Întreprinderile din RM sunt încurajate să utilizeze ecotehnologiile

Piaţa tehnologiilor de mediu devine unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei mondiale, în contextul sporirii constante a costurilor la energie şi al discuţiilor despre eficienţa energetică. Săptămâna trecută, la Chişinău, au fost prezentate oportunităţile de colaborare în domeniul energiei regenerabile şi tehnologiilor verzi în cadrul proiectului polonez “GreenEvo”.

În cadrul mesei rotunde, Bogomil Luft, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polonia în R. Moldova a menţionat că Polonia are o experienţă bogată în domeniul energiei verzi, care prezintă un interes major nu doar pentru Polonia, dar şi pentru majoritatea statelor.

“În condiţiile insuficienţei acute a surselor energetice naturale, energia verde prezintă o alternativă eficace. Colaborarea dintre companiile poloneze şi cele din Moldova, la sigur, se va solda cu rezultate pozitive şi va duce la dezvoltarea tehnologiilor ecologice”, a declarat Bogomil Luft.

De asemenea, ambasadorul şi-a exprimat încrederea că relaţiile comercial-economice dintre cele două ţări se vor intensifica în viitor, vor fi identificate noi posibilităţi de afacere şi vor fi atrase investiţii în economia naţională, iar produsele şi serviciile moldoveneşti vor fi promovate pe piaţa Poloniei şi a Uniunii Europene.

La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a RM, Gheorghe Cucu, a spus că problemele ce ţin de ecologie, eficienţa energetică şi resursele regenerabile de energie preocupă de mai mult timp nu doar conducerea ţării, ci şi mediul de afaceri. Din acest punct de vedere, obiectivul întâlnirii este de a atrage atenţia asupra problemelor mediului şi a accentua importanţa utilizării resurselor alternative de energie şi a ecotehnologiilor în industrie.

Potrivit Serviciului Polonez de Statistică (GUS), doar în anul 2008 investiţiile în proiecte de protecţie a mediului ambiant a fost de circa 2,4 mld. euro, ceea ce constituie 0,7% din PIB-ul ţării. Acest lucru denotă o dezvoltare majoră a companiilor din industria ecotehnologiilor, în Polonia activând în jur de 510 de astfel de companii.

Proiectul GreeEvo este o iniţiativă inovaţională a Guvernului Poloniei şi are obiectivul de a promova tehnologiile poloneze de protejare a mediului, de a acorda suport dezvoltării întreprinderilor ce activează în domeniul ecotehnologiilor, prestează servicii sau oferă produse ecologice. În proiect sunt implicate firme care au fost selectate la concursurile din 2010 şi 2011 şi activează în direcţii prioritare, cum ar fi tehnologii cu emisie redusă de gaze, eficienţă energetică, tehnologii de dirijare a deşeurilor, producerea energiei din surse regenerabile etc.

Marzena Brzychczy, reprezentant al Ministerului Mediului al Republicii Poloneze a spus că “proiectul nu oferă finanţare directă, deoarece este un program de stat, dar este conceput pentru un transfer internaţional de tehnologii inovaţionale. Vrem să ajutăm alte ţări să-şi dezvolte continuu ecotehnologiile printr-un management competitiv şi să stabilim colaborări şi parteneriate”.

GreenEvo oferă sprijin ţărilor care se confruntă cu probleme ecologice, în domeniul surselor de energie regenerabile (SER), printre acestea fiind şi RM. Coordonatorul proiectului, Agnieszka Kozlowska-Korbicz a specificat că firmele moldoveneşti care activează în domeniul SER şi sunt interesate de proiectul GreenEvo şi de schimbul de experienţă cu companiile de acelaşi profil din Polonia, pentru început, trebuie să întrunească anumite condiţii, inclusiv posibilitatea transferării tehnologiilor peste hotarele ţării şi să depună o cerere la Ministerul Mediului din RM. Ulterior, cererile sunt analizate şi firmele care trec de această etapă obţin ajutor meritoriu şi logistic, iar experţii GreenEvo vor monitoriza situaţia din interiorul firmei. Într-un final, vor fi aleşi cei mai buni reprezentanţi în domeniul tehnologiilor ecologice din RM.

În cadrul aceluiaşi eveniment, ministrul mediului Gheorghe Şalaru a menţionat că „...promovarea politicilor de producere mai pură, de utilizare a tehnologiilor verzi şi ecotehnologiilor, de eficienţă energetică şi de utilizare a resurselor regenerabile de energie, în ansamblu, pot asigura utilizarea mai eficientă a resurselor limitate, fapt ce va avea un efect economic şi ecologic incontestabil, sporind siguranţa şi securitatea producerii, inclusiv şi alimentării cu energie. Reducerea emisiilor de substanţe nocive în mediu poate fi obţinută prin promovarea producerii mai pure, utilizării tehnologiilor verzi, inclusiv şi prin creşterea ponderii surselor de energie regenerabilă în bilanţul energetic”.

El a subliniat importanţa creării unor noi mecanisme financiare care să încurajeze dezvoltarea construcţiilor verzi, tehnologiilor inovatoare şi soluţiilor de producere a energiei din surse regenerabile, “care ar facilita trecerea la o economie “verde” şi crearea a noi locuri de muncă”.

Amintim că 95% din necesarul energetic al ţării, în mare parte combustibili fosili, este asigurat din importuri. În acelaşi timp, Republica Moldova are un potenţial mare de producere a energiei din surse regenerabile. Guvernul şi-a asumat responsabilitatea de a reforma sectorul energetic prin sporirea securităţii energetice, diversificarea surselor de energie şi atragerea investiţiilor în domeniu. Strategia energetică a ţării prevede că până în 2020, energia regenerabilă să constituie 20% din totalul energiei consumate.

Lilia Platon

Numarul ziarului: 
Nr.45 (414) din 16 noiembrie 2011