Standardele Naţionale de Contabilitate vor fi aplicate cu titlu obligatoriu din 1 ianuarie 2015

Standardele Naţionale de Contabilitate în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară şi Planul general de conturi contabile vor fi aplicate cu titlu obligatoriu din 1 ianuarie 2015, anunţă Ministerul Finanţelor, informează MOLDPRES.

Conform Ordinului, publicat la sfârşitul săptămânii trecute în „Monitorul oficial”, „Standardele Naţionale de Contabilitate, Indicaţiile metodice şi Planul general de conturi contabile se aplică de către entităţi de la 1 ianuarie 2014 cu titlu de recomandare şi de la 1 ianuarie 2015 cu titlu obligatoriu”.

Ministerul Finanţelor reiterează că va sprijini entităţile în procesul de trecere la noile SNC prin acordarea ajutorului metodologic în aspectele problematice ale contabilităţii şi raportării financiare conform prevederilor SNC noi şi Planului general de conturi contabile.

Amânarea cu un an a termenului de trecere la noile standarde a fost solicitată de Asociaţia Businessului European, Camera de Comerţ Americană, Asociaţia Investitorilor Străini şi Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti. Semnatarii demersului afirmau că se confruntă cu unele probleme în procesul de trecere la noile standarde.

Potrivit Planului de conturi contabile, de la 1 ianuarie 2014 companiile erau obligate să treacă la Standardele Naţionale de Contabilitate.

Noile Standarde Naţionale de Contabilitate corespund Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară şi Directivelor Uniunii Europene şi vor aduce un beneficiu incontestabil entităţilor şi altor părţi interesate (fondatori, organe de stat, etc.) prin ţinerea conformă a contabilităţii şi obţinerea informaţiei economice veridice.

Numarul ziarului: 
Nr.48 (519) din 18 decembrie 2013