Societăţile de asigurare au beneficiat de instruiri privind implementarea Solvency II şi a IFRS 17, organizate de CNPF cu suportul USAID şi AAM

Timp de cinci zile, actuarii, specialiştii din domeniul financiar şi managerii de risc din cadrul societăţilor de asigurări au participat la un amplu program de instruiri menit să-i pregătească pentru implementarea Directivei Solvency II, precum şi a Standardului IFRS 17. Cursul a fost organizat de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), în cooperare cu Proiectul USAID „Transparenţa Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA) şi Asociaţia de Actuariat din Moldova (AAM).

Primul modul, desfăşurat în perioada 20–22 martie 2023, a urmărit familiarizarea asigurătorilor cu cerinţele prevăzute de Directiva Solvency II (principalul act legislativ al UE în domeniul asigurărilor), de altfel transpuse parţial în noua lege privind activitatea de asigurare sau de reasigurare, intrată în vigoare la începutul anului 2023. Astfel, în cadrul sesiunilor, expertul internaţional Siegbert Baldauf a abordat mai multe subiecte de interes pentru asigurători, de la calculul rezervelor tehnice şi determinarea parametrilor de stres, până la rolul funcţiei actuariale şi managementul riscului.

În cadrul celui de-al doilea modul, desfăşurat pe 27 şi 28 martie curent, expertul Dan Sfetcu a făcut o prezentare detaliată a cerinţelor noului standard internaţional de raportare financiară pentru contractele de asigurări – IFRS 17. Prezentările au vizat domeniul de aplicare a IFRS 17, cerinţele de prezentare şi dezvăluire a informaţiei, modelele de evaluare, precum şi alte aspecte privind tranziţia la noul standard de raportare financiară.

Prezent la eveniment, Vicepreşedintele CNPF, Adrian Gheor­ghiţă, a menţionat despre importanţa consolidării abilităţilor şi competenţelor participanţilor profesionişti ai pieţei de asigurări în implementarea cerinţelor Solvency II şi ale IFRS 17: „Am iniţiat acest demers pentru că ne dorim să dezvoltăm şi să menţinem standarde profesionale înalte atât în rândul autorităţii de supraveghere, cât şi la nivelul pieţei”.

În cadrul ceremoniei de înmânare a certificatelor de participare, Directorul Proiectului USAID FSTA, Matthew Macellaro, a salutat interesul reprezentanţilor industriei de asigurări pentru aplicarea cerinţelor şi standardelor internaţionale. „Implementarea regimului Solvency II, dar şi a IFRS 17 reprezintă nişte procese destul de complexe şi complicate, prin urmare, este important ca cei implicaţi în această tranziţie să beneficie­ze şi de o pregătire temeinică” a subliniat acesta.

La rândul său, Preşedintele AAM, Oleg Verejan, a mulţumit CNPF şi Proiectului USAID FSTA pentru sprijinirea iniţiativelor de consolidare a capacităţilor specialiştilor în domeniul asigurărilor, în special, în condiţiile în care pregătirea pentru noile reglementări se află în topul priorităţilor societăţilor de asigurări şi funcţiei actuariale din Republica Moldova.

Notă: Instruirile privind implementarea Solvency II şi a IFRS 17 reprezintă o continuare a activităţilor sprijinite de Proiectul USAID FSTA pentru alinierea sectorului de asigurări din Republica Moldova la practicile şi normele internaţionale. Anterior, Proiectul USAID FSTA a sprijinit organizarea mai multor instruiri în domeniul supravegherii prudenţiale şi managementului riscului, precum şi elaborarea Instrucţiunii de întocmire a Raportului ORSA (evaluarea proprie a riscului şi solvabilităţii).

Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.13 (988) din 5 aprilie 2023