susţinerea economiei naţionale, cât şi spre dezvoltarea statelor aflate în tranziţie. KfW este prezentă în Republica Moldova din anul 1999, în special, pe segmentul infrastructurii sociale şi promovării întreprinderilor mici şi mijlocii, prin intermediul sectorului financiar din R. Moldova.

Din numărul total al întreprinderilor autohtone, circa 98% constituie cele din sectorul IMM-urilor. Numărul angajaţilor din acest sector este de peste 54%. Aceste întreprinderi au o pondere în sectorul PIB de circa 29%. Veniturile din sectorul dat sunt de peste 1/3 din toate veniturile pe care le generează economia naţională. Pentru comparaţie, ponderea întreprinderilor mici şi mijlocii în economia Germaniei este de 99,5%, iar aportul veniturilor constituie 2/3.

Chiar dacă în Republica Moldova ponderea IMM-urilor este mare, datorită dobânzilor mari la împrumuturi şi condiţiilor de gajare, accesul la finanţare a acestui sector este destul de limitat, acestea beneficiind de mai puţin de o treime din creditele acordate economiei. „Pentru îmbunătăţirea accesului la finanţare al IMM-urilor, este nevoie de politici monetare îndreptate spre o inflaţie redusă şi stabilă, spre un mediu de afaceri echitabil şi previzibil, spre dezvoltarea sistemelor de garantare a creditelor şi a birourilor de credite. Este necesar de a adopta standardele internaţionale de raportare financiară, precum şi de a întări capacitatea de monitorizare a organelor de reglementare, în special pentru sectorul de microcreditare”, consideră Ion Tornea, expert economic, IDIS „Viitorul”.

Lilia Platon

Numarul ziarului: 
Nr.42 (411) din 26 octombrie 2011