Un nou model de business îşi face loc pe piaţa moldovenească – ESCO

Proiectul ESCO, cunoscut de ceva vreme în alte ţări, şi-a anunţat prezenţa în Moldova încă în 2014, însă până acum activitatea acestuia s-a rezumat la instruiri peste hotare a reprezentanţilor companiilor autohtone care ar fi interesate să înceapă o astfel de activitate. Implementatorii programului au anunţat că până la mijlocul lunii aprilie curent vor fi identificate primele edificii, iar deja în iunie se va desfăşura şi tenderul de selectare a agenţilor economici care se vor ocupa de eficienţa energetică a clădirilor respective.

„În Republica Moldova există prestatori de servicii de aşa tip, însă aceştia nu oferă soluţii tehnice şi financiare, în acelaşi pachet. Prin proiectele de eficienţă energetică, concepute şi implementate pentru diverşi clienţi, societăţile de servicii energetice de tip ESCO asigură reducerea cheltuielilor pentru energie, astfel încât economia realizată să acopere în final costurile finanţării proiectului. În prezent, trebuie să demonstrăm că acest proiect este fezabil şi aplicabil mai întâi în municipiul Chişinău”, a menţionat directorul Agenţiei de Eficienţă Energetică, Mihail Stratan, în cadrul unui seminar de informare, dedicat jurnaliştilor. El a explicat că proiectul este util, îndeosebi, pentru asigurarea eficienţei energetice a clădirilor publice, întrucât statul nu trebuie să facă investiţii capitale.

De partea cealaltă, managerul proiectului PNUD, Nicolae Zaharia, susţine că în jur de 15 clădiri publice şi alte cinci blocuri rezidenţiale din capitală vor putea să beneficie­ze de asistenţă tehnică şi financiară a programului respectiv. Pentru aceste măsuri, GEF şi PNUD urmează să acorde 1,45 mil. dolari.

La prima etapă, companiile vor efectua un audit energetic, după care vor decide asupra lucrărilor necesare, fie vorba de reabilitarea termică sau instalarea utilajelor de control al energiei şi alte elemente care să aducă o eficienţă energetică sporită. Plus la aceasta, firmele ESCO vor analiza atent consumul de energie şi managementul acesteia şi vor oferi suport în operare şi întreţinere. Fireşte, vor monitoriza şi evalua economiile pe durata proiectului care poate fi de 5-7 ani, iar economia consumului energetic ar putea constitui, în final, între 25-30%.

Proiectul „ESCO Moldova, transformarea pieţei energetice prin introducerea companiilor de servicii energetice” are o perioadă de implementare de patru ani (2014-2018), cu un buget total de 1 450 000 dolari. Este finanţat de Fondul Global de Mediu (GEF) şi co-finanţat şi implementat de PNUD Moldova. Proiectul ESCO Moldova îşi propune să reducă volumul emisiilor de CO2 directe cu cel puţin 68 mii tone şi a emisiilor indirecte cu cel puţin 240 mii tone în perioada de impact al proiectului. Totodată, va fi sprijinită Primăria Chişinău la îmbunătăţirea utilizării energiei în clădirile din capitală, în mod special, în clădirile din subsectorul instituţional şi în blocurile locative din sectorul rezidenţial.

Lilia Platon

Numarul ziarului: 
Nr.13 (634) din 30 martie 2016