Statul şi-a propus să atragă investiţii de 1,3 miliarde de euro prin programul de dobândire a cetăţeniei moldoveneşti

Guvernul de la Chişinău vrea să atragă, în următorii cinci ani, investiţii de 1,3 miliarde de euro în urma implementării Programului de dobândire a cetăţeniei prin investiţii. Acesta va fi elaborat şi implementat de consorţiul internaţional MIC Holding LLC şi Henley&Partners Government Services Ltd, selectat prin concurs public. Contractul, care stabileşte condiţiile de parteneriat, a fost semnat la 11 iulie 2018, la Chişinău.

Potrivit Ministerului Economiei şi Infrastructurii, “consorţiul câştigător a oferit cel mai bun plan de implementare a Programului de dobândire a cetăţeniei prin investiţie pentru Guvernul Republicii Moldova”. În cadrul implementării contractului, liderul Consorţiului câştigător, MIC Holding LLC, se va axa pe creşterea investiţiilor străine directe, elaborarea unui brand de ţară în vederea consolidării percepţiei globale a Republicii Moldova şi dezvoltarea domeniului imobiliar. MIC Holding LLC va genera noi oportunităţi economice şi extinderea surselor de venituri externe pentru Republica Moldova, astfel asigurând investiţiile capitale străine imediate în unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova.

Surse din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii susţin că cetăţenia Republicii Moldova prin investiţii va fi acordată doar solicitanţilor care îndeplinesc cele mai bune standarde internaţionale. Aceştia vor fi supuşi unei verificări a reputaţiei economice şi financiare, care se va desfăşura în patru etape. Verificările la primele nivele vor fi efectuate de companii globale de diligenţă şi se vor axa pe verificarea antecedentelor şi validarea informaţiilor cuprinse în formularele de cerere. Ultimul nivel va include analiza riguroasă a aplicanţilor la Program prin autorităţi precum Interpol, SIS, MAI, CNA.

„Cetăţenia pentru investiţii este o formă care se aplică în mai multe state, precum Letonia, Malta, Cipru, Canada, Australia. Guvernul a elaborat acest instrument având la bază bunele practici internaţionale şi contând pe identificarea unui partener bun. Acum, când partenerul a fost identificat, semnăm contractul cu încrederea că în următorii cinci ani volumul investiţiilor va atinge o valoare cumulativă de 1,3 miliarde de euro”, a punctat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Conform contractului, Consorţiul va suporta riscul economic, costurile şi cheltuielile iniţiale şi continue aferente proiectării tehnice, implementării, activităţii consultative, acordării instruirilor, precum şi promovării internaţionale a Programului. Guvernul nu va finanţa din mijloace publice Consorţiul pentru serviciile prestate, iar costurile şi cheltuielile aces­tuia vor fi acoperite din comisioanele achitate de către solicitanţii cetăţeniei prin investiţii, a precizat Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Vitalie Iurcu, a menţionat în cadrul unor interviuri pentru mass-media că “lansarea oficială la nivel internaţional a programului privind acordarea cetăţeniei prin investiţii va avea loc la începutul lunii noiembrie în oraşul Dubai din Emiratele Arabe Unite, unde va avea loc Forumul internaţional în domeniul acordării cetăţeniilor”.

Potrivit lui Iurcu, programul de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova prin investiţii va fi utilizat pentru a promova imaginea ţării noastre peste hotare şi pentru a atrage cât mai mulţi investitori străini. “Nu trebuie să vedem acest program doar ca pe unul de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova, ci o să-l folosim la maximum pentru a promova imaginea ţării noastre ca ţară de investiţii”, a punctat Iurcu.

Pentru a atinge acest obiectiv, anual vor fi organizate cel puţin 30 de evenimente la nivel internaţional. La acestea vor participa şi oficiali ai Republicii Moldova implicaţi în atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor. “Vom prezenta care sunt avantajele competitive ale Republicii Moldova în regiune, care sunt oportunităţile pe care le oferim din punct de vedere fiscal prin intermediul zonelor economice libere, parcurilor industriale şi asta va genera mai multe investiţii în ţară”, a specificat Vitalie Iurcu.

Oficialul a adăugat că asemenea Programe au fost iniţiate încă în anii 1990, acestea fiind funcţionale în prezent în mai multe state, printre care Elveţia, Austria, Canada, SUA, Australia, Spania, Portugalia, Grecia, Malta, Lituania. “Pachetul de obţinere a unei vize de reşedinţă sau a unei cetăţenii sunt practic omogene de la un stat la altul. În majoritatea cazurilor acestea includ următoarele condiţii: fie că faci o donaţie unică, fie că faci investiţii în anumite sectoare pe care statul respectiv le consideră prioritare, cum ar fi să depui un depozit într-o bancă locală sau să cumperi hârtii de valoare, pe care trebuie să le păstrezi pe o perioadă de timp sau să investeşti într-o întreprindere autohtonă. În urma acestora, obţii permis de şedere în această ţară sau obţii paşaportul acestei ţări. Este o practică internaţională, care va evolua în contextul globalizării”, a subliniat secretarul de stat al Ministerului Economiei.

Vitalie Iurcu a ţinut să menţioneze că mai multe companii străine şi-au manifestat interesul de a investi în ţara noastră. Acestea sunt atrase de posibilităţile pe care le oferă R. Moldova. “Am avut recent o întâlnire cu o companie din Federaţia Rusă care analizează posibilitatea de a veni în Republica Moldova. Este vorba despre o investiţie de circa 250 mln de dolari”, a spus Iurcu. Compania şi-a argumentat decizia prin faptul că ţara noastră are o poziţie bună, are semnat un Acord de Liber Schimb cu UE, cu ţările CSI şi cu Turcia. În prezent, Guvernul mai iniţiază negocierile privind semnarea Acordului de Liber Schimb şi cu Republica Populară Chineză.

Oficialul a precizat că Guvernul vrea să atragă, în următorii cinci ani, investiţii de 1,3 miliarde de euro în urma implementării Programului de dobândire a cetăţeniei prin investiţii, însă suma ar putea fi şi mai mare.

Anterior, mai mulţi experţi, dar şi partidele din opoziţie au criticat proiectul cu privire la acordarea cetăţeniei moldoveneşti prin investiţii. În particular, organizaţia Transparency International-Moldova a declarat că proiectul dat „ar putea să legalizeze interesele clare de oficializare a unor fluxuri financiare de origine dubioasă, implicând instituţiile statului şi cetăţenii Republicii Moldova în noi scheme de cămătărie prin intermediul emiterii de instrumente de datorie publică internă”, iar reprezentanţii PAS au declarat că această lege va transforma Moldova „într-un loc al crimelor financiare”.

Şi fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a afirmat în cadrul unei emisiuni televizate că Legea privind acordarea cetăţeniei contra investiţii poate lovi dur asupra liberei circulaţii prin Europa. Potrivit fostului demnitar, această lege “este un instrument de spălare a banilor, dar şi un bilet pentru libera circulaţie prin Europa a unor persoane periculoase”.

Negruţa susţine că prin această lege se deschide o portiţă pentru cei implicaţi în furtul miliardului, dar şi pentru alte categorii de oameni de afaceri care vor dori să-şi legalizeze banii obţinuţi din surse obscure.

Potrivit unui rating privind atractivitatea cetăţeniei diferitelor state, R. Moldova ocupă locul 42 din 190 de ţări.

Lilia Alcază

Numarul ziarului: 
Nr.30 (754) din 1 august 2018