Vizita experţilor Băncii Mondiale la CNPF în vederea identificării domeniilor pentru posibile investiţii şi suport în sectorul agricol

Reprezentanţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) au avut, vineri, 3 mai, o întrevedere cu o echipă de experţi a Băncii Mondiale, care efectuează o vizită de lucru în R. Moldova, în perioada 29 aprilie – 8 mai curent. Misiunea Băncii Mondiale, din care fac parte experţi internaţionali şi locali, este condusă de Melissa Brown, economist principal în domeniul agricol.

Vizita este una de documentare şi constă în identificarea domeniilor pentru viitoare investiţii şi suport în sectorul agroalimentar. În particular, este vorba despre un vii­tor proiect, implementat de Banca Mondială în cooperare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, care vizează drept domenii prioritare – industria produselor lactate şi a cărnii, precum şi cerinţele de securitate alimentară.

De asemenea, drept domenii de interes pentru acordarea asistenţei ulterioare ar fi: facilitarea accesului la finanţare directă a organizaţiilor de creditare nebancară şi asociaţiilor de economii şi împrumut pentru proiectele în domeniul agriculturii, precum şi dezvoltarea şi extinderea asigurărilor subvenţionate în agricultură.

Vicepreşedintele CNPF, Iurie Filip, a făcut o prezentare succintă a celor trei sectoare ale pieţei financiare nebancare: sectorul de asigurări, piaţa de capital şi organizaţiile de creditare nebancară, subliniind importanţa adoptării de către Parlament şi punerii în aplicare a noii legi cu privire la organizaţiile de creditare nebancară. Vicepreşedintele CNPF a accentuat aspectele de bază ale legii privind cerinţele faţă de capitalul social, dezvăluirea informaţiei etc.

De asemenea, responsabilii din cadrul CNPF au trecut succint în revistă tematica aferentă asigurărilor subvenţionate în agricultură, fiind consemnat faptul că potenţialul intermedierii financiare la acest capitol nu este valorificat suficient şi că este necesar de a spori interesul producătorilor pentru asigurarea riscurilor evidente în ramura vizată.

Echipa de experţi a Băncii Mondiale a mai fost informată despre ultimele amendamente la Legea privind asociaţiile de economii şi împrumut, aprobată în noiembrie 2018, conform cărora asociaţiile centrale urmează să se reorganizeze într-o singură asociaţie, Asociaţia Naţională Centrală a Asocia­ţiilor de Economii şi Împrumut, calitatea de membru al acesteia fiind obligatorie pentru toate asociaţiile existente.

Astfel, în rezultatul reorganizării sectorului asociaţiilor de economii şi împrumut, acestea, de comun cu organizaţiile de creditare nebancară (care deja includ şi companiile de leasing), reprezintă o alternativă favorabilă pentru mecanismul de finanţare directă a proiectelor din agricultură şi industria alimentară.

La finalul întrevederii, experţii au confirmat interesul Băncii Mondiale de a fortifica sprijinul întru identificarea potenţialelor proiecte de asistenţă financiară destinată sectorului agricol.

Numarul ziarului: 
Nr.18 (792) din 8 mai 2019