Asigurările de viaţă în RM (partea II)

Continuare din nr. Nr. 02 (522)
din 22 ianuarie 2014

Consumatorii neinformaţi – săraci sau prudenţi?

Sergiu Certan, managerul principal al Companiei de Asigurări „Sigur-Asigur” îşi doreşte ca cetăţenii Moldovei să însuşească treptat atitudinea vizavi de produsele de asigurare de viaţă asemeni locuitorilor din ţările dezvoltate. „Aceste produse sunt strict necesare, de importanţă vitală şi foarte atractive. Orice familie trebuie să posede minimum 5-10 poliţe de asigurări de viaţă acumulative. De la 1% până la 92% de acoperire cu asigurări de viaţă este o cale lungă, dar sper că primii asiguraţi ai noştri şi rudele lor care au primit deja indemnizaţii solide pentru cazurile asigurate sau pe contractele expirate, au putut deja să aprecieze cât de dulce este „halvaua asigurărilor”, şi vor deveni cei mai buni promotori ai acestor produse”, consideră Sergiu Certan.
Potrivit lui Ion Cîşlaru, directorul Companiei de Brokeraj de Asigurare – Reasigurare “Destine Asig”, un fenomen foarte problematic este cultura asigurărilor scăzută. „Populaţia nu este informată corect despre protecţiile şi avantajele produselor de asigurare prestate de operatorii asigurărilor de viaţă din ţară şi, în consecinţă, persoanele care au procurat asigurarea de viaţă sunt dezamăgite, confruntându-se cu diverse probleme. În perioada funcţionării contractului de asigurare apar unele conflicte nefondate, ceea ce deseori duce la întreruperea anticipată a contractului de asigurare şi, implicit, generează o imagine negativă pentru companiile de asigurare, pentru cele de brokeraj şi, în consecinţă, pentru asigurările de viaţă în întregime. Astfel, la ora actuală, populaţia nu este suficient de bine informată, dezamăgită şi apatică pe alocuri”, menţionează Cîşlaru.
„Dacă mă întrebaţi de o a treia problemă, cea a lipsei banilor pentru asigurările de viaţă, cred că aceasta este una dintre cele mai puţin importante. Totul depinde de priorităţile pe care omul le are. Dacă e să ne uităm ce autoturisme circulă pe străzile capitalei, ce case sunt construite sau ce reparaţii îşi fac în apartamente mulţi dintre concetăţeni, cât de elegant sunt îmbrăcaţi, atunci e greu de crezut că finanţele ar fi o problemă pentru aceştia. Peste hotare, fiecare om la sfârşit de an se gândeşte în primul rând să-şi facă o asigurare de sănătate, apoi să-şi achite asigurarea de viaţă cu acumulare, urmată de asigurarea de locuinţă şi în ultimul rând, cea a autoturismului. În R. Moldova lucrurile stau viceversa: în primul rând autoturismul, fierul, şi mai apoi viţa”, a ţinut să sublinieze Ion Cîşlaru.

Ce oferă şi spre ce tind companiile de asigurări de viaţă

Sergiu Certan consideră că produsele de asigurare de viaţă acumulativă ale CAV „Sigur-Asigur”, indiscutabil, sunt mult mai atractive pentru asiguraţi, decât orice alte produse analogice ce se propun pe moment nu numai în Republica Moldova, dar şi în ţările europene. “De exemplu, rentabilitatea garantată de companie este de 4% la Euro, USD ori MDL (la alegerea clientului), ceea ce este un nivel excepţional de înalt (pe moment multe companii de asigurări internaţionale se limitează la doar 2%). Notăm că fiecare punct procentual suplimentar de rentabilitate garantată este echivalent în cazul unui contract de 20 de ani cu o creştere a sumei asigurate pentru client de aproximativ 1,5 ori. De asemenea, “Sigur-Asigur” garantează asiguraţilor 85% din beneficiul investiţional suplimentar (mai mare decât cele 4% garantate), ceea ce, de asemenea, este mai mult decât se practică de obicei în asigurările de viaţă.
“Lucrăm acum asupra extinderii gamei de produse la asigurările de viaţă. Ne-am propus să elaborăm încă 3-5 produse noi, dar introducerea lor în practică va depinde de testarea pe care o vor efectua brokerii noştri de asigurări: vor fi oare receptivi clienţii noştri la aceste produse ori nu?”, a declarat Sergiu Certan.
Intrebată cât de avantajoase/flexibile sunt produsele de asigurare de viaţă pe care le propune compania “Grawe Carat Asigurări”, Veronica Malcoci, directoarea companiei “Grawe Carat Asigurări” afirmă că, comparativ cu alte companii de pe piaţă, compania pe care o conduce se focusează pe implementarea de costuri noi şi atractive pentru toate produsele. Având o cotă de piaţă de aproximativ 95%, compania oferă cel mai larg spectru de asigurări de viaţă cu cele mai avantajoase condiţii menite să ofere clienţilor protecţie şi siguranţă. Clienţii regăsesc în condiţiile produselor de asigurare de viaţă toate cerinţele pentru satisfacerea necesităţilor lor.
„Chiar şi aşa analizăm în mod constant necesităţile şi doleanţele clienţilor noştri şi creăm, în fiecare an, oferte speciale pentru ei. Ca şi în anii precedenţi, suntem permanent implicaţi în procesul de elaborare de noi produse sau completare cu suplimente şi opţiuni utile a produselor deja existente”, a declarat Veronica Malcoci.
Rugat să-şi expună părerea la capitolul oferte de asigurări de viaţă pe piaţa din R. Moldova, Ion Cîşlaru a menţionat că acestea sunt suficiente pentru a acoperi necesităţile asiguraţilor, însă ar fi necesar să fie continuu adaptate cerinţelor crescânde ale pieţei. Potrivit sursei citate, pe parcursul desfăşurării contractului de asigurare de viaţă persoana asigurată trebuie să beneficieze de o combinaţie perfectă şi flexibilă a produselor de asigurare: acumulare de capital, protecţie în caz de boală, intervenţii chirurgicale, invaliditate, exonerare de plată a primei de asigurare etc. Or, dacă asigurarea de viaţă îţi garantează doar protecţie în caz de deces sau la maturitatea contractelor de asigurare, atunci aceasta încetează să mai fie interesantă.
„Cred că în Moldova este nevoie de venirea pe piaţă a mai multor societăţi cu renume şi de brand internaţional, ceea ce ar aduce programe şi produse de viaţă, care să răspundă necesităţilor şi solicitărilor populaţiei”, a mai constatat Cîşlaru.

Primii aiguraţi primesc indemnizaţii de asigurare la expirarea contractului

Potrivit lui Sergiu Certan, atractivitatea produselor “Sigur-Asigur” nu este nicidecum doar una „teoretică”. “Începând cu anul 2012, compania deja achită asiguraţilor contractele expirate cu termen de 5 ani (în a. 2014 vom achita contractele de 5,6 şi 7 ani). Iată cifrele concrete: pe aceste contracte “Sigur-Asigur” a achitat deja de facto mai mult decât primele de asigurare primite în medie cu 13,4% în Euro (de la + 4% până la + 18%) şi în medie cu 23% în MDL (de la + 4% până la + 44%). Pentru contractele de 5 ani coeficienţii de multiplicare atât de înalţi se consideră excepţionali, pe lângă faptul că toţi aceşti 5 ani persoana asigurată (ori copilul plus asiguratul) s-au aflat sub protecţie de asigurare de nădejde.
Veronica Malcoci afirmă că în acest an primii clienţi ai “Grawe Carat Asigurări” care au avut încredere în companie în toţi aceşti ani vor beneficia de indemnizaţii de asigurare la expirarea contractului. „Pentru noi acest lucru este foarte important, deoarece astfel demonstrăm stabilitatea financiară a companiei noastre şi fortificăm încrederea clienţilor atât faţă de produsele de asigurări de viaţă, cât şi faţă de compania noastră”, a ţinut să puncteze Malcoci.

Schimbări dorite

Veronica Malcoci consideră că Republica Moldova nu deţine un cadru legislativ care să permită pieţei asigurărilor de viaţă o dezvoltare mai rapidă, de fapt o dezvoltare care să ţină pasul cu nevoile reale ale populaţiei şi cu posibilităţile latente existente. Din nou, deductibilitatea primelor pentru asigurările de viaţă ar oferi cadrul favorabil pe care piaţa îl aşteaptă şi pentru care este deja pregătită.
„În vederea completării legislaţiei, “Grawe Carat Asigurări” vine cu propuneri de completare şi racordare a legislaţiei în vigoare atât către CNPF, cât şi participă activ la toate discuţiile (mesele rotunde, conferinţele) organizate de instituţiile de stat de profil”, a subliniat Malcoci.
Întrebat ce schimbări pe piaţa de asigurări din Republica Moldova şi-ar dori brokerul “Destine Asig”, Ion Cîşlaru a declarat că companiile de asigurări ar trebui să coopereze cu organele responsabile: Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Asociaţia Asigurătorilor din Moldova etc., întru sporirea gradului de informare în domeniul asigurărilor de viaţă şi pensii private, începând de la o campanie de informare naţională, care să includă şi lucrul în mediul rural.
Potrivit sursei citate, în Republica Moldova ca şi în România ar trebui să existe un fond de garantare, la care să contribuie socie­tăţile de asigurări de profil şi de brokeraj, cu o anumită cotă din rulajul vânzărilor. Astfel va fi obţinut un grad mai înalt de siguranţă financiară al societăţilor de asigurare de viaţă şi de încredere a populaţiei în protecţia garantată prin asigurarea de viaţă şi pensii private pe viitor.
Ion Cîşlaru a mai remarcat: „De asemenea, cred că trebuie instituită o structură pe lângă CNPF, care să se ocupe de instruirea asistenţilor în brokeraj şi a agenţilor de asigurare şi, respectiv, de certificare a operatorilor pieţei de asigurări, astfel ca aceştia să deţină cunoştinţe temeinice în domeniul asigurărilor de viaţă. Doar aşa vom putea avea o abordare sănătoasă în vinderea produselor de asigurare de viaţă. Aceasta este cu atât mai important pentru asigurările de viaţă, cu cât presupune o relaţie de încredere de lungă durată”.

Tatiana Solonari

Numarul ziarului: 
Nr.03 (523) din 29 ianuarie 2014