RCA şi Carte Verde se vor emite doar electronic

RCA şi Carte Verde se vor emite doar electronic

Începând cu 1 februarie 2013, poliţele de asigurare obligatorii de răspundere civilă auto – RCA şi Carte Verde vor fi emise doar electronic. Potrivit Hotarârii nr. 50/8 a CNPF din 30.11.2012 publicată în Monitorul Oficial la data de 07.12.2012, atât procesarea cererilor de emitere a poliţelor, cât şi comunicarea de către asiguratori a informaţiilor privind contractele de asigurare, respectiv a informaţiilor privind dosarele de daună asociate acestora, vor fi prelucrate şi transmise doar în regim online către baza unică de date a CNPF, prin intermediul Sistemului informaţional automatizat de stat denumit – “RCA Data”.

Vladimir Ştirbu, director Direcţia generală supraveghere asigurări din cadrul CNPF susţine că după 1 februarie 2013, nu vor fi permise abateri de la această Hotărâre, excepţie fiind doar cazul “deconectării în masă a energiei electrice pe teritoriul adiacent punctului de lucru al reţelei de vânzari a asiguratorului, precum şi din cauza defectării Sistemului din vina Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, exceptând defectarea canalelor securizate de transfer de date dintre sediul central al asiguratorului şi punctele de lucru ale reţelei sale de vânzări, inclusiv ale agenţilor şi brokerilor de asigurare”.

Sursa citată a dat asigurări că pentru implementarea acestui sistem electronic, personalul din domeniul asigurărilor este pregătit deoarece şi până acum au existat sisteme informaţionale doar că la nivel de fiecare companie, acesta însă fiind un sistem de nivel naţional.

“Sistemul informaţional automatizat de stat oferă avantajul actorilor de pe piaţă de a opera cu informaţii veridice, precum şi posibilitatea determinării mai exacte a primei de asigurare pe care urmează să o achite fiecare asigurat în dependenţă de riscurile la care este expus. Un alt avantaj ar fi oportunitatea schimbului de informaţii dintre CNPF şi Poliţia Rutieră în scopul exercitării funcţiei de control privind posesia asigurării obligatorii RCA. În general, consider că acest sistem informaţional face parte dintr-un coplex proces de dezvoltare a infrastructurii pieţei de asigurări din R. Moldova”, a declarat Ştirbu.

Totuşi, sursa citată a ţinut să menţioneze şi câteva riscuri care pot apărea pe parcursul implementării sistemului “RCA Data”. “Unul dintre acestea ţine de dificultăţi tehnice care pot apărea din cauza calităţii serviciilor de internet sau deconectărilor de la sursa de energie electrică. O altă îngrijorare ţine de necesitatea pregătirii unui număr mai mare de personal din cadrul companiilor şi intermediarilor în asigurări pentru a opera cu acest sistem, dat fiind că softul este personalizat cu acces individual nu doar a persoanelor cu funcţii de operator, dar şi celor cu atribuţii de vânzări. O altă latură dificilă în primă fază ar fi schimbarea percepţiei cetăţenilor astfel încât aceştia să-şi perfecteze o asigurare numai la sediile asigurătorilor şi intermediarilor în asiguratori. Prin urmare, posesorii de autovehicule sunt rugaţi să fie atenţi la încheierea contractelor de asigurare şi să refuze servicii prestate fără a fi înregistrate în sistemul informaţional. Toate acestea în scopul excluderii din start a unor eventuale litigii în caz de survenire a accidentelor rutiere” a conchis Ştirbu.

Textul integral al Hotarârii nr. 50/8 a CNPF poate fi găsit pe site-ul: www.capital.market.md

Numarul ziarului: 
Nr.03 (474) din 23 ianuarie 2013