“Moldovagaz” şi “Gazprom” au convenit să semneze un nou contract pentru furnizarea de gaze

După cum au relatat surse din cadrul administraţiei “Moldovagaz”, acordul a fost atins în cadrul reuniunilor delegaţiei Moldovei, condusă de viceministrul Economiei, Ilarion Popa cu vicepreşedintele “Gazprom”, directorul general al “Gazprom Export”, Alexandru Medvedev...

...Delegaţia, care a inclus experţi din cadrul Ministerului Economiei şi “Moldovagaz”, a sosit la Moscova pentru lansarea negocierilor noului contract de livrare a gazelor în R.Moldova, începând cu 2012. Potrivit “Moldovagaz”, pentru o discuţie detaliată a condiţiilor noului contract de furnizare a gazelor, părţile au înfiinţat un grup de lucru comun, cu misiunea de a coordona toate aspectele legate de termenii noului contract, precum şi ordinea de formare a preţurilor la gaze naturale.

În cadrul şedinţelor lunare, grupul de lucru va trebui să pregătească proiectul contractului de furnizare a gazelor naturale, care va fi discutat în luna octombrie, în cadrul vizitei în Moldova a vicepreşedintelui “Gazprom”, Alexandru Medvedev. După convenirea termenelor contractului, se planifică semnarea acestuia până la finele anului 2011.

Contractul în vigoare, valabil pe 5 ani, de furnizare a gazelor naturale în Moldova a fost semnat la 29 decembrie 2006. Potrivit condiţiilor contractului, preţul gazului este calculat printr-o formulă bazată pe preţul de vânzare mediu al gazului de către “Gazprom” în ţările CSI şi cotaţiile preţurilor pentru motorină şi păcură. În contract au fost, de asemenea, specificaţi coeficienţii de micşorare, 0,75 – în 2008, 0,8 – în 2009, 0,9 – în 2010.

După cum au relatat surse din cadrul administraţiei “Moldovagaz”, Moldova şi “Gazprom” vor continua negocierile privind noul contract de tranzit al gazelor naturale. Părţile au convenit să sincronizeze termenul noului contract de tranzit cu termenul noului contract de livrare de gaze în Moldova, care este de 5 ani. Amintim că tariful pentru tranzitul de gaze naturale pe teritoriul Moldovei în ţările europene, de la 1 ianuarie 2011 a fost majorat de la 2,5 dolari la 3 dolari pe 1 mie m3 de gaz la fiecare 100 km. Tariful anterior de 2,5 dolari a acţionat în ultimii 14 ani. Totodată, partea moldovenească este în favoarea majorării în continuare a taxei de tranzit. Este planificat că în 2011 Moldova va asigura tranzitul pe teritoriul sau a 18 mld. 230 mil. m3 de gaze naturale livrate de “Gazprom” în ţările europene, în special în Balcani. Volumul tranzitului de gaze naturale în zona balcanică pe teritoriul Moldovei în 2010 a scăzut cu 12% (2 mld. 215 m3), comparativ cu anul precedent şi a constituit 16 mld. 670 mil. m3. Veniturile “Moldovagaz” în urma tranzitului gazului rusesc prin teritoriul Moldovei în 2010 a scăzut cu 5 mil. dolari. Se preconizează ca, prin ridicarea taxei de tranzit, “Moldovagaz” va încasa venituri suplimentare în valoare de peste 8,6 mil. dolari, ceea ce va îmbunătăţi situaţia financiară a societăţii şi calculele cu “Gazprom” pentru gazul furnizat.

După cum au comunicat surse din cadrul Guvernului RM, pentru prima dată negocierile au loc între doi subiecţi economici: din partea Moldovei discuţiile sunt purtate de „Moldovagaz”, iar din partea Rusiei de „Gazprom”. Potrivit sursei citate, pentru Moldova sunt principiali asemenea factori ca: termenul pentru care va fi semnat contractul, precum şi formula stabilirii preţului la gaz, ceea ce are o legătură directă cu stabilirea preţului de tranzit a gazelor pe teritoriul R. Moldova. „Dacă această formulă va rămâne similară cu cea din acordul precedent, atunci preţul gazului pentru Moldova începând cu 2012 va ajunge până la $400 pentru o mie de metri cubi”, a conchis sursa din cadrul Guvernului.

Numarul ziarului: 
Nr.29 (398) din 20 iulie 2011