Ştiaţi că:

În curând, platformele de finanţare participativă vor putea fi autorizate şi în Republica Moldova. Află în informaţia de mai jos ce reprezintă acestea.

Finanţarea participativă sau crowdfunding (din engleză crowd – mulţime şi funding – finanţare) reprezintă o formă de accesare a fondurilor pentru proiecte investiţionale, prin intermediul platformelor de finanţare participativă, care au apărut odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaţionale şi în rezultatul efortului de identificare a surselor alternative de finanţare. La baza acestei tehnici stă ideea de a pune în legătură investitorii cu unul sau mai mulţi dezvoltatori ori debitori-consumatori, prin intermediul unui sistem informaţional cu acces public, care funcţionează pe principiul unei burse.

Creşterea galopantă a finanţării participative pe plan internaţional a atras necesitatea dezvoltării şi în Republica Moldova a cadrului de reglementare aferent acestui model de business, astfel încât, Parlamentul a adoptat în iulie curent Legea privind serviciile de finanţare participativă (în vigoare din 1 martie 2024), potrivit căreia Comisia Naţională a Pieţei Financia­re va autoriza, reglementa şi supravegherea activitatea furnizorilor de servicii de finanţare participativă.

Intreprinderile Mici şi Mijlocii şi Autorităţile Publice Locale vor avea posibilitatea să atragă pentru un singur proiect resurse financiare în sumă de maxim 1 milion euro.

Persoanele fizice vor avea dreptul să atragă finanţare pentru consum în sumă maximă de 7 500 euro.

Investitorii nesofisticaţi pot investi, în decursul unui an, maximum 10 000 de euro.

Orice investiţie presupune o doză de risc, care implică probabilitatea de a pierde investiţia efectuată. Investiţiile în proiectele de finanţare participativă nu sunt garantate de mijloacele Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar sau ale Fondului de compensare a investitorilor!

Numarul ziarului: 
Nr.39 (1014) din 4 octombrie 2023