Angajaţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) beneficiază, în zilele de 26-28 ianuarie curent, de instruiri şi consultări interactive ce vizează consolidarea capacităţilor operaţionale împotriva abuzului de piaţă, manipulării şi utilizării abuzive a informaţiilor privilegiate.
Instruirile sunt moderate de trei experţi din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF) şi fac parte din şirul de activităţi incluse în cadrul proiectului Twinning, finanţat de UE. Proiectul are un buget de peste 1,24 mln euro şi urmează a fi încheiat în august 2017.
În cadrul misiunii la Chişinău, experţii polonezi împărtăşesc experienţa autorităţii din Polonia, oferă detalii cu privire la ansamblul de metode utilizate în procesul de supraveghere a participanţilor pieţei, inclusiv oferă propuneri de soluţii în ceea ce priveşte dezvoltarea estimată a pieţei. Prezentările oferite de colegii din Polonia sunt bazate pe propria experienţă şi cele mai bune practici elaborate, dar şi pe cele preluate de la alte autorităţi ale UE.
Potrivit experţilor KNF, scopul consultărilor desfăşurate este de a instrui personalul CNPF în ceea ce priveşte implementarea instrumentelor moderne de supraveghere.
În cadrul instruirii, angajaţii Comisiei sunt informaţi despre condiţiile ce întrunesc componenţa unui abuz pe piaţă, importanţa combaterii abuzurilor, etapele de iniţiere a procesului de investigare a încălcărilor depistate, selectarea investitorilor a căror comportament poate fi perceput drept suspicios etc.
Discuţiile sunt derulare într-o manieră interactivă, specialiştii Comisiei având posibilitatea să se familiarizeze cu utilizarea sistemelor şi procedurilor electronice în domeniul supravegherii tranzacţiilor, detectarea de manipulări pe piaţă şi utilizarea abuzivă a informaţiilor favorizate.
Consultările desfăşurate în cadrul CNPF fac parte din activităţile incluse în prima componentă a proiectului Twinning. La această etapă, urmează a fi evaluată şi revizuită legislaţia relevantă care oferă CNPF mandatul de supraveghere. De asemenea, vor fi revizuite şi capacităţile acesteia în domeniul supravegherii comerciale, inclusiv datele privind piaţa, sistemul de supraveghere electronică şi procedurile de supraveghere.
A doua componentă a proiectului este dedicată pieţei de capital şi fondurilor de investiţii. La această etapă, se preconizează să fie analizate şi revizuite cerinţele post-tranzacţionare, prospectul de control şi procesul de aprobare, supravegherea tranzacţiilor, schemele de compensare a investitorilor etc.
Obiectivul celei de a treia componente se va axa pe elaborarea de standarde minime pentru sistemul de avertizare timpurie pentru asigurători şi supravegherea bazată pe risc a acestor entităţi. De asemenea, vor fi elaborate planuri de intervenţie şi cerinţe mai dure de raportare.
Cea de-a patra componentă, care este şi ultima, prevede supravegherea şi reglementarea asociaţiilor de economii şi împrumut şi fondurile nestatale de pensii. În cadrul acesteia, va fi pus accent pe crearea fondului de garantare a economiilor şi fondului de lichidităţi pentru asociaţiile de economii şi împrumut.
Lilia Alcază