Banca Europeană de Investiţii a deschis o reprezentanţă în Moldova

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a deschis o reprezentanţă permanentă în Republica Moldova. Potrivit agenţiei “INFOTAG”, în cadrul unei întrevederi cu jurnaliştii moldoveni, vicepreşedintele BEI, Wilhelm Molterer, a spus că unul dintre argumentele în favoarea deschiderii oficiului este importanţa Moldovei pentru BEI ca o ţară de succes în “Parteneriatul Estic”.

“Moldova deţine primul loc după volumul de resurse financiare oferite de BEI pe cap de locuitor”, a spus Wilhelm Molterer, comunicând că, în total, începând cu 2007, banca a acordat Moldovei circa 590 mil. de euro, ceea ce, în opinia bancherului, este o sumă mare.
Potrivit spuselor sale, BEI deschide oficiul pentru că doreşte să fie mai activă în Moldova şi să îmbunătăţească în continuare posibilitatea de a lucra cu businessul şi sectorul public al ţării.
Întrebat de corespondentul agenţiei “INFOTAG” dacă BEI nu a întârziat cu decizia de a deschide un oficiu în Moldova, vicepreşedintele băncii a spus că timpul de deschidere poate fi discutat din mai multe puncte de vedere.
“Cred că acum este cel mai potrivit moment. Deja avem experienţă în a activa în Moldova, care va contribui la activitatea oficiului nostru din ţară. Observăm schimbări calitative în R. Moldova”, a spus el.
Potrivit spuselor sale, reprezentanţa BEI este în Moldova deoarece, luând în calcul regimul de comerţ liber între RM şi UE, mediul de afaceri din Moldova necesită sprijin şi ajutor.
“S-a întâmplat acum, nici mai devreme, nici mai târziu, anume acum”, a subliniat Wilhelm Molterer, precizând că, în medie, BEI, anual, va acorda Moldovei câte 100 mil. de euro.
Fiind întrebat despre riscurile politice, legate de venirea în ţară la o lună până la alegeri, vicepreşedintele BEI a spus că “alegerile întotdeauna au loc”.
“Este o abordare incorectă să ne gândim doar la alegeri. Moldova are nevoie de investiţii. Pentru o politică activă în ţară este nevoie de un Guvern ce desfăşoară reforme şi cooperează cu instituţiile europene. Actuala guvernare a RM este activă, ceea ce sporeşte posibilităţile pentru dezvoltarea businessului”, a conchis Wilhelm Molterer.
Vicepreşedintele BEI a mai menţionat că sectoarele prioritare ce necesită investiţii sunt: transportul şi infrastructura, energetica, întreprinderile mici şi mijlocii, dezvoltarea rurală şi agricultura.
Potrivit lui, deschiderea acestui oficiu la Chişinău va spori conlucrarea cu autorităţile RM. “Ne provocaţi zilnic, iar pentru a vă răspunde provocărilor, trebuie să fim prezenţi aici”, a spus vicepreşedintele BEI.
Premierul RM, Iurie Leancă, în cadrul ceremoniei de lansare a birou­lui BEI la Chişinău, a menţionat că proiectele finanţate de BEI sunt de o importanţă strategică pentru transformarea economiei RM în una viabilă, pentru deschiderea locurilor de muncă şi atragerea investiţiilor.
“Doar prin proiectele investiţionale pe care le realizăm în ultimii ani am reuşit să deschidem 20 de mii de locuri de muncă. Este o cifră impresionantă pentru economia Moldovei. Mai avem multe proiecte în curs de realizare, în domeniul aprovizionării cu apă şi canalizare, proiecte regio­nale şi în domeniul infrastructurii. Aşteptăm cu nerăbdare trecerea la implementarea noului proiect ce ţine de livrarea de fructe ce va pune la dispoziţie milioane de euro”, a precizat Leancă.
Premierul a menţionat că una din problemele de bază ale mediului de afaceri este lipsa resurselor financia­re ieftine şi pe termen lung.
“Sperăm că, odată cu deschiderea oficiului BEI la Chişinău, va fi soluţionată şi această problemă”, a spus şeful Guvernului.
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că “prin deschiderea acestui birou, Uniunea Europeană îşi arată ataşamentul faţă de Republica Moldova”.

Numarul ziarului: 
Nr.41 (561) din 29 octombrie 2014