Vacanţe în 2021. Liber la călătorii, cu certificatul de imunizare?

Multe ţări dau liber la vacanţe în anul 2021, deşi pun deseori condiţii dure pentru turişti. Acum, când în R. Moldova procesul de imunizare, deşi mai încet decât s-ar dori, ia amploare, oamenii pot să-şi îndeplinească dorinţele de a ajunge la mare sau munte, să-şi vadă visul de a călători îndeplinit.

Pe aceeaşi undă a relansării turismului au fost mai multe evenimente ce s-au desfăşurat în săptămâna trecută. Astfel, secretarul de stat Dumitru Socolan a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru turism al Spaniei, Fernando Valdés Verelst, în contextul vizitei oficiale în capitala spaniolă dedicată participării la expoziţia internaţională în domeniul turismului – FITUR. Oficialii au căzut de acord asupra oportunităţii semnării pe viitor a unui Memorandum de cooperare moldo-spaniol, care va permite R. Moldova să preia cele mai bune practici şi experienţe în domeniul industriei turistice dezvoltate de-a lungul anilor de către Spania – actualmente unul dintre liderii mondiali în acest domeniu. Un subiect separat l-a constituit depăşirea crizei provocate de pandemie în industria călătoriilor şi reactivarea turismului, cu accent pe sporirea mobilităţii sigure. A fost pus accentul pe implementarea certificatului verde digital pentru călătorii, care urmează a fi implementat de către statele-membre ale Uniunii Europene începând cu luna iunie. Oficia­lul moldovean a abordat în Spania şi chestiunea privind posibilitatea recunoaşterii reciproce a certificatelor de vaccinare, lansarea în cadrul FITUR a Digital Green Certificate. Totodată, delegaţia R. Moldova a participat la etapa finală a concursului de start-up-uri iniţiată de Organizaţia Mondia­lă a Turismului.

Totodată, pe intern, după o pauză impusă de pandemie, sanatoriile din R. Moldova îşi redeschid uşile. Condiţiile de activitate sunt limitate, iar programele de tratament includ reabilitarea post COVID-19. Administratorii staţiunilor balneare afirmă că parvin tot mai multe solicitări, deşi străinii care în vremurile de până la pandemie preferau staţiunile balneare din Moldova, acum ezită să vină.

Şi condiţiile de intrare îi fac să-şi amâne călătoriile de sănătate în R. Moldova. Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Economici de Turism din Moldova au expediat o scrisoare deschisă în adresa premie­rului interimar, Aureliu Ciocoi, şi Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică din R. Moldova prin care solicită relaxarea condiţiilor de intrare în ţară. „Luând în considerare ameliorarea situaţiei pandemice atât în R. Moldova, cât şi pe plan mondial, dar şi analizând experienţa altor ţări, de exemplu a Bulgariei, Muntenegru, Albaniei etc., care permit intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor moldoveni nu numai în baza prezentării testului PCR COVID-19 negativ, dar şi a prezentării testului PCR COVID-19 pozitiv (efectuat în perioada de 15-180 zile înainte de intrare) – sau a unui act ce confirmă vaccinarea cetăţeanului”, Asociaţia solicită anularea necesităţii de a prezenta testul PCR COVID-19 negativ la intrarea cetăţenilor Moldovei şi a cetăţenilor străini (sosiţi din regiuni ai zonei verzi) pe teritoriul ţării. 

În opinia reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Economici de Turism din Moldova, lucrul acesta ar stimula turismul receptor şi importul de valută în tară.

Statisticile oficiale deocamdată însă sunt departe de a fi optimiste. În primele trei luni ale acestui an, cu 43 la sută mai puţini turişti s-au cazat în hotelurile şi pensiunile din R. Moldova, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Comparativ cu ianuarie-martie 2020, numărul turiştilor nerezidenţi în ianuarie-martie 2021 a scăzut cu 60,4% şi a turiştilor rezidenţi – cu 27,1%. Ponderi mai însemnate în numărul total de turişti nerezidenţi au revenit turiştilor din România (37,6%), Statele Unite ale Americii (11,7%) Ucraina (11,2%), Federaţia Rusă (7,8%) şi Turcia (5,3%).

Pe de altă parte, un semn bun este creşterea numărului de turişti şi excursionişti care au beneficiat în primul trimestru de serviciile agenţiilor de turism şi operatorilor de turism, după criza profundă din 2020, când circa 236 mii de persoane au renunţat la călătoriile în străinătate, pe fondul restricţiilor impuse de majoritatea ţărilor în condiţii de pandemie. Biroul Naţional de Statistică informează că, în ianuarie-martie 2021 agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii turistice la 29,0 mii de turişti şi excursionişti sau cu 5,6% mai mult faţă de perioada similară a anului 2020. Relansarea, încă anostă, a activităţilor de turism a fost determinată, în fond, de o creştere cu adevărat semnificativă, cu 76,9 la sută, a turismului intern. Este rezultatul, în primul rând, a campaniilor lansate de Agenţia de Investiţii, Asociaţia Naţională a Agenţilor Economici de Turism din Moldova, însuşi a agenţiilor de turism în anul 2020, „NeamPornit”, „Redescoperă Moldova” şi multe altele. Statisticile vorbesc de la sine. Chiar şi în 2020, când multora le era teamă să iasă din casă pentru a nu se infecta, turismul intern a scăzut doar cu 7,1 la sută, de zece ori mai puţin decât scăderea pe domeniu.

Iar în primul trimestru al acestui an numărul de participanţi la turismul intern s-a majorat cu 76,9%, în timp ce numărul străinilor care au apelat la agenţiile de turism şi turoperatori pentru a ne vizita ţara s-a redus cu 68,4%, iar al moldovenilor care au plecat în turism sau excursii peste hotare – cu 20,4%.

Atunci însă când ne referim la turismul intern, numărul cetăţenilor care călătoresc prin ţară este cu mult mai mare. Şi asta pentru că mulţi preferă să călătorească cu transportul propriu, pe rutele încă neexplorate de ei, fără a apela la o agenţie de turism.

Un sondaj de opinie, făcut public în săptămâna trecută, arată că totuşi mulţi moldoveni preferă să stea acasă decât să călătorească. Cel puţin şase din zece moldoveni nu merg niciodată la odihnă. Alte 32,4% au fost în vacanţa cel puţin o dată în ultimii cinci ani. Dintre aceştia, 15% au mers o dată în an, 12% – o dată la câţiva ani, iar 5% – de 2-3 ori pe an. În anul pandemic am avut o scădere de 4,3 ori a numărului de călătorii în scopul de odihnă, comparativ cu anul 2019, arată un sondaj de opinie realizat de CBS AXA la comanda IDIS „Viitorul”, la care face referire economistul Veaceslav Ioniţă. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1114 persoane.

Potrivit sondajului, 80% dintre călătoriile de odihnă ale moldovenilor sunt peste hotare. Ţara preferată pentru destinaţie este Ucraina, unde aproape 47% aleg să se odihnească. Bulgaria este preferată de către circa 31% dintre moldoveni. Mai mult de 17% aleg să meargă în Turcia. Alte puţin peste 12% preferă România. În Italia merg mai mult de 10% dintre moldoveni, iar Grecia este preferată de către 12,2%. În ţări ca Franţa, Spania, Rusia, SUA, Muntenegru merg mai puţin de 10% dintre moldoveni.

Veaceslav Ioniţă a menţionat că în R. Moldova sunt în jur de 2,6 milioane de cetăţeni, iar 32% dintre aceştia, cel puţin o dată la câţiva ani merg undeva la odihnă. Tinerii între 18 şi 29 de ani, 54,4% sau fiecare al doilea, merg cel puţin o dată în câţiva ani la odihnă, urmaţi de cei de 30-44 de ani. În cazul persoanelor cu vârsta de 60+, care de obicei sunt oameni cu venituri modeste – doar 13% merg la odihnă sau fiecare a şaptea persoană.

Timpurile însă se schimbă şi preferinţele oamenilor la fel. Programele şi campaniile lansate în ultimii doi ani au impulsionat turismul intern, care va duce, mai curând, şi la o dezvoltare a industriei turismului din Moldova, la o diversificare a ofertelor şi conectare a rutelor din ţară cu cele de peste hotare. Vor veni schimbările şi în turismul emiţător, adică călătoriile peste hotare, odată cu reducerea efectelor pandemiei.

Vlad Bercu

Numarul ziarului: 
Nr.20 (894) din 26 mai 2021