În Moldova a fost creată Asociaţia businessului european

Pentru o comunicare eficientă dintre investitorii europeni şi Guvernul R. Moldova, a fost creată Asociaţia businessului european. Prim-ministrul Vlad Filat a participat la festivitatea de lansare a Asociaţiei businessului european în Republica Moldova, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.

La eveniment au fost prezenţi Algirdas Semeta, Comisar European pentru Impozitare, Uniune Vamală, Audit şi Anti-fraudă, şi Dirk Schubel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.
Prim-ministrul a adresat felicitări cu ocazia înfiinţării Asociaţiei businessului european, ceea ce reprezintă un pas important în realizarea unei comunicări eficiente dintre mediul de afaceri, investitorii europeni şi Guvernul Republicii Moldova.

“Avem mari aşteptări în legătură cu activitatea Asociaţiei. Dincolo de atragerea noilor investiţii, contăm pe implementarea bunelor practici şi a standardelor companiilor europene”, a declarat Vlad Filat.
Premierul a dat asigurări că investitorii europeni vor beneficia şi în continuare de aceeaşi deschidere în identificarea problemelor existente şi de soluţionare a lor.

“Republica Moldova sub aspect economic este puternic ancorată în spaţiul economic european, pe lângă afinităţile de ordin geografic, istoric şi cultural. Peste 50% din comerţul extern al Republicii Moldova este cu UE, iar acest lucru se datorează companiilor ce activează în ţara noastră. O prioritate a noastră este ca aceste rezultate să fie îmbunătăţite în continuare”, a spus Vlad Filat.

Prim-ministrul a subliniat importanţa pieţei europene pentru Republica Moldova, menţionând că aceasta este cea mai mare, cea mai diversă şi cea mai puternică. În context, Vlad Filat s-a pronunţat pentru intensificarea cooperării cu ţările UE şi asigurarea condiţiilor necesare de activitate companiilor ce provin din aceste state, precum şi de atragere a noilor investitori.

Algirdas Semeta, Comisar European pentru Impozitare, Uniune Vamală, Audit şi Anti-fraudă şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu lansarea Asociaţiei businessului european, menţionând că Comisia Europeană salută acest eveniment.

Oficialul a specificat că aceasta este în beneficiul agenţilor economici europeni, dar şi al celor autohtoni, care vor putea prelua bunele practici şi standardele europene în activitatea lor.

“UE şi Republica Moldova au interese comune în avansarea relaţiilor economice. Acest fapt este confirmat de avansarea negocierilor privind Acordul de Asociere a RM la UE şi îmbunătăţirea cadrului normativ ce vizează colaborarea în domeniul vamal”, a spus Comisarul.

Referindu-se la aspecte privind cooperarea în domeniul vamal, Algirdas Semeta a accentuat că o vamă mai bună va aduce beneficii pentru economia Moldovei. Oficialul european a menţionat că prioritatea de bază a Acordului de Asociere şi a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător este alinierea cât mai rapidă şi în termeni restrânşi a Republicii Moldova la standardele europene.

Comisarul european a spus că Asociaţia businessului european va servi o bună platformă de dialog pentru discutarea problemelor, va ajuta la îmbunătăţirea climatului investiţional din ţara noastră şi va consolida relaţiile moldo-comunitare.

Algirdas Semeta a salutat prezenţa Prim-ministrului Vlad Filat la eveniment, subliniind că aceasta demonstrează seriozitatea acţiunilor părţii moldave în ceea ce priveşte avansarea relaţiilor cu UE.

Silvia Radu, Preşedinte al Asociaţiei businessului european, a făcut o prezentare a Asociaţiei, a scopurilor şi obiectivelor de bază. Printre acestea se numără acordarea suportului în vederea armonizării legislaţiei naţionale la cea comunitară, promovarea activităţilor de business, crearea unei imagini pozitive a Republicii Moldova, atragerea noilor investitori şi altele.

Printre fondatorii Asociaţiei businessului european sunt companiile Union Fenosa, BCR Chişinău, Moldcell, Bemol, Sudzucker, Metro Cash and Carry.

Numarul ziarului: 
Nr.41 (410) din 19 octombrie 2011