Schimbări pe piaţa de telefonie mobilă

Compania Moldcell, al doilea operator de telefonie ca mărime din Republica Moldova, şi-ar putea schimba proprietarul. Unul dintre cei mai mari operatori europeni de telefonie mobilă, TeliaSonera, a anunţat o nouă strategie de dezvoltare: îşi va suspenda proiectele din ţările CSI, inclusiv din Republica Moldova şi se va concentra pe activităţi în Suedia şi alte ţări din Europa.

TeliaSonera este deţinător al pachetului de control al companiei olandeze Fintur Holdings BV, care este acţionarul principal al companiei Moldcell cu o cotă de 74,3 la sută din capitalul acesteia.

TeliaSonera se retrage

Operatorul de telefonie mobilă, cu sediul central în Stockholm, a anunţat pe 17 septembrie că îşi va retrage activele din Eurasia şi se va concentra mai mult pe Suedia şi alte ţări din Europa.
„Consiliul de Administraţie a examinat în detaliu ce este mai bine pentru acţionarii, angajaţii şi clienţii noştri. Am iniţiat un proces de reducere a prezenţei TeliaSonera în regiunea eurasiatică pentru a implementa eficient strategia noastră”, a anunţat compania într-un comunicat de presă, plasat pe site-ul său oficial.
Potrivit acesteia, ultimii doi ani au demonstrat că poţi să faci afaceri profitabile şi sustenabile, dar este important să intri corect pe piaţă. După 2013 au fost făcute îmbunătăţiri substanţiale în domenii cum ar fi guvernarea corporativă şi durabilitatea. “Acum avem companii mai bune şi mai bine gestionate care credem că se vor dezvolta cu succes în continuare”, a declarat preşedintele TeliaSonera şi CEO, Johan Dennelind.
Printre ţările vizate se numără: Nepal, Kazahstan, Uzbekistan, Azerbaidjan, Georgia, Tadjikistan, dar şi Republica Moldova.
„Procesul de reducere a prezenţei în regiunea euroasiatică a început, însă nu este încă posibil să estimăm cât timp va dura. Între timp, TeliaSonera va continua să funcţioneze şi să dezvolte operaţiunile din acest spaţiu în mod responsabil”, a dat asigurări operatorul suedez.
„Noi înţelegem că aceasta este o sarcină dificilă, care va dura ceva timp. Ne vom axa pe fiecare piaţă în parte, pentru că fiecare ţară are specificul şi caracteristica sa aparte. Scopul nostru final este să ieşim din această regiune”, a declarat preşedintele TeliaSonera, Johan Dennelind.
Corporaţia TeliaSonera şi-a micşorat costul activelor în Republica Moldova, după trimestrul patru al anului 2014. „Incertitudinea economică din aceste trei state a influenţat evaluarea indicatorilor pe termen lung”, se menţiona într-un comunicat difuzat cu această ocazie.

Moldcell: Această decizie nu afectează în niciun fel activitatea companiei

Compania Moldcell a reacţionat imediat după anunţul unuia dintre principalii săi acţionari. În aceeaşi zi, pe 17 septembrie, furnizorul de servicii de telefonie mobilă a anunţat abonaţii să nu-şi facă griji, activitatea şi serviciile acesteia nu vor fi afectate în urma retragerii TeliaSonera.
Directorul general Moldcell, Barkin Secen, a declarat: “TeliaSonera, unul dintre acţionarii Moldcell, şi-a anunţat astăzi intenţia de a vinde acţiunile deţinute în toate companiile ce operează în regiunea Eurasia. Această decizie nu afectează în niciun fel activitatea şi serviciile prestate de Moldcell. Compania noastră continuă să ofere cele mai calitative servicii clienţilor săi, se concentrează pe creşterea strategică, lansări de produse şi servicii inovatoare şi extinderea reţelei. Moldcell este o companie profitabilă cu investiţii considerabile în reţea de calitate. Continuăm să ne respectăm angajamentele asumate faţă de clienţi şi toată Moldova”.

Turkcell vrea să revină

Grupul Turkcell a anunţat că este gata să achiziţioneze toate acţiunile Fintur Holdings BV, compania de telecomunicaţii care operează în Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia şi Republica Moldova. Turkcell deţine 41,45 la sută, iar TeliaSonera – 58,55 la sută din capitalul companiei Fintur Holdings, care controlează pachete de acţiuni în operatorii de telefonie mobilă din cele patru ţări.
“În conformitate cu strategia noastră de creştere în regiune şi în calitate de acţionar minoritar (41,45 la sută) în Fintur, în scopul de a explora opţiunile noastre strategice şi de a achiziţiona pachetele rămase în Fintur, am iniţiat procesul de numire a unui consilier strategic şi financiar”, a menţionat Turkcell.
Turkcell este cel mai mare operator de telefonie mobilă din Turcia, cu aproape 35 de milioane de abonaţi. Acţiunile companiei sunt tranzacţionate la Bursa de Valori din Istanbul şi New York Stock Exchange (NYSE) din iulie 2000 şi este prima şi singura companie turcă listată pe NYSE.

Vlad Bercu

Numarul ziarului: 
Nr.37 (607) din 23 septembrie 2015