Acestea sunt rezultatele sondajului realizat de compania Magenta Consalting la cererea INCASO. În sondaj se menţionează că ponderea celor care nu au economii printre tineri este de 38 la sută, printre pensionari – 66 la sută.
Totodată, 32 la sută din populaţia rurală şi 24 la sută din cea urbană îşi păstrează economiile acasă. 7 la sută din populaţia rurală şi 15 la sută din cea urbană au bani pe conturi bancare, 3 la sută din rurală şi 4 la sută din urbană – în imobile. În pietre şi metale preţioase investesc doar un procent din populaţia urbană şi 0 la sută din cea rurală. Sondajul a fost efectuat printre 1170 moldoveni mai în vârstă de 18 ani.
Circa 41 la sută din moldoveni preferă salariile în plic, dacă suma acestora este mai mare decât a salariilor oficiale.
Acestea sunt datele sondajului efectuat de compania Magenta Consalting la cererea INCASO. În sondaj se spune că această tendinţă este mai populară printre persoanele de 18-49 ani. Totodată, 42 la sută din respondenţi preferă să primească salariu oficial, chiar dacă suma acestuia este mai mică decât cea a remunerării în plic. Printre aceştia se înscriu învăţătorii, medicii, inginerii. Circa 14 la sută din respondenţi nu sunt decişi, iar 3 la sută au alte surse de venit. Potrivit raportului, în prezent 45 la sută din respondenţi au salariu de bază, 25 la sută – salariu tarifar în dependenţă de orele de muncă, 5 la sută – salariu de bază plus procente din vânzări. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1170 persoane. Potrivit sursei citate, 14,7 la sută din toţi angajaţii lucrează în economia informală, dintre care 52 la sută în construcţii, 46,7 la sută – agricultură, 35,4 la sută – comerţ, hotele, restaurante. Totodată, circa 127 mii angajaţi lucrează neoficial la întreprinderi din sectorul formal al economiei.
InfoMarket