Vitalie Banaru: Avem o politică orientată către client, către nevoile acestuia şi încercăm să-i oferim cea mai optimă soluţie

Interviu cu directorul general al Companiei de Asigurări “GENERAL ASIGURĂRI” SA, Vitalie Banaru.

– La 12 iunie în Republica Moldova este marcată Ziua Profesională a Asigurătorului. Ce înseamnă această zi pentru echipa companiei „GENERAL ASIGURĂRI”? Un prilej pentru a sărbători sau o ocazie de a analiza cum a fost anul, cum au evoluat afacerile, rea­lizate obiectivele propuse şi ce urmează de făcut?

– Activitatea de asigurări este un domeniu destul de complicat, care necesită o evaluare zilnică. Împreună cu colegii mei, zi de zi modelăm și ajustăm procesele la cerințele actuale ale clienților, stăruindu-ne să le oferim servicii de calitate, iar ziua de 12 iunie o sărbătorim în sânul naturii, astfel ne recreăm și ne încărcăm cu energie pentru a continua activitatea zi de zi.

– În orice afacere, mai ales de succes, cum este „GENERAL ASIGURĂRI”, care în anul 2020 a fost în TOP-3 companii cu cele mai multe prime brute subscrise, un rol-cheie îl joacă managerul. Cine este Vitalie Banaru, de unde vine, cum a ajuns în fruntea unei din cele mai mari Companii de asigurări din Moldova?

– În 4 ani de activitate, “GENERAL ASIGURĂRI” a ajuns în top trei cele mai importante companii din Moldova. Este un rezultat impresionant, dar aşteptat, deoarece suntem o echipă cu o bogată experienţă în domeniul asigurărilor.

Am început activitatea de asigurător acum 16 ani, în cadrul companiei de asigurări “MOLD­ASIG” în calitate de manager vânzări, unde am avansat până la funcţia de Director adjunct, fapt ce m-a făcut să cunosc foarte bine domeniul asigurărilor. În perioada 2015-2016 am deţinut funcţia de Director General al companiei de asigurări “Victoria Asigurări”, unde am reuşit să creez şi să consolidez o echipă nouă, care, în mare parte, îmi este alături şi acum. La începutul anului 2017 acţionarul principal, Vitalie Bodea, mi-a propus să vin în fruntea companiei nou create “GENERAL ASIGURĂRI” – lucru pe care l-am acceptat. De atunci până în prezent am consolidat cea mai bună echipă, formată din oameni cu cele mai bune calităţi profesionale şi omeneşti.

Pentru mine rolul de director presupune o responsabilitate faţă de angajaţii şi clienţii companiei.

– Compania de Asigurări “GENERAL ASIGURĂRI” SA a fost fondată la finele anului 2016, având misiunea de a ajuta potenţialii asiguraţi în gestionarea şi prevenirea riscurilor până la apariţia lor în viaţa de zi cu zi, de a fi cea mai bună alegere pentru clienţi în domeniul asigurărilor şi de a deveni lider pe piaţă locală. Din perspectiva celor patru ani de activitate pe piaţă, cum vedeţi locul companiei “GENERAL ASIGURĂRI” pe piaţa de asigurări din Moldova? Cum aţi descrie rolul pe care îl are compania la nivelul pieţei?

– După rezultatele primului trimestru 2021 (volumul primelor subscrise), suntem plasaţi pe locul 3 pe piaţa de asigurări şi pe locul 2 pe piaţa de asigurări generale. Nu a fost uşor să obţinem un astfel de rezultat, dar avem profesionişti cu experienţă şi o strategie bine determinată. Avem obiective clare, dar cel mai important scop e să satisfacem cererile clienţilor şi să-i deservim în aşa măsură, încât să devenim lideri pe piaţa locală de asigurări. Principalul scop este calitatea serviciilor oferite clienţilor – prin calitate înţelegem deservirea clienţilor la etapa contractare, specialişti bine pregătiţi care explică detaliat atât condiţiile contractuale, cât şi procesul de regularizare, astfel încât fiecare păgubit să obţină în termeni minimi indemnizaţia pentru daunele materiale pe care le-a suportat. Produsele Companiei sunt ajustate şi perfecţionate în permanenţă. Avem o politică orientată către client încercând să identificăm nevoile acestuia şi să-i oferim cea mai optimă soluţie, pentru ca fiecare client să rămână satisfăcut, iar numărul acesta să fie în creştere în fiecare an.

Dacă e să luăm pe tipuri de asigurări, după rezultatele primului trimestru 2021, putem menţiona că deţinem primul loc pe segmentul asigurărilor agricole şi animale, locul II – la asigurările de accidente, asigurările bunurilor persoanelor fizice şi juridice, Răspundere Civilă Auto (RCA), Carte Verde, locul III – la Asigurările CARGO (de încărcături), Asigurările de răspundere civilă generală.

Aş dori să menţionez în mod special Asigurarea bunurilor agricole, la care suntem lideri absoluţi, dar care este un gen de asigurare mai dificil, deoarece 100% depinde de condiţiile climaterice, iar tendinţa globală ne arată că acestea se schimbă de la un an la altul. În urma analizei detaliate a sectorului Asigurări agricole, au fost identificate posibilităţile de dezvoltare a segmentului dat. Specialiştii noştri, împreună cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii au elaborat, pe parcursul ultimilor doi ani, o nouă lege cu privire la asigurarea subvenţionată în agricultură. Astfel, noua lege intrată în vigoare la 16 ianuarie 2021, este net calitativă legislaţiei anterioare. Aceasta a impulsionat dezvoltarea asigurărilor agricole, ca rezultat, subscrierile pe tipul dat de asigurări, doar pe parcursul primelor 5 luni ale anului curent, s-au triplat în raport cu subscrierile înregistrate pe parcursul întregului an 2020. Totodată, creşterea numărului de clienţi în domeniul asigurărilor agricole se datorează şi faptului că în anul precedent Compania noastră şi-a onorat obligaţiunile contractuale faţă de clienţi, în pofida faptului că Compania a înregistrat pierderi semnificative pe segmentul dat. Acest faptul a demonstrat încă o dată că “GENERAL ASIGURĂRI” este partenerul de încredere al agricultorilor.

– Pandemia de COVID-19 a adus multe provocări domeniului asigurărilor, şi nu numai. Dar criza înseamnă nu doar o luptă pentru existenţă, în sens economic, dar şi o oportunitate. Care au fost consecinţele pandemiei şi ce oportunităţi a adus în cazul „GENERAL ASIGURĂRI”? Cum au evoluat afacerile companiei în 2020 şi ce estimări aveţi pentru acest an?

– Per general pandemia a adus mari probleme businessului mondial şi celui moldovenesc, în particular. Mai mult au avut de suferit companiile din sectorul HORECA şi tot ce ţine de odihnă şi agrement, transport. Multe întreprinderi au fost nevoite să se închidă. Noi, cei din sectorul asigurărilor, tot am avut de suferit. Am fost nevoiţi să lucrăm la distanţă, să găsim căi de deservire online a clienţilor. Din cauza pandemiei piaţa asigurărilor a scăzut cu aproximativ 9%, cu toate acestea, Compania “GENERAL ASIGURĂRI”, nu doar a reuşit să se menţină pe poziţii, dar a înregistrat şi o creştere de cca 10 la sută, cu un volum total de prime brute subscrise de 205 milioane lei! Acest lucru se datorează schimbării fulgerătoare a strategiei companiei prin adaptarea la noile condiţii şi implementarea de noi reguli de administrare a businessului. Aceasta ne-a permis să urcăm de pe locul 5 pe locul 3 pe piaţa asigurărilor. Odată adaptaţi la situaţie, am mers mai departe, dezvoltând şi perfecţionând tipurile existente de asigurări. Ce nu ne-a distrus – ne-a făcut mai puternici! Pentru anul 2021 perspectivele companiei sunt promiţătoare. Ne-am propus încasări de circa 230 milioane lei, adică o creştere cu circa 12%. Produsele forte de la care aşteptăm rezultate maximale sunt Asigurările bunurilor agricole, Asigurările de Bunuri, Asigurările auto (CASCO, RCA, Carte Verde), dezvoltarea segmentului Bancassurance.

– Sunteţi deja cinci ani pe piaţa asigurărilor. Din perspectiva activităţii companiei, cum vedeţi peisajul moldovenesc al asigurărilor, specificul pieţei de asigurări? Există diferenţe între piaţa noastră de asigurări şi cele pe care le-am numi mature? Care credeţi că este potenţialul pieţei din R. Moldova pe segmentul asigurărilor?

– Odată cu ameliorarea situaţiei pandemice, renaşte şi piaţa de asigurări. Genurile de asigurare care erau legate de circulaţia oamenilor, transportului şi mărfurilor peste hotare, deja încep să fie solicitate tot mai mult. În următorii ani văd o înviorare a pieţei de asigurări şi apariţia de noi produse de asigurare. Trebuie să recunosc că mai avem de învăţat de la marile companii de pe pieţele de asigurare din Occident. Să luăm spre exemplu Ţările Baltice, în care gradul de penetrare a economiei cu servicii de asigurare este de 2-3 ori mai înalt decât în R. Moldova. Şi aceasta se datorează nu numai economiei mai dezvoltate, ci şi nivelului mai înalt al culturii asigurărilor. Deci, potenţialul pieţei de asigurări, după părerea mea, ar fi dublu faţă de 1,5 miliarde lei prime brute subscrise anuale (2019-2020) din contul asigurărilor facultative, în special Asigurările de bunuri, Asigurările de accidente şi de Răspundere Civilă Auto, acoperirea de asigurare a cărora este nesemnificativă.

– Le puteţi oferi cititorilor noştri mai multe informaţii despre companie, în special despre echipă, clienţi, produse, despăgubiri achitate? Care sunt avantajele „GENERAL ASIGURĂRI”?

– Compania de Asigurări “GENERAL ASIGURĂRI” SA a fost înfiinţată pe 27 octombrie 2016, anul acesta avem micul nostru jubileu de 5 ani. Echipa “GENERAL ASIGURĂRI” are circa 900 de angajaţi, dintre care în jur de 700 – consultanţi în asigurări şi în jur de 150 – specialişti. În teritoriu activează 39 de Oficii Teritoriale, dintre care 7 în Chişinău, iar restul în toate centrele administrative raionale şi municipale. În afară de aceasta, mai avem peste 100 de puncte de vânzări în întreaga ţară.

Echipa noastră de vânzări a fost formată din persoane care au activat în asigurări mai bine de 10-20 de ani în companii de asigurări mari şi care s-au regăsit în echipa “GENERAL ASIGURĂRI”. Directorii Oficiilor Teritoriale sunt persoane cu studii superioare şi cu un şir de training-uri motivaţionale şi în vânzări.

În departamentele Oficiului Central şi secţiile de profil ale Companiei activează cca 50 de specialişti cu o bogată experienţă în domeniu care acordă suportul necesar atât forţei de vânzări proprii, cât şi intermediarilor în asigurări şi partenerilor noştri pentru a asigura cel mai bun raport preţ-calitate clienţilor noştri.

Compania dispune de un departament propriu de regularizare a daunelor despre care putem spune că este un departament-cheie, de care depinde rating-ul companiei în viitor, deoarece aici are loc deservirea nemijlocită a clienţilor care au avut de suferit în urma survenirii cazurilor asigurate. Respectiv, de modalitatea, viteza de soluţionare a dosarelor, de daună depinde atitudinea de mai departe a clienţilor noştri.

Referitor la clientela Companiei, pot să vă spun că în mare parte sunt clienţi fideli, care se asigură pe parcursul mai multor ani la noi, dar este în creştere şi numărul clienţilor noi, care trec de la alte companii la noi graţie deservirii mai bune, abordării individuale faţă de nevoile acestora, politica promovată de companie la instrumentarea cazurilor asigurate.

Un loc aparte în businessul asigurărilor îl au despăgubirile. La acest capitol, “GENERAL ASIGURĂRI” este pe locul 3 după rezultatele anului 2020, achitând peste 63 mil. lei pe cazurile de asigurare.

Aş vrea, de asemenea, să menţionez şi faptul că în mare parte portofoliul “GENERAL ASIGURĂRI” este plasat în reasigurare la companii cu renume mondial, respectiv asigurând clienţilor noştri un plus de protecţie în cazul unor riscuri asigurate majore. Aceste lucruri fac ca entitatea să fie una sigură şi să nu cadă în capcana crizei financiare.

Printre avantajele Companiei mai putem menţiona numărul mare de contracte de asigurare. Cu alte cuvinte, politica noastră e să ne adresam fiecărui client, chiar dacă este vorba de unul mic. Mai bine închei 100 de contracte mici, decât 3 mari, astfel asigurând un portofoliu dispersat fără a concentra riscul. Un alt avantaj mare îl reprezintă amplasarea punctelor noastre de vânzare. Suntem prezenţi în orice colţ al ţării! De asemenea, avem experţi de dau­nă în toate municipiile, astfel am creat condiţii comode clienţilor. Încă un avantaj este personalul calificat al companiei. Chiar aş spune cel mai calificat de pe piaţa de asigurări. Nu aş vrea să fiu învinuit de lipsă de modestie, dar îmi cunosc colegii şi ştiu ce pot face.

– Care sunt, în opinia Dumneavoastră, oportunităţile şi provocările cu care se va confrunta „GENERAL ASIGURĂRI” în anii următori? Care sunt perspectivele de dezvoltare şi aşteptările pe care le aveţi pentru viitor?

– Oportunităţile Companiei ar fi în potenţialul nedescoperit al pieţei de asigurări. Cu ajutorul promovării şi creării noilor tipuri de asigurare vom încerca să creştem vânzările. Dar nu şi fără implementarea noilor tehnologii. Am intrat în era vânzărilor online, de aceea specialiştii noştri gândesc noi metode de a merge pe calea vânzărilor electronice. Cine primul va însuşi acest moment şi va câştiga piaţa asigurărilor.

Ce ţine de riscuri, pot menţiona o posibilitate de intrare pe piaţa noastră de asigurări a companiilor din Occident, care ne-au depăşit cu zeci de ani în businessul asigurărilor şi care ar putea provoca o concurenţă acerbă. Printre riscuri ar mai fi şi conjunctura politică, de care va depinde în viitor libertatea mediului de afaceri. Un al treilea risc ar fi migrarea în masă a populaţiei. În scurt timp nu vom avea pe cine asigura. Cu toate acestea, suntem optimişti şi căutăm în permanenţă perspective de dezvoltare.

– În final, v-aş ruga să adresaţi un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Profesionale a Asigurătorului?

– Mă adresez în primul rând echipei “GENERAL ASIGURĂRI”, colegilor noştri din companiile de asigurare concurente, brokerilor, agenţilor de asigurare. Noi reprezentăm un domeniu aparte, fără de care economia naţională nu ar fi completă. Facem un lucru important, garantăm protecţie oamenilor, asigurăm viitorul activităţii întreprinderilor. În astfel de cazuri venim în ajutor noi, asigurătorii! Îi felicit pe toţi cu ocazia Zilei Profesionale a Asigurătorului şi le doresc să poarte cu mândrie numele de Asigurător! Sănătate şi succese în activitate!

A dialogat Vlad Bercu

Numarul ziarului: 
Nr.22 (896) din 9 iunie 2021