Se ştia încă din 2010 că anul 2011 va fi unul de cotitură pentru S.A. ZORILE. Creşterea sau chiar dublarea volumului de producere în acest an la solicitarea partenerilor străini, a dictat, automat, şi mărirea numărului angajaţilor companiei. De la începutul anului curent asistăm la o masivă campanie, foarte mediatizată, de angajări, pe care o desfăşoară întreprinderea.
S.A. ZORILE este o companie cu o experienţă de peste 65 de ani în producerea încălţămintei. Încă în anii ‘90, compania a reuşit să iasă şi pe pieţele externe, începând să producă şi pentru parteneri din Europa, după modelul Lohn. Actualmente, 90% din volumul producerii revine pentru piaţa externă. În 2009, unul din cei mai mari producători de încălţăminte de damă din Europa, compania germană ARA, plasează comenzi la fabrica ZORILE în volum de 400 000 de perechi anual. ARA este o companie cu o istorie de peste 60 de ani, care produce anual peste 7 milioane perechi de încălţăminte. Începând cu anul 2011, compania ARA a planificat creşterea cu 50% a comenzilor sale executate la fabricia ZORILE.
Un alt partener de încredere al fabricii, deja de mulţi ani, este producătorul german de încălţăminte ortopedică, compania Rieker care activează în domeniu mai mult de 130 de ani, fiind o marcă înalt apreciată în întreaga lume, cu un volum zilnic de producere la toate fabricile sale de 50 000 perechi de încălţăminte. În anul 2011, compania Rieker a început din nou să plaseze comenzi la fabrica ZORILE, cu care a conlucrat între anii 2001-2009, fapt care a condiţionat, iarăşi, o creştere substanţială a volumelor de producţie.
Dintre companiile italiene, care plasează comenzi la ZORILE, putem aminti compania „Loncar Due”, care se specializează pe producere de încălţăminte pentru bărbaţi şi compania „Lones Spa”, specializată în producere de încălţăminte ortopedică de damă, care în ultimii ani a mărit de câteva ori cantitatea de încălţăminte produsă în cadrul fabricii din Republica Moldova.
În acelaşi timp, din anul 2010, compania şi-a creat o reţea proprie de magazine pe piaţa internă, fapt care a condiţionat, în acelaşi timp, şi creşterea cantităţii de încălţăminte produse pentru piaţa noastră.
Creşterea volumelor de producţie ale fabricii a şi condiţionat necesitatea creării mai multor locuri noi de muncă în secţiile de producere, fapt care a dus la organizarea unei ample campanii de angajări care, putem spune cu siguranţă, că se bucură de succes. Pe parcursul acestui an la fabrică s-a făcut un număr mare de angajări în secţiile de producere a încălţămintei. O cauză a succesului este şi faptul că ZORILE oferă şanse şi persoanelor care nu posedă nici o profesie, organizând cursuri de instruire pentru acestea chiar în cadrul secţiilor de producere, ajutându-i să înveţe şi o meserie. Pe parcursul întregii perioade de pregătire profesională, ucenicii sunt salarizaţi, ceea ce constituie un avantaj pentru ei. Pe lângă aceasta, fabrica oferă posibilităţi de angajare şi persoanelor din regiunile rurale, celor din suburbii, de cele mai multe ori dezavantajate geografic atunci când se află în căutarea unui loc de muncă. Special pentru această categorie de pretendenţi, la 19 octombrie, compania, în colaborare cu Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, a organizat în incinta fabricii Târgul Locurilor de muncă, unde toţi cei interesaţi au avut posibilitatea să afle direct de la angajator despre locurile vacante existente şi despre avantajele de a lucra la fabrica ZORILE.
De la începutul anului 2011, ca rezultat al campaniei active de angajare, au fost deja încadrate în câmpul muncii peste 400 de persoane. Majoritatea candidaţilor sunt tineri cu vârsta de până la 30 de ani, mulţi fiind absolvenţi ai şcolilor de cultură generală, care încă nu au reuşit să obţină o specialitate. În ceea ce ţine de aria geografică, marea majoritate a candidaţilor sunt persoane din regiunile apropiate capitalei. Printre noii angajaţi sunt şi multe persoane ce au lucrat peste hotarele republicii şi care, din diverse motive, s-au întors în ţară şi nu posedă o profesie care să fie cerută pe piaţă. La fabrica ZORILE, solicitanţilor li se oferă un loc de muncă permanent, o instruire adaptată la capacităţile şi necesităţile fiecărui candidat în parte, un salariu adecvat. După perioada de instruire, în funcţie de performanţele personale ale candidaţilor, se ia decizia dacă acesta urmează să fie angajat permanent sau nu.
Condiţiile de muncă la fabrică sunt foarte avantajoase pentru angajaţi, comparativ cu alte oferte similare existente pe piaţă. În primul rând, întreprinderea oferă un loc de muncă stabil, pe parcursul întregului an, şi nu doar un job sezonier, sau de scurtă durată, angajare oficială, precum şi întregul pachet social – asigurare medicală, concediu medical plătit, achitarea tuturor impozitelor. De asemenea, întreprinderea prevede un salariu motivant şi stabil pentru muncitorii din producţie. Întreprinderea dispune de o bază de odihnă proprie, muncitorii beneficiind de reduceri considerabile la foile de odihnă. În incinta fabricii îşi desfăşoară activitatea o cantină, cu preţuri foarte accesibile pentru muncitorii fabricii. Pe lângă aceasta, angajaţii au posibilitate să procure producţia fabricii la preţuri foarte avantajoase.
Pe moment, în cadrul întreprinderii activează în jur de 1000 de persoane. Salariul acestora este în medie de 3500 lei. Salariul în secţiile de producere variază în funcţie de norma de producere şi de munca prestată. În cadrul întreprinderii se practică o politică de motivare activă în vederea creşterii profesionale a muncitorilor. În funcţie de performanţele pe care le obţin muncitorii, aceştia au şanse reale să fie avansaţi de la simplu muncitor al secţiei, la maistru, şef de flux, şef de secţie etc.
Ana Struţă