Un acord de colaborare va fi semnat de CNPF şi Consiliul Concurenţei

„Pentru început, în domeniul liberalizării concurenţei în contextul politicii de preţuri  pentru piaţa asigurărilor, CNPF va veni cu un nou proiect de regulament conform căruia  companiile de asigurări care vor dispune de indicatori prudenţiali mai mari decât cei minimi prevăzuţi de legislaţia în vigoare, vor putea stabili tarifele proprii prin coordonare cu CNPF”.

Despre aceasta a declarat vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), Nina Dosca în cadrul mesei rotunde „Colaborarea autorităţilor de reglementare în vederea liberalizării pieţelor”.
”Deocamdată a fost elaborat un proiect de modificare a Legii cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, în aşa fel încât să fie eliminate şi excluse situaţii similare celor care au avut loc în cazul anumitor companii de asigurare pe segmentul de vânzare a poliţelor “Carte Verde”, a menţionat Nina Dosca.
“Unele situaţii impun ca organul de supraveghere să vină cu anumite reglementări care să protejeze atât consumatorul, cât şi agenţii economici care trebuie să concureze pe piaţă. Dar nu trebuie să uităm că o concurenţă sănătoasă se axează nu doar pe cea a preţurilor, ci şi pe accesul liber la acest business”, a punctat Nina Dosca.
Dosca a remarcat că, actualmente, investitorii locali şi cei străini au acces liber pe piaţa moldovenească de asigurări. De asemenea, nu trebuie de confundat condiţiile prevăzute de Directivele europene pentru despăgubirea anumitor activităţi ca fiind restricţii în activitatea ce limitează concurenţa.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare este de părere că: ”Dacă piaţa de asigurări ar fi fost cu adevărat liberă şi ar fi existat concurenţă, nu ar fi fost această reglementare, ci ar fi cu totul altă situaţie. Am discutat cu regulatorul pieţei – CNPF şi vrem să găsim soluţii în comun, reieşind din practica internaţională. Desigur, sunt unele domenii ale economiei naţionale care sunt foarte sensibile şi, evident, că acestea nu pot fi complet liberalizate. Aici trebuie să vedem cât de mult ne implicăm ca să nu distorsionăm piaţa”.
Viorica Cărare a mai spus că susţine noua iniţiativă legislativă a CNPF privind modificarea Legii cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto precum şi implementarea unui nou regulament de calculare a preţurilor, întrucât actuala metodologie este una depăşită.
Menţionăm că la 16 mai curent, Plenul Consiliului Concurenţei a decis că problemele ce ţin de  asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă “Cartea Verde” au fost determinate de reglementarea excesivă a sectorului respectiv. Totodată, Consiliul Concurenţei a încetat investigaţia pornită pe acest caz, din motiv că pe parcurs nu au fost identificate probe noi anticoncurenţiale.

Lilia Platon

Numarul ziarului: 
Nr.21 (541) din 4 iunie 2014