Republica Moldova a căzut trei poziţii în topul privind mediul de afaceri

Republica Moldova a coborât trei poziţii, până pe locul 47 din 190 de ţări incluse în clasamentul Grupului Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, după ce în anul precedent s-a menţinut pe locul 44. Mediul de afaceri a fost apreciat cu un punctaj de 73,54, în creştere cu 0,38 puncte faţă de anul anterior.

Paradoxal. Ultimii un an-doi au fost marcaţi de reforme care au vizat direct mediul de afaceri. Reforme care au dus la reducerea presiunii, dar şi a costurilor asupra afacerilor. Reducerea organelor de control, a actelor permisive, crearea ghişeului unic, acestea sunt doar câteva din schimbările radicale ce au urmărit îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Raportul Băncii Mondiale face referire doar la o singură reformă ce vizează iniţierea afacerii. „Moldova a făcut mai uşor procesul de demarare a unei afaceri, eliminând cerinţa de depunere a unui dosar separat pentru înregistrarea la Biroul Naţional de Statistică”, se spune în raport.

În clasamentul Băncii Mondiale, Republica Moldova se situează imediat după Belgia şi China şi devansează ţări ca Serbia, Israel, Muntenegru. Dintre ţările ex-sovietice, cea mai bună poziţie a ocupat-o Georgia (locul 6), urmată de Lituania (14), Estonia (16), Letonia (19). După o evoluţie impresionantă în anul 2018, Azerbaidjan a urcat pe poziţia 25, iar Kazahstan pe locul 28, în timp ce Federaţia Rusă a fost plasată cu patru poziţii mai sus decât în anul trecut, pe locul 31. Ţările vecine, România este plasată pe locul 52, faţă de 45 în clasamentul precedent, iar Ucraina ocupă poziţia 71.

Cea mai bună poziţie (14) Republica Moldova o ocupă la capitolul „iniţierea afacerii” şi, respectiv, 22 în ceea ce priveşte “înregistrarea proprietăţii”. Raportul Băncii Mondiale plasează Moldova pe locul 35 la capitolul „plata taxelor” şi 33 la „protecţia investitorilor minoritari”. Cea mai proastă notă continuăm să o avem la capitolul “eliberarea permiselor de construcţie”, unde ne clasăm pe poziţia 172.

Dincolo de locurile în top

Cum au fost evaluate poziţiile Republicii Moldova pe unele compartimente? Ce ascund cifrele generale? Astfel, pentru a deschide o afacere, antreprenorii din Republica Moldova trebuie să treacă trei proceduri, care le ia 4 zile. Şi costurile nu sunt atât de înalte – 5,0 la sută din venitul pe cap de locutor.

Deşi, dacă am lua în considerare doar consolidarea Ghişeului unic şi efectuarea unor operaţii electronice, care anulează “umblatul prin diferite instanţe”, rezultatele, la sigur, ar fi şi mai impunătoare.

Cu totul altă situaţie e la capitolul obţinerea unui permis de construcţie, subiect discutat de mai mulţi ani, urmat chiar de unele decizii, însă locul pe care îl ocupăm în clasamentul Băncii Mondiale este, ca şi în ultimii ani, în subsolul topului. Potrivit raportului Băncii Mondiale, numărul procedurilor în cazul obţinerii unei autorizaţii pentru construcţie se ridică la 28, cu una mai multe decât acum doi ani, iar timpul cheltuit de un om de afaceri pentru obţinerea acesteia rămâne acelaşi – 276 de zile.

Potrivit raportului, pentru perfectarea documentelor la export oamenii de afaceri au nevoie de 48 de ore, iar formalităţile de la frontieră le iau 3 ore, costul ambelor proceduri fiind de 44 şi, respectiv, 76 de dolari SUA. La importuri, perfectarea documentelor durează două ore, iar procedurile de la frontieră patru ore, costurile fiind de 41 şi, respectiv, 83 de dolari SUA.

Înregistrarea unei proprietăţi îi ia antreprenorului 5,5 zile, iar numărul procedurilor este de 5, la un cost de 1,1 la sută din valoarea estimată a proprietăţii.

Raportul constată că, deşi s-au făcut unele schimbări în procedurile de lichidare a întreprinderilor, aceasta durează 2,8 ani.

Executarea contractelor durează 585 de zile, iar calitatea proceselor judiciare este de 9,5 pe o scară de 18 puncte.

Cine sunt liderii mondiali?

Raportul anual “Doing Busi­ness” al Grupului Băncii Mondiale analizează reglementările aplicate afacerilor într-o economie, inclusiv privind lansarea afacerii, obţinerea unui credit, comerţul transfrontalier, plata impozitelor, precum şi insolvabilitatea. Clasamentul agregat al mediului de afaceri se bazează pe scorurile pentru 11 domenii şi include 190 de ţări.

Cel mai atractiv stat pentru a face afaceri, potrivit raportului Doing Business, rămâne, al doilea an consecutiv, Noua Zeelandă, după care urmează Singapore. Cea de-a treia ţară cu cel mai potrivit climat pentru afaceri este Danemarca. În clasament urmează ţări precum Hong Kong, Coreea de Sud, Georgia, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Suedia şi Macedonia.

Vlad Bercu

Numarul ziarului: 
Nr.43 (767) din 7 noiembrie 2018