Autorităţile au făcut publică garanţia BNM de 5,34 mlrd. de lei pentru „băncile problemă”

Autorităţile au făcut publică hotărârea Guvernului din 30 martie 2015, prin care a oferit garanţie Băncii Naţionale (BNM) pentru acordare celor trei bănci-problemă a 5,34 mlrd. de lei.

Potrivit agenţiei “INFOTAG”, citând documentul publicat în Monitorul Oficial, pe lângă fostul Prim-ministru Chiril Gaburici, acesta a fost semnat de vicepremierul, ministrul Economiei, Stephane Bride, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, şi ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu.
Prima garanţie a BNM de 9,5 mlrd. lei pentru Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, din care a fost extras 1 mlrd. USD, a fost acordată în 2014 de Guvernul Iurie Leancă.
Anterior, Consiliul Concurenţei a iniţiat o anchetă în privinţa BNM, suspectând-o de încălcarea Legii cu privire la ajutorul de stat. Este vorba despre peste 14 mlrd. lei, care au fost acordate de BNM pentru menţinerea lichidităţii şi salvării Băncii de Economii (BEM), a Băncii Sociale şi Unibank.
Decizia Consiliului Concurenţei este bazată pe faptul că, conform legislaţiei RM, la acordarea ajutorului de stat BNM urmează să prezinte Consiliului în termen de şase luni (expirat pe 27 mai – “I”) planul de restructurare sau lichidare a beneficiarului ajutorului de stat, ceea ce nu a fost făcut.
Conform anchetei agenţiei de detectivi Kroll, înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, opt companii au obţinut la BEM credite de 13 mlrd. (950 mil. USD) care, pe 24 şi 26 noiembrie, au fost transferate la Privatbank (Letonia), de unde au fost transferate în conturile companiilor off-shore din Cipru şi Marea Britanie.
Deja pe 31 noiembrie 2014, BNM a introdus la BEM, apoi şi la Banca Socială şi Unibank, administrare specială. Pentru menţinerea lichidităţii acestor bănci, BNM le-a acordat circa 15 mlrd. de lei, pentru a nu admite panică pe piaţă, care putea fi provocată de deponenţi.
Acum autorităţile RM vorbesc despre naţionalizarea sau lichidarea BEM, fapt asupra căruia insistă Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.
Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, afirmă că, deocamdată, statul nu are un plan de rezolvare a viitorului băncilor-problemă, principala fiind BEM, deoarece în aceasta statul deţine conturile trezoriale, achită pensii şi compensaţii cetăţenilor.
“Orice decizie a BEM – de naţionalizare sau lichidare, trebuie să fie precedată de o decizie a Guvernului cu privire la transferarea conturilor trezoreriei statului la alte bănci, garanţia la depozitele la BEM, precum şi de achitare a pensiilor, compensaţiilor şi indemnizaţiilor de stat, efectuate prin BEM”, a explicat Drăguţanu.
Specialiştii pieţei financiare menţionează că pe lângă cele 15 mlrd. de lei acordate băncilor, pentru returnarea tuturor depozitelor populaţiei, BEM urmează să le mai acorde 3,5 mlrd. de lei. Resursele sale BNM le acordă sub garanţia Guvernului, care urmează să returneze banii din bugetul de stat.
Două Guverne (Leancă şi Gaburici) în secret au acordat BNM garanţii, în pofida faptului că în RM din 1998 există o lege ce interzice statului să acorde garanţii pentru rezolvarea problemelor companiilor private, din categoria dată făcând parte şi băncile comerciale.

INFOTAG

Numarul ziarului: 
Nr.27 (597) din 8 iulie 2015