Un studiu lansat de BM constată o reducere semnificativă a costului reglementării afacerii în R. Moldova

Timpul dedicat interacţiunii cu autorităţile de reglementare pentru companiile din Republica Moldova a fost redus în 2016, după un deceniu fără schimbări semnificative. Aceasta este una din concluziile studiului “Costul reglementării afacerilor 2016”, prezentat de către Grupul Băncii Mondiale şi Guvernul Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Managerii companiilor au estimat că timpul total dedicat interacţiunii cu autorităţile a constituit 7,9 la sută, nivel minim înregistrat în ultimul deceniu, când indicatorul oscila în jurul valorii de 10-11 la sută şi comparabil cu obiectivul inclus în Strategia “Moldova 2020”. Îmbunătăţirea s-a produs datorită reformei autorizaţiilor de comerţ, care a înlocuit autorizaţiile cu un sistem de notificare. Printre alţi factori ce au contribuit la această îmbunătăţire sunt raportarea fiscală electronică şi moratoriul asupra controalelor de stat, impus de Guvern în 2016.

Vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a menţionat în cadrul prezentării raportului că moratoriul instituit asupra controalelor, chiar dacă a fost o decizie radicală, a adus rezultate pozitive, pecum eliminarea a 115 acte permisive din cele 400 în vigoare, crearea ghişeului unic. “În faza a doua, urmează să fie abrogate sau eliminate încă 150 de acte permisive”, a mai spus vicepremierul. Totodată, el a notat că ghişeul unic nu este utilizat la nivelul autorităţilor locale.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, s-a referit la îmbunătăţirea achitării taxelor, raportarea electronică. “Deşi am avut o situaţie economică stagnantă, fiscul a acumulat în 2016 cu un miliard de lei mai mult decât în anul precedent, iar Serviciul Vamal a adus la buget cu 1,5 miliarde de lei mai mult”.

“Înlocuirea autorizaţiilor de comerţ cu un sistem de notificare este un exemplu excelent al modului în care performanţa cadrului de reglementare poate fi îmbunătăţită timp de un singur an. Timpul necesar pentru înştiinţarea autorităţilor despre lansarea afacerii a fost redus de la 13 zile până la 5,7 zile. Sistemul electronic de evidenţă fiscală a contribuit la reducerea cu 30 la sută a timpului dedicat acestei raportări, iar moratoriul asupra controalelor a generat înjumătăţirea numărului de controale per companie – două anual”, a declarat Alex Kremer, directorul Băncii Mondiale pentru Moldova.

„Totuşi, moratoriul nu reprezintă o reformă durabilă şi trebuie folosit doar ocazional. Prin urmare, recomandăm insistent Guvernului să ofere prioritate reformei actelor permisive şi de control în 2017 pentru a asigura ireversibilitatea tendinţelor pozitive din 2016”, a mai adăugat oficialul.

În pofida acestor îmbunătăţiri, doar 13 la sută din managerii companiilor intervievaţi în cadrul studiului au constatat o îmbunătăţire reală a mediului de afaceri în 2016, 60 la sută nu constată nici o schimbare, în timp ce 27 la sută consideră că mediul de afaceri s-a înrăutăţit. Astfel de indicatori contradictorii sugerează că alţi factori “indirecţi” influenţează percepţiile comunităţii de afaceri asupra mediului de afaceri, factori care nu au fost captaţi de studiu.

Raportul arată mai multe tendinţe îngrijorătoare, doar 6 la sută din respondenţi sunt de opinia că afacerile sunt tratate egal de lege. Ponderea lor s-a redus alarmant faţă de cifrele studiului precedent – 19 la sută din respondenţi în 2015. Alte 40 la sută consideră că sistemul juridic asigură doar parţial egalitatea companiilor. Circa 40 la sută din respondenţi consideră că legea este aplicată selectiv (faţă de 38 la sută în anul precedent), în funcţie de atitudinea persoanelor publice şi alte 27 la sută (faţă de 23 la sută în anul precedent) sunt parţial de acord cu această afirmaţie.

Aproximativ 20 la sută s-au plâns de vizitele controlorilor în scopul luă­rii de mită şi circa 12 la sută consideră că au fost controlaţi şi intimidaţi în favoarea concurenţilor lor. Autorităţile trebuie să atragă atenţie la tendinţele depistate şi să ia masuri pentru a soluţiona aceste probleme.

Participanţii la reuniunea de prezentare a raportului au menţionat şi faptul că o parte din oamenii de afaceri au refuzat să completeze anchetele. Totodată, ei au afirmat că Republica Moldova se află într-o competiţie acerbă cu alte ţări, de aceea trebuie să se facă mai mult pentru a fi competitivă. “Este vorba nu numai despre investiţii, dar şi activitatea companiilor”, au menţionat experţii.

Numarul ziarului: 
Nr.11 (683) din 15 martie 2017