Uniunea Europeană reia sprijinul bugetar pentru Republica Moldova

Uniunea Europeană a decis să reia acordarea sprijinului financiar pentru Moldova mai înainte de termenul promis. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta scrie presa europeană.

Potrivit informaţiilor, Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a declarat luni, la Bruxelles, că această decizie a fost luată la şedinţa Consiliului Afacerilor Externe al UE.

“Mă bucur să anunţ astăzi reluarea sprijinului macrofinanciar pentru Republica Moldova. În zilele următoare vor fi alocate 14,54 mil. de euro pentru susţinerea bugetară a Moldovei. Deblocarea asistenţei financiare este un semn clar al sprijinului din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova şi cetăţenii săi, de apreciere a măsurilor deja întreprinse şi de încurajare a reformelor”, a declarat Johannes Hahn.

Referindu-se la acordarea celei de-a doua tranşe din suma promisă Moldovei de 100 mil. euro, Comisarul european a spus că “această chestiune mai necesită a fi discutată”. De asemenea, el a menţionat că în această cheie “este importantă şi decizia finală a FMI, căci aceste probleme sunt interdependente”, dar “informaţiile pozitive care vin din Moldova” l-au determinat “să se adreseze colegilor referitor la începerea pregătirilor” pentru deblocarea finanţării.

Comisarul european a menţionat că cea mai importantă condiţie în acest sens este “lupta împotriva corupţiei”, precum şi “crearea unui sistem al justiţiei transparent şi independent, care trebuie să fie o prio­ritate absolută pentru autorităţile Moldovei”.

Nicu Popescu a menţionat că “reţeta dezoligarhizării Moldovei constă în crearea unui sistem al justiţiei independent şi numirea unui procuror general independent”.

“Ne vom concentra şi pe lupta împotriva corupţiei, în special la cel mai înalt nivel, căci, după cum ştim, “peştele de la cap se strică”. În ultimii ani, situaţia corupţiei în Republica Moldova s-a agravat, iar acest lucru este inacceptabil”, a spus el.

Întrebat dacă Republica Moldova va folosi experienţa Georgiei în această chestiune, Popescu a menţionat că “a vorbit deja pe această temă cu omologul georgian”. Popescu a mai spus că în curînd va efectua o vizită în Georgia.

“Georgia este un prieten al Moldovei, eu am lucrat acolo şi cunosc mulţi oameni. Desigur, vom coopera pentru a dezvolta Parteneriatul Estic şi pentru a face ca societăţile noastre să prospere”, a spus diplomatul.

După cum a comunicat anterior agenţia INFOTAG, la începutul lunii iulie, premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a mers la Bruxelles în prima sa vizită în străinătate. Atunci, Hahn a spus că “Moldova urmează să parcurgă o cale dificilă, dar poate conta pe sprijinul politic şi financiar al Uniunii Europene”. El a promis atunci că acordarea asistenţei financiare pentru Moldova va fi reluată în toamnă, după ce Guvernul va îndeplini o serie de precondiţii.

Numarul ziarului: 
Nr.28 (802) din 17 iulie 2019